De verjongingsslag die Ordina aan het doorvoeren, gaat erg hard. In 2015 wil de ict-dienstverlener 150 starters aannemen, maar halverwege het jaar staat de teller al op honderd. Op dit moment heeft Ordina ongeveer 2500 mensen in dienst. Per jaar worden ongeveer driehonderd tot vierhonderd mensen aangenomen en is er een verloop van 10 tot 15 procent.
De verjongingsslag is onderdeel van het in 2013 gestarte Young Professionals-programma. Doel hiervan is dat Ordina bij vrijgekomen posities vooral beginnende professionals rekruteert. De dienstverlener had vooral veel ervaren mensen in dienst en jongere mensen moesten de personeelsopbouw meer in balans brengen.
In 2013 werden 65 jonge mensen aangenomen, in 2014 was dit honderd en in 2015 staat datzelfde aantal al halverwege op de teller en moet dit dus oplopen naar 150. Sinds 2013 daalt de gemiddelde leeftijd per werknemer dan ook gestaag. De aangenomen starters zijn doorgaans tussen de 22 en 27 jaar oud en zijn hbo- of wo-geschoold.
De verjonging was voor Ordina ook nodig om aan de vraag naar flexibele arbeid te kunnen voldoen. Door de hevige concurrentie speelt prijs een belangrijke rol naast kwaliteit, snelheid en efficiency. Starters zijn gewoon minder duur dan ervaren professionals. Starters worden geselecteerd op basis van algemene kwaliteiten, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, en vakgerichte skills als kennis van bijvoorbeeld Java en SAP.
@hjk,
Is het nog gelukt om de job/opdracht bij Henri niet te krijgen ?
😉
@Freek (en anderen)
Uit reacties spreekt een kortzichtig boekhouden, het kwantitatief cijferfetisjisme gaat uit van
een productiviteit op basis van herhaalbare handelingen. Zoals F al aangeeft is de kwaliteit vaak snel weg als de beloning (welke meer omvat dan het salaris) niet marktconform is.
Zoals F ook aangeeft is ICT meer dan code en hardware, de paradigma verschuivingen die plaats hebben gevonden gaan tenslotte meer om de (business)processen zelf welke zich al lang niet meer beperken tot de grenzen van een organisatie. Juist hierin zijn ouderen vaak een remmende factor doordat ze opgevoed zijn met een hiërarchische verzuiling.
Ik ben het dan ook oneens met F dat Ordina investeert in jongeren, zoals ik aangaf in mijn voorgaande reactie is namelijk eerder sprake van een ‘vervangingsbeleid’ als de instroom de vrijkomende plekken opvult die ontstaan door de uitstroom. Discussies over marges zijn tenslotte veelal irrelevant als het vernieuwend zou zijn.
@FTC
Ja, dat is prima niet gelukt.
Met de op zich vertrouwde onderbouwing: CV sluit niet (echt) aan bij het gevraagde.
Ja Hans, je kan nog wel even doorgaan met het opnoemen van 51+ voordelen. Maar de meester vertelt ons dat jij de paradigma verschuivingen die plaats hebben gevonden, echt niet meer kan vatten. Pak een krijtje en ga voor het bord staan. Schrijf maar 100 maal : “ik ben een remmende factor, omdat ik opgevoed ben met een hierarchische verzuiling”. Maak daarna een opstel met als titel “aansluiting bij het gevraagde, een bot mes snijdt kant nog wal” of “de winnaar heeft altijd gelijk.”
Als de opdracht verdronken is dooft men de pot.
Denk dat Ordina hiermee bijdraagt aan een creëren voor mogelijkheden voor de concurrentie die wel inzetten op ervaring. En dat zijn dan voornamelijk kleinere collectieven/maatschappen waar ‘M’ het ook over heeft.