AMD zoekt zijn heil in de zakelijke pc, die groeipotentie heeft. Daar benadrukt de prijsvechter nu prestaties, security en beheer plus ‘geld over’, voor bijvoorbeeld een ssd of beter scherm.
AMD heeft nieuwe geïntegreerde processors (apu’s, accelerated processing units) aangekondigd specifiek voor de zakelijke markt. Deze AMD Pro-A Series gebruiken aparte (pro-)varianten van de krachtige Carrizo-processors en de Godavari-chips. Eerstgenoemde is voor bedrijfslaptops, de tweede voor bedrijfsdesktops. AMD biedt die machines een hoger prestatieniveau, tegen een lager energieverbruik (van 15 Watt) en een kleiner prijskaartje.
De Intel-concurrent houdt het voor de zakelijke markt echter niet alleen op prijs en prestatie. Betrouwbaarheid, beheer en beveiliging zijn aparte punten waar AMD zich nu op wil onderscheiden. ‘We geven 36 maanden oem-garantie, 24 maanden product longevity commitment en achttien maanden image-stability’, somt directeur John Hampton op.
Het eerste betekent drie jaar garantie voor pc-makers. Het tweede betekent twee jaar dat deze apu-modellen minstens worden geproduceerd. En het derde betekent dat bijvoorbeeld driversoftware anderhalf jaar lang gelijk blijft waardoor bedrijven de systeem-images voor hun pc’s ongewijzigd kunnen gebruiken. ‘Dat is drie maanden langer dan de concurrentie’, aldus Hampton.
Wat de beheerbaarheid betreft, haakt AMD aan op de open standaard DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware). Hampton hekelt Intels tegenhanger vPro als een gesloten en duurdere beheertechnologie. Doordat DASH open is, kunnen ondernemingen hun bestaande beheeroplossingen het benutten. Speciaal voor het mkb en voor channelleveranciers biedt AMD een eigen gratis beheertool die volgens de maker simpel en makkelijk in gebruik is en bedoeld voor non-it’ers.
ARM inside
Daarnaast ontvouwt AMD een eigen initiatief om bedrijven betere extra security te bieden. Hiervoor zijn de nieuwe apu’s bijvoorbeeld voorzien van een volledig gescheiden ARM-processor met eigen geheugen die cryptografiefuncties verzorgt. Daarmee valt niet alleen netwerkverkeer te beveiligen, maar zijn ook applicaties, interfaces en het besturingssysteem zelf onafhankelijk te beveiligen en te controleren. AMD sluit zich met deze ARM-chip aan bij het industriebrede TrustZone- initiatief van chipontwerper ARM.
Derde partijen kunnen via open api’s aanhaken op AMD’s ARM co-processor en die dan gebruiken voor zowel hun software (zoals beheersuites en dlp-oplossingen) als ook hardware (zoals vingerafdruklezers voor log-ins). Onder meer Microsoft doet mee, met de Device Guard-functie in Windows 10. Momenteel is AMD’s TrustZone-implementatie een 32-bit Cortex A5-chip, maar de producent verzekert dat dit een schaalbare architectuur is waarvoor het al een complete roadmap heeft die voorziet in uitbreiding en prestatieverhoging.
Plus prijsargument
De zakelijk gerichte punten betrouwbaarheid, beheer en beveiliging staan naast de reguliere argumenten van prestatieniveau en prijs. AMD gaat prat op zijn vooruitgang in rekenvermogen mét daarbij efficiënter energieverbruik. De nieuwe apu’s zitten volgens de fabrikant zo’n 70 procent bóven AMD’s geplande verbeteringslijn om tegen 2020 de energie-efficiëntie met een factor 25 te verbeteren. Een hele dag werken op één acculading is nu gewoon haalbaar, stelt AMD.
Het verkoopargument van prijs speelt ook nog mee, ondanks de technische chipverbeteringen en de bedrijfsgerichte aanvullingen. AMD grijpt zijn lagere prijsniveau ten opzichte van Intel aan om zakelijke gebruikers en channelleveranciers erop te wijzen dat zij zo meer pc-waar voor hun geld krijgen. Vice-president Kevin Lensing haalt een recente prognose van onderzoeksbureau IDC aan die stelt dat pc-leveranciers en channelpartners een sterke differentiatie nodig hebben voor middelgrote en kleinere ondernemingen.
AMD-directeur Hampton belooft afnemers dat zij voor de prijs van een Intel-basisconfiguratie bij AMD een premium configuratie krijgen. ‘Bespaar je op de chip, dan kun je meer waarde leveren. Bijvoorbeeld een SSD in plaats van een HDD, of twee keer de hoeveelheid geheugen, of een FullHD-scherm, of een dock, of services’, somt hij op. Het gebruik van een solid-state drive, maar ook geheugenuitbreiding, komt de prestaties van pc’s flink ten goede, argumenteert AMD.
Verder claimt de chipmaker nu een primeur in Europa met de meelevering van Qualcomm’s nieuwe SnapDragon X5-chip voor LTE-modems. Daarmee zijn zakelijke laptops te voorzien van eigen mobiele internetverbindingen (via 4G), in plaats van te moeten vertrouwen op Wi-Fi her en der.
Versterker voorbij 11
In de reeks nieuwe apu’s zit ook een topmodel dat de lat hoger legt dan voorheen. Tot op heden was het A10-model altijd de beste chip in een generatie. AMD geeft zijn nieuwste topmodel de nummering A12 mee. Die mobiele processor heeft een maximale kloksnelheid van 3,4 GHz en telt twaalf cores. Daarvan doen er vier dienst als CPU (central processing unit) dienst doen en acht als GPU (graphical processing unit). De GPU-cores van het A12-topmodel zijn gebaseerd op de R7-generatie van AMD’s Radeon-chip en geven laptops een nieuw prestatieniveau.
De chipproducent stelt dat het met zijn zakelijke processorlijn momentum wint onder pc-leveranciers voor zijn zakelijke apu’s. ‘En we verwachten dat die groei aanhoudt’, zegt AMD-topman Lensing. ‘We hebben nu twee keer het aantal design wins‘, ten opzichte van 2013. In ieder geval HP en Lenovo komen nu met enkele pc-modellen die de nieuwe Pro-A chips gebruiken. Daaronder laptops, desktops en zeer kleine mini-desktops.