Oudere ict'ers die na een WW-uitkering weer aan de slag gaan, moeten flink inleveren. In hun nieuwe baan gaan hoogopgeleide 55-plussers er met 24 procent in salaris op achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd.
Ook in administratieve beroepen en de zorg moeten werknemers flink inleveren, respectievelijk 20 en 23 procent. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV zegt in de krant: ‘Ouderen hebben vooral last van concurrentie van jongere werkzoekenden en van verouderde kennis. ‘Dat zie je bij ouderen die een economisch-administratieve baan zoeken. Daar zijn veel meer werkzoekenden dan er banen zijn.’
Witjes: ‘In de ict gaat het om een kwalitatieve mismatch. De ontwikkelingen daar gaan razendsnel. Het is al een hell of a job om je kennis actueel te houden als je een baan in de ict hebt, laat staan als je al een tijdje werkloos bent.’
Computable-lezers reageren op eerdere artikelen waarin die mismatch wordt aangekaart, dat dit als excuus wordt gebruikt om te kiezen voor jongere en goedkopere werknemers.
Uit het salarisonderzoek blijkt verder dat jongeren tot 25 jaar er 3 tot 10 procent in salaris op vooruitgaan. UWV verklaart dit in de krant doordat zij aan het begin van hun jonge loopbaan nog geen hoog salaris hebben opgebouwd.
‘Te duur’
Piet Vessies van werkgeversvereniging AWVN stelt in de krant: ‘Ouderen zijn in de ogen van veel werkgevers te duur in verhouding tot wat ze presteren. Dat zit ingebakken in het Nederlandse systeem van belonen. Jongeren worden onderbetaald, ouderen overbetaald. Door de gestage loonstijging zouden werknemers zo hun best blijven doen. Ook maatregelen om ouderen te ontzien, zoals seniorendagen, maken 50-plussers duurder. Maar je kunt ook zeggen dat ouderen die weer werk vinden een nieuw salaris krijgen dat beter is afgestemd op de prestatie die ze leveren.’
Slecht imago
Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg sluit daar op aan: ‘Ouderen staan op de arbeidsmarkt achter in de rij omdat ze op meer punten een slecht imago bij werkgevers hebben.’ De arbeidseconoom: ‘Werkgevers denken dat jongeren plooibaarder zijn en meer leervermogen hebben. Als je als oudere dan ook nog werkloos bent geweest heb je er nog een nadeel bij.’
Crisis
Op verzoek van de Volkskrant heeft UWV van enkele tienduizenden werklozen hun inkomens voor en na de WW vergeleken uit de jaren 2012 en 2013, het hoogtepunt van de crisis. Daarbij is gekeken naar degenen die vanuit de WW of binnen een half jaar daarna weer werk hadden gevonden voor nagenoeg hetzelfde aantal uren. Het UWV beschikt over alle inkomensgegevens van werknemers, omdat de uitkeringsinstantie op basis daarvan de WW of ziektewetuitkering uitbetaalt.
Dus 55+ allemaal aan de zzp, beste optie?
Ik heb maar 1 advies:
begin voor jezelf en laat dit soort werkgevers de hoofdprijs voor je inzet betalen
Zinloze discussie. De feiten: slechts 2% van mensen 55 jaar vinden opnieuw een baan. Een zekere mafkees genaamd Pechthold denkt daar heel anders over (lees het Kunduz akkoord) Echter nu er van zijn gedachtenkronkels niets blijkt te kloppen en mensen met een arbeidsverleden van 40 jaar naar de bijstand mogen, geeft hij niet thuis (Groen links ook niet).
“Het is al een hell of a job om je kennis actueel te houden als je een baan in de ict hebt, laat staan als je al een tijdje werkloos bent.”
Dat snap ik niet. Als werkloze zou je toch meer tijd kunnen besteden aan het volgen van opleidingen, lezen van boeken, en andere zaken om je kennis op peil te houden en uit te breiden.
Het probleem zit hem denk ik meer daarin, dat toen deze mensen nog in loondienst waren hun werkgever totaal niet investeerde in het opleiden van personeel. Het is immers goedkoper om mensen op hun 45e eruit te gooien en goedkopere jonge mensen aan te nemen.
Sinds ik ZZP ben kan ik mij de “luxe” veroorloven om veel meer tijd te besteden aan opleidingen dan toen ik nog in loondienst was. Dat hoeft niet veel te kosten: Cursussen bij Coursera zijn gratis en vaak erg goed; Technische uitgeverijen zoals O’Reilly en Packt hebben dagelijks ‘deals’; Op internet kun je webinars volgen en opnames van conferenties zien.
@Anthony
Ideologie blijkt overtuigender dan realiteit. Alles wat niet in het plaatje van de wensdenker past wordt genegeerd, doodgezwegen of toegeschreven aan ultra-rechts.
Gesproken van Kunduz; dat heeft ons land 5 miljard gekost, een forse prijs voor een stukje ideologie, maar daar hoor je niemand meer over.
@nicoverwer Je kunt als werkloze misschien wel opleiding volgen, maar je kunt je kennis niet toepassen. Dan is een opleiding totaal zinloos en versplide tijd.
Overigens vind ik dat het UWV niet van dit soort nutteloze onderzoeken moet doen, ze moeten mensen aan een baan helpen! Schoenmaker blijf bij je leest!
Beste Nico Verwer,
“Dat snap ik niet. Als werkloze zou je toch meer tijd kunnen besteden aan het volgen van opleidingen, lezen van boeken, en andere zaken om je kennis op peil te houden en uit te breiden.”
Niet iedereen € 2500 op de plank liggen om Curssusen/Trainingen en het behalen van certificeren. Dus kan me goed voorstellen dat dit niet altijd goed lukt. Bedrijven zeggen altijd wel dat ze mensen opleiden en begeleiden, maar als het erop aan komt gebeurd dit niet. Dan worden excuses van kosten opgevoerd, terwijl de opleidingen ze bijna niks kost (BTW aftrek, subsidies e.d.).
Verder denk ik wel dat je goed moet weten wat je wilt, vervolgens kijken wat er in de vacatures gevraagd wordt en als die twee in overeenstemming zijn kun je daar gerichte trainingen/cursussen voor volgen, anders is het verspilde tijd. Je leert dan wat, waar je niks mee doet en ebt weg.
Als ZZP-er ben je inderdaad vrijer en heb je ook fiscale voordelen…
Bedankt voor de tip van Coursera… interessant.
En weer iedereen die elkaar napraat dat oudere mensen duurder zouden zijn. Er wordt grif vergeten dat deze oudere mensen ook meer werkervaring hebben en dat wordt niet meegeteld?
Van jongeren vinden we het heel normaal dat ze meer voor hun autoverzekering betalen omdat ze nog teveel risico’s nemen. Op de werkvloer blijkt dat ineens geen beletsel te zijn.
Dit alles riekt mij ietwat naar opportunisme vanuit de werkgever gezien. Deze zit blijkbaar in de klem met zijn/haar eigen vooroordelen.
Als werknemer, zeker in de IT, zul je er altijd bewust van moeten zijn dat je CV bijgehouden moet worden. Als je baas daar geen aandacht aan besteedt houdt in dat jij dit zelf bij moet spijkeren wil je jezelf niet tekort doen.
@Johan: ouderen hebben weliswaar meer controle over de auto, maar ze kennen de theorie niet, zo bleek uit de onlangs gehouden ANWB rijbewijs test.
Pas afgestudeerde jongeren worden vooral geacht de theorie te kennen, maar hebben nog geen (rij-)ervaring. Dat laatste weegt in ons land nu eenmaal minder zwaar: je wordt geacht diploma’s te hebben, als ultiem bewijs van werk- en denkniveau.
Het is een eindeloze en oeverloze discussie.
De kwalitatieve mismatch waar UWV-er Witjes het over heeft is dan ook lekker generalistisch uitgesmeerd over “de” ICT. Alsof het UWV met al die beschikbare informatie niet een duidelijker beeld had kunnen schetsen.
Overigens is het inleveren van salaris na een periode van werkloosheid een volstrekt normaal verschijnsel en in mijn beleving niet afhankelijk van iets als de crisis. De goede kant daarvan is dat je niet alleen voor behoud van je nieuwe baan, maar ook voor een financieel doel kunt knokken.
De belangrijkste reden zoals ik die ervaar is de illegale inzet van mensen buiten Europa waarvoor niet de juiste procedure is gevolgd, namelijk eerst uitvoerig binnen Europa zoeken. Er zijn zat werkloze ICT-ers die aanzienlijk beter functioneren dan de mensen van buiten Europa die nu hun plaasts innemen, zelfs binnen Nederland. De mensen van buiten Europa krijgen aanzienlijk minder betaald. Niet verrassend dat hierdoor een neerwaardse prijsdruk ontstaat. Kennelijk wordt er onvoldoende opgelet en deelt de Europese commissie te weinig danwel te lage boetes uit.