Digitale zorg is een populair onderwerp binnen de sector en er wordt veel ontwikkeld. Zo blijkt ook uit een uitverkocht Pakhuis de Zwijger waar Skipr en Emerce het eHealth Convention organiseerden. De belangrijkste uitkomst van het zorg-event is dat acute zorg verandert naar permanente zorg waarbij toepassingen als sensoren patiënten continu bewaken. Deze moeten proactief waarschuwen voor mogelijke complicaties.
Ruim vierhonderd professionals lieten zich op 29 september 2015 inspireren in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. De eHealth Convention, dat sinds vorig jaar wordt georganiseerd, is een interactieve congresdag met in totaal dertig sessies van interviews, presentaties, debatten en live demo’s. Belangrijkste uitkomst tijdens het evenement was dat acute zorg permanente zorg wordt. Daarmee wordt bedoeld dat zorg zich ook meer op preventie gaat richten door middel van technologie.
Zo geloven het Radboud UMC en Philips in een toekomst waarin patiënten met een chronische aandoening via een digitaal data-gedreven klinisch netwerk continu verbonden zijn met alle personen die actief betrokken zijn in hun zorgproces. Daarvan is nu nog geen sprake: elektronische patiëntendossiers worden nog steeds afgeschermd, vaak ook voor de patiënt zelf. Volgens Jeroen Tas ceo Informatics Solutions and Services bij Philips Health wil je eigenlijk de gehele medische historie van een patiënt inzien wanneer deze met spoed wordt opgenomen.
Watson
Diagnoses worden in ieder geval ‘slimmer’, dat laat Nicky Hekster, Technical Leader Healthcare & Lifesciences bij IBM, weten. Hekster geeft aan dat de vanuit de cloud opererende supercomputer Watson Health de virtuele vraagbaak wordt binnen de zorg. Deze kan niet alleen putten uit medische literatuur, maar ook uit 90 miljoen geanonimiseerde profielen. Op deze manier kunnen ziektebeelden sneller worden herkend. Volgens Hekster moet Watson gezien worden als een intelligente sidekick. ‘Het vervangt de medische specialist niet, maar zou in de toekomst wellicht beter dan de specialist patronen in medische beelden kunnen herkennen.’
Henk Herman Nap, senior adviseur en onderzoeker eHealth bij Vilans, waarschuwde voor te hooggespannen verwachtingen. ‘E-health heeft een plek in de toekomst van de zorg, dat staat voorop, maar dat betekent niet dat alles meteen goed gaat. Veel projecten die in de aanloop best aardig lijken, strandden vaak alsnog. Als voorbeeld noemt hij een project voor senioren. ‘Het idee is dat deze veel tv kijken, dus worden ehealth-systemen voor Smart tv’s ontwikkeld. Die zijn dan toch te ingewikkeld, terwijl men uiteindelijk veel meer bleek te hebben aan een iPad.’ Volgens Nap moeten die mislukkingen meer gedeeld worden, zodat men ervan kan leren.
Mislukkingen delen
De Amerikaan Jeffrey Dachis verzorgde de afsluiting van het event. Dachis, een digitale ondernemer met diabetes, bracht verschillende innovaties samen in één applicatie. One Drop verenigt quantified self, big data analyses, mobile computing en zelfs internet of things. Zijn belangrijkste missie is om problemen te voorkomen, in plaats van op te lossen. En die boodschap sloot goed aan bij de rest van de dag.