Het Rijk, TNO en NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) stellen de komende twee jaar bijna veertig miljoen euro beschikbaar voor ict-onderzoek en innovatie. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen worden onder andere onderzoeken gestart die innovatie op het gebied van cyber security en big data moeten realiseren.
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) draagt 7 miljoen euro bij, TNO 12 miljoen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 20 miljoen euro.
‘Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor economische groei. Toepassing van ict wordt daarbij steeds belangrijker’, licht Economische Zaken toe. De bedragen staan in zogenoemde innovatiecontracten 2016 en 2017 die Minister Kamp van EZ en staatssecretaris Dekker van OCW ondertekenden.
Om ict en innovatie op verschillende terreinen verder aan te jagen wordt een consortium opgericht van bedrijven, kennisinstellingen en overheden dat zich richt op de toepassing van big data. Het gaat om de analyse van grote datasets op het gebied van energie, zorg, veiligheid en smart industry. Tevens wil het consortium meer ict-specialisten opleiden op het gebied van cyber security en big data. Hierbij wordt samengewerkt met hogescholen en universiteiten.
ICT en groei
Minister Kamp: ‘Nederland is onlangs gestegen van plek 8 naar plek 5 op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ict-infrastructuur. Om concurrerend te blijven, is ict onmisbaar geworden. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Door extra in te zetten op ict versterken we het fundament voor verdere economische groei en zorgen we voor meer werkgelegenheid.’
Staatssecretaris Dekker: ‘De uitdagingen waar we in de toekomst voor staan, ook op ict gebied, worden steeds complexer. Oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven of de overheid elk met de deur dicht gaan bedenken hoe we die problemen het hoofd kunnen bieden. We hebben elkaar daar hard bij nodig, daarom is deze investering in de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijven zo belangrijk.’
Naast de ondertekening van de innovatiecontracten openden Minister Kamp en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) in Delft de Deltagoot, een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat het effect is van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers. Schultz trekt voor deze en andere innovatieve projecten in de zogenoemde topsector ‘Water’ de komende twee jaar ruim 46 miljoen euro uit.
Publiek-private investeringen
Economische Zaken laat verder weten dat In 2014 door overheden, kennisinstellingen en bedrijven, voor 814 miljoen euro gezamenlijk is geïnvesteerd in 3500 innovatieprojecten. 359 miljoen daarvan kwam van private partijen. Hiermee is de kabinetsdoelstelling dat in 2015, 500 miljoen euro moest omgaan in publiek private samenwerking, waarvan 40 procent privaat, gehaald.
De innovatiecontracten voor 2016 en 2017 worden dit jaar voor de derde keer afgesloten. Ze hebben een waarde van 4,2 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro voor rekening komt van het bedrijfsleven.
Met name bij Zorg(Semi-overheid) en lokale/prov./landelijke overheden, valt nog een hoop te innoveren.
Men probeert een inhaalslag te maken, maar ja met beperkte middelen extra uitdagend kan ik wel zeggen.
Ook kun je niet verwachten van iemand met weinig ervaring dat deze direct marathons gaat hardlopen met een goede tijd….cultuur en procesveranderingen hebben nu eenmaaltijd nodig…accepteer dat dan ook van elkaar.
Het besef dat het nodig is, is er bij velen wel, maar ja Herkennen->Erkennen->DOEN, ja dat is niet gemakkelijk. Zeker niet als je beginnend bent, je weet dan niet goed of je de juiste dingen aan het doen bent, maar ja ook dat hoort bij gaat doen…dat hoort bij volwassen worden.
Waar begin je dan…pak het laaghangend fruit en datgene wat voor je voeten ligt eens op…dat kan al een begin zijn…Misschien zegt iemand dan, he dat is van mij of zoiets heb ik eigenlijk ook nodig. Op zo’n manier ontstaan vaak samenwerkingsverbanden…veel innovatie begint dicht bij je zelf….hoe doe ik dingen en waarom doe ik dit en wat betekent het voor andere…en kan het niet slimmer…allemaal relatief eenvoudige vragen….
Door de bezuinigingen en veranderingen in de markt is innovatie een must-have voor velen vandaag de dag om te kunnen overleven in dit informatietijdperk. Laat je niet gek maken door de wereld om je heen. Focus op datgenen wat echt helpt…
Een voorbeeld: het verbaasd mij persoonlijk nog hoe inefficiënt er in ziekenhuizen gewerkt wordt, vandaag de dag v.w.b. klant intake processen….veel papier en pasjes e.d. tussen afdelingen, terwijl operatiekamers e.d. de nieuwste technologie bevatten.
Verdiep je wat meer in deze materie, dan valt het relatief eenvoudig te verklaren. Kijk je naar cultuur, veranderingsmanagement e.d. dan lijkt het onmogelijk om het snel op te lossen, maar kijk je op de werkvloer naar de huidige workflow, het proces zelf en de beslissers(groep) en het beperkte aanbod in de markt etc. dan zie je dat de complexiteit qua organisatie veel kleiner is dan bij klantintakeprocessen, terwijl de technologische innovatie in de operatiekamer veel groter is dan bij klant intake processen.
Bij Innovatie speelt Geld, Organisatie, Tijd, Informatie en Kwaliteit, maar tegenwoordig ook veiligheid een zeer belangrijke rol.
Maak innovatie ook niet te groot door alles in 1x te willen doen, maar probeer kleinschalig procesverbetering te doen bijv. start met een Proof-of-concept en schaal daarna op, indien iedereen er blij van wordt.
Kortom: innoveren is iets wat je moet leren en kan iedereen starten.
Technologische innovatie is echter wel iets waar budget voor wordt vrijgespeeld in vele organisatie, maar innovatie vanuit de werkvloer helaas nog niet zo vaak….terwijl juist vaak kleine innovatie budgetten grote veranderingen teweeg kunnen brengen, dat is mijn ervaring in deze en ook worden deze vaak nog beter gedragen.
Ik hoop dat de overheid v.w.b. deze potten dan ook wat geld wil spenderen aan de laatste categorie…ipv de hoop te vestigen op techniek die moet gaan zorgen voor efficiëntere processen.Het is de gebruiker die bepaald of iets een succes wordt en niet de technologie…dat heeft het verleden al vaker aangetoond…
Veel mensen weten ook niets eens wat je onder innoveren concreet kunt aanduiden.
een heel epistel, ook dat kan ik innoveren als ik het opnieuw zou schrijven…;-)
En toch heb ik gemengde gevoelens over de rol van de overheid.
Een RWS die 40 miljard kentekens per jaar verzameld is een typisch voorbeeld van BIG data. Maar wat doen ze ermee?
Wat dat betreft kan je de IT wel innoveren maar dat houdt ook in dat je rekening moet houden dat zaken veranderen en dat de samenleving daar ook rekening mee houdt en indien nodig kan kiezen om innovaties die geen of een negatieve effect bewerkstelligen niet als prestige project doorgedrukt worden.
Wat dat betreft is bij de innovatie het polder model een prima uitgangspunt om slim te innoveren.