Rijkswaterstaat brengt het aantal externe ict'ers flink terug. De uitvoeringsorganisatie ziet de impact van ict en data op de werkzaamheden groeien en wil minder afhankelijk zijn van externe kennis en kunde op ict-gebied. Cio Perry van der Weyden vertelt in een interview met Computable dat het aantal wordt teruggebracht van vierhonderd naar 120 man.
‘Met bijna een kwart aan externen was Rijkswaterstaat tot ongeveer twee jaar geleden erg afhankelijk van de kennis en kunde van externen’, vertelt hij in het Computable-interview. ‘We hadden op een gegeven moment zo’n vierhonderd externe ict’ers. De doelstelling is om dat aantal terug te brengen naar 120. We zitten nu op 220, dus we liggen goed op schema.’
Van der Weyden, die in 2014 aan de slag ging bij Rijkswaterstaat, schrijft in zijn i-Strategie dat de grote hoeveelheid inhuur in het verleden ertoe heeft geleid dat veel kennis niet voldoende is geborgd bij eigen personeel, vooral vanwege de snelle ontwikkelingen op it-vlak.
‘Om de kennis op kerntaken in huis te houden, worden vanaf 2015 binnen de informatievoorziening in principe geen kerntaken meer uitgevoerd door inhuur. Voor die taken wordt eigen personeel ingezet’, staat er in de plannen.
Kenniskloof
In de i-Strategie stelt hij bovendien dat er sprake is van een kenniskloof op het gebied van industriële automatisering. ‘De ontwikkeling binnen het werkveld van de informatievoorziening stelt eisen aan het kennisniveau en het actueel houden van deze kennis. Die kennis is noodzakelijk om inkoopstrategieën vorm te geven, marktpartijen (zowel iv-leveranciers als installatietechniek leveranciers opererend op het grensvlak daartussen) aan te sturen en in voorkomende gevallen de kennispositie van een system integrator-rol in te kunnen vullen.’
50 vacatures
Binnen het iv-domein werken zo’n elfhonderd medewerkers (ict’ers en dataverwerkers), maar er komen binnenkort ongeveer vijftig vacatures bij. ‘Het gaat bijvoorbeeld om project-, service- en appplicatiemanagers’, vertelt Van der Weyden.
Om de instroom van nieuwe mensen met de juiste vaardigheden te versnellen wordt geworven onder studenten. Dat gaat via projecten met hogescholen en universiteiten.
Standaardisatie
Van der Weyden: ‘Het beheer van wegen, waterwegen en werken zoals bruggen en sluizen omvat nog altijd veel civiele techniek, maar kennis van ict en data wordt steeds belangrijker.’
Eén van de terugkerende begrippen in zijn strategie is ‘standaardisatie’. Daarbij is het uitgangspunt: één functie, één applicatie. In de plannen staat bijvoorbeeld dat het aantal van achthonderd applicaties, dat op dit moment in gebruik is, in 2018 moet zijn gehalveerd. Ook de beheerlast moet de komende drie jaar met 10 procent omlaag.’
Van der Weyden: ‘Dat betekent minder maatwerk. Maar er moet wel ruimte zijn voor innovatie. Op dat gebied liggen namelijk veel kansen om ons werk effectiever en kostenefficiënter te doen.’
@Tom: als we het over dezelfde aantallen (400) hebben, dan heb je een punt, al schat je de salarissen dan wel behoorlijk hoog in, vind ik. (En dat illustreert meteen de verwende inhuur-ICT’er, die kennelijk niet meer voor een alleszins fatsoenlijk salaris van 50-60K aan de slag wil.)
Ik lees echter in het artikel dat we het hooguit over de helft hebben. Bezuiniging dus.
@hk: nee joh, dat zijn echt de gemiddelde loonkosten van gemiddelde IT-organisaties die veel of alles intern doen. En het maakt ook niet veel uit in welke branche.
Je moet rekenen op bruto-bruto kosten, dus inclusief werkgeverslasten, pensioenbijdragen, bijdragen ziektekostenverzekering en andere verplichte of gekozen collectieve faciliteiten waar jij en ik niet veel van terugzien op ons loonstrookje.
50-60k als bruto salaris is netjes en leuk maar dat wil je dan wel elke maand vast ontvangen. Je hebt immers ook zo je vaste lasten en de koters willen eten. Dat betekent dat de werkgever daar rekening mee moet houden voor als je niet facturabel bezig bent. En dat er een kantoor met verkopers, HRM (dus toch), administratie etc moet zijn. Ben je je eigen baas dan zul je dat zelf allemaal doen in niet-billable uren; meestal 20% (1 dag/week). En daarom werken ZZP-er van die lange dagen en vragen detacheerders van die ‘schofterige’ tarieven. De geachte ingehuurde IT’er wordt boos aangekeken maar als noch hij zelf noch zijn werkgever deze sommetjes maken dan is het vlot over met de winkel.
@Tom,
Helemaal mee eens.
@hk, als je 70 euro per uur verdien als zzp, dan zit je op 115.000 euro pj, als je dan al je onkosten er af haalt hou je een belastbaar inkomen over van 50-60k.hoezo verwende inhuur?!?!
Zo wie zo een non dicussie, intern/extern.