De winnaar van de Hackatrain is bekend gemaakt. De Hackatrain werd door evenementenorganisator By Whyte georganiseerd in samenwerking met onder andere de NS. Het winnende team heeft de NS op maat-app bedacht. Met deze app kunnen reizigers op hun mobiel als/dan-opdrachten invoeren. De NS gaat met de winnaars in gesprek over de daadwerkelijke ontwikkeling van de app.
45 ict-talenten namen in juli deel aan de Hackatrain. Deze hackathon was een initiatief van Amal Whyte, oprichtster van evenementenorganisatie By Whyte, in samenwerking met de NS, Ordina en Amsterdam Creative Industries Network. Twintig studenten bemachtigden een ticket voor de hackatrain via een online wedstrijd van Ordina. Niet alleen technische ict-studenten, maar ook onder andere een student media technologieën en een student artificiële intelligentie, wisten zich als deelnemer te plaatsen.
Tijdens een treinreis van 6,5 uur van Amsterdam naar Berlijn werkten de deelnemers in teams van drie samen aan de opdracht: Bedenk een eenvoudig te gebruiken applicatie die een treinreis voor NS-reizigers aantrekkelijker maakt en waar bovendien een business case achter zit. De deelnemers hadden hun eigen laptops meegenomen om hun ideeën op uit te werken en de organisatie deelde pennen en post-its uit. Ook deze konden worden gebruikt om hun ideeën op papier te zetten en in de trein op te plakken.
Voor ondersteuning konden de deelnemers terecht bij vijf meereizende Ordina-consultants, die op verschillende gebieden zijn gespecialiseerd. Zij kunnen onder andere helpen met geo-data, programmeren en informatie over technologische ontwikkelingen op spoorgebied. Na de rit beoordeelde een jury alle ideeën op technische haalbaarheid, bedrijfswaarde en originaliteit.
Nominatie-ronde
Drie apps worden uiteindelijk genomineerd door de jury. Het zijn de NS Kijk-app, een mediaplatform, waarmee reizigers lokaal nieuws kunnen bekijken, informatie over de treinreis kunnen vinden en series en programma’s kunnen bekijken. Ook de We Travel-app is genomineerd. Met deze app kunnen reizigers hun vervolgreis met een GreenWheels-auto plannen. Bovendien kunnen andere reizigers verzoeken mee te reizen met de bestuurder. De derde genomineerde app is NS op maat. Met NS op maat kunnen reizigers gepersonaliseerde opdrachten instellen op hun toestel, die de reiservaring verbeteren gebaseerd op trigger (als) en actie (dan). Bijvoorbeeld: Als in stilte coupé, dan telefoon op stil.
De drie genomineerde teams moesten hun idee pitchen voor de jury. Op basis van deze korte presentaties koos de jury een winnaar uit. Dit werd het team de IC Hackers, bestaande uit Elisabella Hu, Ruben Roëls, Tommy Louts en Erwin Schmidt, met de NS op maat-app. De jury noemt een aantal punten waarom de app volgens hen de eerste prijs verdiende:
- De controle over het gedrag van de app ligt bij de reiziger, dit sluit aan bij ‘in control’ zijn;
- Door middel van big data wordt de app slimmer door het gebruik;
- Schaalbaar: in de presentatie is een goede strategie neergezet van eerste functionaliteit (mvp: minimum viable product);
- De eerste functionaliteit kan in principe morgen al worden neergezet en volgende functionaliteiten kunnen gebruik maken van eventuele toekomstige ontwikkelingen in de omgeving, zoals bijvoorbeeld beacons;
- De app kost de reiziger niets (geen abonnement), kan voordeel opleveren voor de reiziger door aanbiedingen in de winkels en draagt zo wél bij aan de bedrijfsvoering van NS.
Het winnende team zegt over hun app dat ze daarmee de treinreis voor reizigers gemakkelijer, goedkoper of rustiger wille maken. ‘Dit maken we mogelijk via een app die gepersonaliseerd kan worden en bruikbaar is op ieder mobiel apparaat.’
Prijs
Het winnende team krijgt een rondreis van tien dagen met de trein door Europa. Daarnaast gaat de NS met het team in gesprek over de verdere ontwikkeling van de app. Initiatiefneemster Amal Whyte zegt dat de winnende app aansluit bij de nieuwe NS-dienst voor reizigers met persoonlijke OV-chipkaart ‘NS Extra’. ‘De ideeën van NS op maat wil de NS graag meenemen in ‘NS Extra’.’
Erik Kroeze van de NS zegt dat de app nu natuurlijk nog slechts een idee is. ‘Er moeten daarom nog een aantal stappen worden genomen voordat deze daadwerkelijk is ontwikkeld. We gaan in ieder geval met het team in gesprek en mogelijk wordt de app gezamenlijk ontwikkeld, maar het kan ook zo zijn dat de app door het team zelfstandig gaat worden gebouwd.’
Wat leuk!!!
Maar advies aan deze kids is om het vooral zelfstandig te ontwikkelen. Zodra NS zich ermee gaat bemoeien komt het nooit van de grond.
Maar als snelle realisatie geen doel is, zou ik het juist wel doen. Dan kun je makkelijk miljoenen aan onze zuurverdiende belastingcenten verdienen en veel goede media-hypes krijgen voor iets wat in de app-store anders maar een paar tientjes zou opleveren.