Het van oorsprong Slowaakse ict-beveiligingsbedrijf Eset neemt de Britse leverancier van data-encryptie Deslock+ over. De technologie van Deslock+ wordt toegevoegd aan de security-producten voor consumenten en de zakelijke markt. Eset speelt met de overname in op de toenemende vraag naar het versleutelen van data. Door Europese wet- en regelgeving is die vraag gegroeid.
Deslock+ richt zich op geavanceerde encryptieoplossingen. Het bedrijf levert een gelijknamige encryptietool die in een webbased interface via een beveiligde verbinding op afstand kan worden beheerd. Het levert met Deslock+ Go een portable client van de software. Die draait vanaf een usb-stick en maakt het mogelijk zonder geïnstalleerde software data te ontsleutelen, bewerken en versleutelen.
Ook is er een mobiele versie van de software beschikbaar voor iOS. Het overgenomen bedrijf ging twee jaar geleden een partnership aan met Eset en sloot zich aan bij het Eset Technology Alliance programma.
Het team van Deslock+ bestaat uit twaalf medewerkers. Zij treden allemaal in dienst bij Eset. Algemeen directeur David Tomlinson wordt manager van Esets bedrijfsonderdeel voor encryptie. Die Delock+tak blijft actief vanuit de Engelse plaats Taunton. Door de overname krijgt Eset een nieuwe research & development omgeving in handen in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit die locatie wil het bedrijf lokaal talent gaan werven voor het team achter Deslock+.
Meldplicht Datalekken
‘Organisaties hebben vanaf volgend jaar te maken met de aangescherpte Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Meldplicht Datalekken. Met veilig versleutelde gegevens hebben zij veel minder te vrezen. Zo hoeft een lek niet gemeld te worden aan de betrokkenen als de gegevens versleuteld op straat belanden’, licht Eset toe
‘Het belang van sterke encryptie neemt steeds verder toe’, reageert Dave Maasland, directeur van de Nederlandse vestiging van Eset. Hij benadrukt dat databescherming en privacy voor het bedrijfsleven en consumenten inmiddels belangrijke aandachtspunten zijn. ‘Ook overheden en de Europese Unie zijn zich bewust van het belang van databeveiliging en privacybescherming.’ Hij wijst erop dat overheden in toenemende mate regelgeving invoeren die bedrijven en organisaties verplichten om beveiligingsmaatregelen zoals encryptie te implementeren om data van gebruikers te beschermen.
Uit recent onderzoek van de ict-beveiliger blijkt dat twee op de drie bedrijven het noodzakelijke vindt om encryptie onderdeel te maken van hun standaard endpoint beveiligingsoplossingen.