De Nederlandse zeilcompetitie voor clubs, Eredivisie Zeilen, neemt het data-analysesysteem van de Duitse softwareleverancier SAP in gebruik. SAP werkt hiervoor samen met de ontwikkelaar van GPS-trackers TrackTrack. Het analyse-systeem is speciaal voor de zeilsport ontwikkeld door SAP en meet vier keer per seconde data door. Het systeem moet zeilers ondersteunen en daarnaast ook het publiek beter inzicht geven in de sport.
Begin oktober vindt drie dagen lang (2, 3 en 4 oktober) een testevenement plaats van de Eredivisie Zeilen. Het evenement in Almere is bedoeld om het concept aan de Nederlandse markt te presenteren. Tijdens dit evenement gaat SAP, door middel van het internet of things (IoT) data verzamelen en analyseren.
Jan-Willem de Koster, business development manager bij SAP Nederland, legt uit dat zeilen een complexe sport is voor het analyseren, omdat het enerzijds afhangt van de individuele keuzes van de sporters en je anderzijds te maken hebt met veel omgevingsfactoren, zoals de locatie, de snelheid en de windrichting en -snelheid.
SAP verzamelt data door middel van internet of things-sensoren van TrackTrack, zoals GPS-sensoren op de boten en windmeters op het water. Deze registreren de coördinaten en de snelheid van de boten. Ook wordt data over windrichtinen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours daarmee verzameld.
‘De data wordt vier keer per seconden gemeten door de IoT-apparaten van TrackTrack, aldus De Koster. ‘Deze data wordt vervolgens doorgestuurd naar de SAP-systemen en daar worden de analyses ook op gedaan.’
Tactiek gebaseerd op analyses
De gegevens kunnen door twee doelgroepen worden gebruikt. Ten eerste kunnen de coaches de zeilers tussen de wedstrijden door van waardevolle informatie voorzien. Wat voor soort informatie dit is, legt De Koster uit op basis van de eerdere ervaring van SAP tijdens de Extreme Sailing Series, een internationale reeks catamaranwedstrijden op zee. Ook daar werd de SAP-software namelijk ingezet.
‘Tijdens dit evenement ontdekten we op basis van data bijvoorbeeld dat de positie op de startlijn vaak belangrijker is dan de snelheid tijdens de start’, legt De Koster uit. ‘Dit is natuurlijk afhankelijk van het parcours. Er wordt vaak fel gestreden om de startpositie en met de juiste data bij de hand kan een zeiler straks slimmere keuzes maken.’
Beter zicht op race
Daarnaast kan de data door het publiek en de commentatoren worden gebruikt om beter zicht op de race te krijgen, meent Eredivisie Zeilen-directeur Simon Keijzer. ‘Vaak is het tijdens een wedstrijd moeilijk te zien welke boten er voor of achter liggen. Boten hanteren vaak verschillende tactieken. De een neemt bijvoorbeeld een ruimere koers om een boei heen om snelheid te behouden en een ander offert snelheid op voor een kortere route. Met de SAP-technologie kunnen we dat soort keuzes en de gevolgen daarvan inzichtelijk maken.’
Online volgen
De gegevens van de wedstrijden van vandaag en de komende twee dagen kunnen online worden gevolgd en terugbekeken op sapsailing.com. Op de website kunnen de analyses van elke race worden teruggehaald. Er wordt dan onder andere een kaart getoond waarop de locatie van elke boot is te zien en welke route deze heeft afgelegd. Ook is er een windkaart te vinden, waarop bijvoorbeeld de windsnelheid is te zien.