Oudere ict'ers die na een WW-uitkering weer aan de slag gaan, moeten flink inleveren. In hun nieuwe baan gaan hoogopgeleide 55-plussers er met 24 procent in salaris op achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd.
Ook in administratieve beroepen en de zorg moeten werknemers flink inleveren, respectievelijk 20 en 23 procent. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV zegt in de krant: ‘Ouderen hebben vooral last van concurrentie van jongere werkzoekenden en van verouderde kennis. ‘Dat zie je bij ouderen die een economisch-administratieve baan zoeken. Daar zijn veel meer werkzoekenden dan er banen zijn.’
Witjes: ‘In de ict gaat het om een kwalitatieve mismatch. De ontwikkelingen daar gaan razendsnel. Het is al een hell of a job om je kennis actueel te houden als je een baan in de ict hebt, laat staan als je al een tijdje werkloos bent.’
Computable-lezers reageren op eerdere artikelen waarin die mismatch wordt aangekaart, dat dit als excuus wordt gebruikt om te kiezen voor jongere en goedkopere werknemers.
Uit het salarisonderzoek blijkt verder dat jongeren tot 25 jaar er 3 tot 10 procent in salaris op vooruitgaan. UWV verklaart dit in de krant doordat zij aan het begin van hun jonge loopbaan nog geen hoog salaris hebben opgebouwd.
‘Te duur’
Piet Vessies van werkgeversvereniging AWVN stelt in de krant: ‘Ouderen zijn in de ogen van veel werkgevers te duur in verhouding tot wat ze presteren. Dat zit ingebakken in het Nederlandse systeem van belonen. Jongeren worden onderbetaald, ouderen overbetaald. Door de gestage loonstijging zouden werknemers zo hun best blijven doen. Ook maatregelen om ouderen te ontzien, zoals seniorendagen, maken 50-plussers duurder. Maar je kunt ook zeggen dat ouderen die weer werk vinden een nieuw salaris krijgen dat beter is afgestemd op de prestatie die ze leveren.’
Slecht imago
Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg sluit daar op aan: ‘Ouderen staan op de arbeidsmarkt achter in de rij omdat ze op meer punten een slecht imago bij werkgevers hebben.’ De arbeidseconoom: ‘Werkgevers denken dat jongeren plooibaarder zijn en meer leervermogen hebben. Als je als oudere dan ook nog werkloos bent geweest heb je er nog een nadeel bij.’
Crisis
Op verzoek van de Volkskrant heeft UWV van enkele tienduizenden werklozen hun inkomens voor en na de WW vergeleken uit de jaren 2012 en 2013, het hoogtepunt van de crisis. Daarbij is gekeken naar degenen die vanuit de WW of binnen een half jaar daarna weer werk hadden gevonden voor nagenoeg hetzelfde aantal uren. Het UWV beschikt over alle inkomensgegevens van werknemers, omdat de uitkeringsinstantie op basis daarvan de WW of ziektewetuitkering uitbetaalt.
Ik hoor zelf tot de 55+ categorie en wil graag bijblijven. Het probleem is alleen dat werkgevers in de IT branch geen interesse hebben om geld te besteden om 40+ bij te scholen. Ze nemen liever een schoolverlater en het gebrek aan werkervaring nemen ze dan maar voor lief. Dit gaat ze opbreken omdat er een groot tekort is aan langdurige kennis in de IT. De schoolverlaters hebben namelijk totaal geen kennis in de technologie van 5 jaar geleden. Daarvoor is geen tijd in de opleiding.
Klanten willen graag iemand die de kennis van de afgelopen tien jaar in huis heeft en daarnaast aan alleskunner. Deze zal je niet onder de schoolverlaters vinden.
@Hens: “Je kunt als werkloze misschien wel opleiding volgen, maar je kunt je kennis niet toepassen. Dan is een opleiding totaal zinloos en versplide tijd.”
Er zijn genoeg mogelijkheden om die kennis toe te passen, ook buiten direct betaald werk. Enkele voorbeelden: non-profit instellingen, hackathons, open source projecten. Al vele jaren houd ik minstens 1 dag per week vrij om dit soort dingen te doen, en op termijn krijg je er altijd iets voor terug. Niet altijd geld, maar ervaring en contacten, die uiteindelijk weer tot ander werk kunnen leiden.
@Ray: “Niet iedereen € 2500 op de plank liggen om Curssusen/Trainingen …”
Zoals je al gezien hebt kost Coursera niets, en aan certificaat heb je voor $30. De ‘deal’ boeken bij uitgevers kosten meestal $10 – $20. Andere mogelijkheden die ik aangaf (webinars, opnames van conferenties) zijn gratis. Als iemand meer suggesties wil, stuur me een email.
Het probleem ligt denk ik in de eerste plaats bij de oudere werklozen die verwachten dat anderen (b.v. UWV) hun probleem moeten oplossen. Maar het UWV kan dat niet. Niemand daar heeft verstand van IT (zie andere berichten hierover op Computable), dus kunnen za alleen generieke dingen als een cursus sollicitatiebrieven schrijven aanbieden.
Een van de voordelen die ik ervaar als ZZP is dat ik geheel verantwoordelijk ben voor wat ik doe, en niemand (UWV, baas) de schuld kan geven als iets niet werkt. Dat houdt je scherp en actief. En ja, ik behoor ook tot de groep ‘oudere’ ITers.
Het is mij ook overkomen. Echter, ik was blij dat ik weer een leuke baan had, en het salaris was acceptabel. Ik had zoveel ervaring dat ik in no time was ingewerkt en zelfstandig aan de slag kon. Mijn manager was daar heel blij mee en beoordeelde me zodanig dat ik een stevige salarisverhoging kreeg.
Ik zit nog steeds niet op het eerdere niveau, maar ik kan hier prima van rondkomen. Ik blijk ook minder geld nodig te hebben nu ik ouder ben en geen huis of inboedel meer hoef te kopen of een grotere auto of zo. Geld wordt minder belangrijk. (voor mij in elk geval)
Overigens heb ik een automatische salarisstijging per jaar altijd raar gevonden, ook in mijn vorige baan. Beloning naar prestatie houdt mij scherper.
@Nico
Ook als niet ZZPer hoor je scherp en actief te zijn. Er zijn nog wel bedrijven die echt geven om hun werknemers maar er zijn ook zat bedrijven die ze puur als ‘human capital’ zien. Wees je bewust van je rol en als je het grote plaatje overziet dan kun je besluiten om de lange termijn voorkeur te geven en voor een werkgever kiezen die die sociale verantwoordelijkheid wel serieus neemt.
Er zijn vermoedelijk genoeg lezers van Computable die door P.I.O.N. zijn opgeleid. Dat was indertijd een redelijke praktijkopleiding die iets achterblijft bij de individuele opleidingen van Raet en Volmac indertijd. Maar ook die individuele opleidingen zijn nog steeds te geven. Een kwestie van interesse, een seintje, relatief weinig geld als je bedenkt dat de bedrijven voor wie deze mensen klaargestoomd worden, helemaal naar hun smaak opgeleide en inzetbare medewerkers krijgen op het niveau van junior programmeur, heel anders dus dan mensen die van een HBO afkomstig zijn! Maar dat weten de gewezen HBO-ers zelf ook wel!
Ook indien een oudere ervaren ICT-er zijn salarisniveau marktconform verlaagd wordt hij/zij vaak niet aangenomen.
Een leidinggevende ervaart veel kennis en ervaring vaak als een bedreiging van de eigen positie. Dat is wat ze tactisch met “plooibaar” bedoelen.
Helaas blijkt vaker en vaker dat de oudere medewerker het verliest van de jonkies. Als recruiter probeer ik vooraf een goede inschatting van het team te maken waar hij / zij in komt te zitten. Op die manier kan ik tevoren de mensen redelijk coachen op hun instelling zodra ze door de deur komen.
Wat mij wel teleursteld is dit artikel is de eenzijdigheid. In de afgelopen jaren is er mede door de econmische crisis een hoop verandert mbt arbeidscontracten. Hierin hebben zowel jongere als oudere medewerkers moeten bloeden.
Je kunt op voorhand een redelijke schifting maken. De hosters / datacenters betalen minder dan de system integrators en de overheidsinstellingen en traditionele bedrijven nog beter. De jongens die freelancen komen er echter altijd het beste af.