Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de robotisering van de arbeidsmarkt, met Japan voorop.
Robots rukken op in het arbeidsproces: van assemblagestraten in autofabrieken naar order fulfillment in distributiecentra en meer. Sommige experts menen dat dit in Europa en de Verenigde Staten tot flinke werkeloosheid gaat leiden. Andere deskundigen voorzien een verschuiving van arbeidsinspanning – en daarvoor vereist kennisniveau – voor mensen.
Japan is een opmerkelijke uitzondering voor deze toekomstscenario’s. De vergrijzing van de hele bevolking, de inkrimping van de beroepsbevolking en de publieke aversie tegen immigranten zorgen ervoor dat robots daar juist zeer welkom zijn op de arbeidsmarkt. Robots zijn al veel in gebruik in Japan, maar de komende vijf jaar moet er een robotrevolutie komen. Japan vergroot zijn voorsprong met werkrobots en kan daarmee wel eens zeer concurrerend worden op de internationale markten. Wat vind jij?
Mooi artikel.
Begin jaren 80, ook crisis, kwamen ze in aantocht om de meest vieze en geestdodende klussen te doen. Deze “robots” zijn inmiddels gemeengoed net als veel andere, geavanceerde exemplaren. Tot hoe ver gaan we?
Amerikaanse defensie wil “electronica” in levende personen plaatsen. Toekomst? of realiteit. Dan het accepteren of tegenwerken van arbeids immigranten? Japan ligt redelijk geisoleerd op een fraai eilanden rijk. Ze zijn in staat, net als bijv australie, de toestroom van immigranten te beperken dus van de problemen in het midden oosten merken ze weinig. In hoeverre zijn ze bereid deze immigranten een kans te geven en zijn ze uiteindelijk goedkoper dan inzet van robots (robotten).
Dan is de vraag op welke wijze we blijven oorlog voeren. fysiek, via internet? Het platleggen van internet is vele malen effectiever dan een paar Taliban in Afganistan het leven zuur te maken. Dus zetten we robots in hiervoor of drukken we zelf op d eknop?
Dan de economie. Aan alle kanten kraakt het systeem dat we nu kennen. werken voor geld loopt op zijn laatste loodjes. Misschien vragen overlevenden in het jaar 2215 zich af waren we 200 jaar geleden mee bezig waren, Moderne loonslavernij.
Er is door sparen en beleggen alleen nog maar door een klein clubje mensen geld te verdienen. Als we het voornemen van Japan volgen en hiermee de “vergrijzing” willen compenseren dan zullen er een hoop levenden geen toekomst meer hebben. Ze zijn niet meer in staat om geld te kunnen verdienen.
Niet iedereen heeft de kennis en macht zich aan te passen naar de “nieuwe” vraag. Diverse economen buigen zich over de vraagstelling? wat dan? Diverse verhalen en hoe je het ook bekijkt, links om of rechts om, duurzaam, we zullen op termijn iets moeten bedenken wat onze welvaart behoudt in alle landen van de wereld. Dit ook om de toekomst, onze kinderen en klein kinderen ook nog ene leefbare aardkloot achter te laten.
Ben ik tegen robotisering, absoluut niet maar of dat de complete mensheid overbodig gaat maken? De tijd zal het leren.
De vraag ‘wat dan?’ is redelijk simpel te beantwoorden omdat dit al actief wordt uitgevoerd onder leiding van de VN.
Zorgen dat alle mensen in steden gaan wonen en ze daar dood reguleren. Bij de gevallen waar dat wat lastiger gaat zijn er diverse methodes zoals oorlog, geweld of ziekte voor.