HAS Hogeschool stelt per 1 oktober 2015 het lectoraat Location Intelligence in met als lector Theo Thewessen. Het nieuwe lectoraat richt zich op de vraag hoe in de domeinen landbouw, voedingsmiddelen en leefomgeving slim kan worden omgaan door de groeiende stroom data te koppelen aan een locatie, aan een ‘kaart’. Thewessen is naast lector lid van de directie van Geodan, een leverancier van geografische informatiesystemen.
Door het koppelen van data aan locaties kunnen slimme relaties worden gelegd, die weer kunnen leiden tot betere, nieuwe en verrassende inzichten, is de verwachting. Het nieuwe lectoraat aan de HAS Hogeschool moet deze ontwikkelingen aanjagen en in praktische vraagstukken vertalen voor het hbo.
Volgens Thewessen kan locatie een verbindende factor zijn bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hij geeft als voorbeeld: ‘De huidige voedselketen staat onder druk, onder meer door het onnodig gesleep met voedsel. Met behulp van locatie-intelligentie kun je bijdragen aan oplossingen waarbij voedsel rechtstreeks en op lokale schaal vanuit de producent bij de consument kan worden afgeleverd.’
Lectoraten vormen kennisgroepen binnen hogescholen die op maatschappelijk relevante terreinen de verbinding leggen tussen het onderwijs, de beroepspraktijk en praktijkgericht onderzoek. Een lectoraat bestaat in de meeste gevallen uit een kenniskring, een groep docenten en docent-onderzoekers onder leiding van een lector.
Geo-sector
In de geo-sector is de afgelopen decennia hard gewerkt aan het ontwikkelen van digitale basiskaarten. De sector krijgt nu te maken met nieuwe ontwikkelingen als dynamische) sensoren, smartphones en satellieten, waarbij er direct een veelheid van (locatie)gegevens beschikbaar komt. Het grote vraagstuk daarbij is wat er allemaal mee gedaan kan worden.
De relatief nieuwe opleiding Geo Media & Design van HAS Hogeschool richt zich op deze toepassingsvraag, en dan specifiek in het ‘groene domein’ (landbouw, voedingsmiddelen en leefomgeving). Als lector gaat Thewisse zich in dit domein bezighouden met locatie-intelligentie. Daarbij staat ‘smart farming’ hoog op de agenda. ‘Locatie wordt hierbij steeds belangrijker en binnen het lectoraat worden op dit gebied nieuwe onderzoekstrajecten gestart.’
Een ander speerpunt is het in zijn ogen nog wat futuristisch aandoende begrip smart city. ‘Aanhangers van dit idee gaan ervanuit dat de stad een soort ecosysteem kan zijn dat zichzelf regelt, aangestuurd door mobiele sensoren gekoppeld aan bijvoorbeeld intelligente zelfsturende auto’s, smart mobility genaamd. Ik zie een kans om te leren van dit soort concepten en ze te verbinden met de ‘slimme’ groene ruimte.’
HAS Hogeschool
HAS Hogeschool is middelgrote hogeschool met twee locaties: in Den Bosch en Venlo. De instelling heeft 2600 voltijdstudenten aan verschillende opleidingen op het gebied van agro, food, en groene ruimte. Daarnaast volgen driehonderd cursisten verschillende bedrijfsopleidingen en is de instelling actief op het gebied van onderzoek en advies. Er zijn vierhonderd medewerkers werkzaam.