Appbouwers hebben tijdens een tweedaagse Hackathon van GGZ Oost Brabant twee beta-versies van apps opgeleverd. Het gaat om een een suïcidepreventie-app voor behandelaren en een app die cliënten kunnen gebruiken bij de ondersteuning van hun behandeling. De apps worden de komende maanden verder getest en ontwikkeld. De bedoeling is dat beide ze daarna vrij beschikbaar komen.
Tijdens de GGZ-Hackathon die op 18 en 19 september 2015 werd gehouden, bogen twee teams van ontwikkelaars zich belangeloos over de bouw van een app voor twee aangedragen ideeën. Zowel medewerkers van GGZ Oost Brabant als contacten uit het leveranciersnetwerk namen deel. Een cliënt en een medewerker waren aanwezig voor support en het beantwoorden van vragen.
De suïcidepreventie-app is gericht op medewerkers die suïcidale cliënten behandelen of begeleiden. In de app staat informatie over diagnostiek, een toolkit en een vragenlijst. De app ondersteunt een training in suïcidepreventie die de cliëntgebonden medewerkers van GGZ Oost Brabant volgen.
De tweede toepassing, de HOPPA-app is bedoeld voor cliënten, die met een Herstel Ondersteunings Plan werken. Zij maken via de app aantekeningen, bijvoorbeeld over hun emoties. De begeleiders hebben via het online behandelplatoform inzicht in het welbevinden van de cliënt en kunnen als dat nodig is ook ingrijpen in de behandeling.
Zorgpaden
GGZ Oost Brabant loopt voorop met de inzet van ict-toepassingen in zorgprocessen. In de rubriek ‘doorgelicht’ van het Computable magazine van september komen vier betrokkenen aan het woord die de invoering van zorgpaden binnen de zorginstellingen toelichten.
Leuk om met suïcidale mensen te werken als de persoonlijke informatie die ze aan de app hebben toevertrouwd op straat komt te liggen.
Of wordt alles met een 128 bit sleutel encrypted opgeslagen en verstuurd?
In vele eerdere betogen heb ik op het volgende gewezen….
Het grote probleem van destijds Ab Klink, nu Edith Schipper, is iets heel eenvoudig. Naast het feit dat beiden geen enkel idee hebben van zorg en zorg processen, mind you, is Ab Klink puissant goed terecht gekomen in een dikbetaalde functie bij de zorgverzekeraar en faciliteert mevrouw Edith ‘betonbunker’ Schipper als bewindsvrouw en politica private partijen tot op ‘bot genante’ in hun integratie u en mij verder gelegaliseerd af te persen…. dit even in de marge…..
GEZONDHEID KAN NOOIT EEN FINANCIEEL COMMODITY WORDEN!!!!
Als we al een voorbeeld hebben hoeven wij alleen maar naar de VS te kijken om te zien wat dat te weeg brengt. Een systeem waar wij nu door list leugen en bedrog van Den Haag ook naar toe aan het gaan zijn.
Ab Klink heb ik er destijds persoonlijk op aan gesproken dat IT voor de zorg een vehikel moet zijn besparingen te bewerkstelligen door processen te stroomlijnen en NIET door IT processen te vervangen.
Hoe anders weten wij dat dit aan het lopen is. De vraag is namelijk;
‘Waarom is gezondheid niet tot een financieel commodity te maken?
Dat is heel eenvoudig. Neem willekeurig vier mensen. Man vrouw, jongen meisje. In gezonde staat bestaan er tussen de vier allen al meer dan zo’n 6500 variabelen van gewoon geslacht, leeftijd, afkomst tot aan DNA niveau. Dat betekend nogal wat want je kunt niet zomaar voor deze vier mensen gelijktijdig iets medisch toe gaan passen. Juist vanwege die enorme variatie.
Neem bijvoorbeeld een griepje, de jongeren kunnen daar relatief snel doorheen wandelen terwijl de ouderen al extra alert zouden moeten zijn en, volgens de farmacie, preventief zichzelf al vooraf zouden moeten laten inenten. (sic)
Neem dan de complexheid van een persoon en omstandigheden van een suïcidale persoonlijkheid, en u denkt werkelijk dat… IT met een antwoord kan komen? Hier heeft u precies waarom je , even met een appje’, geen toevoegende waarde kunt bewerkstelligen en je zomaar wel eens het tegendeel zou kunnen bewerkstelligen.
want gaan medici en behandelaars voor die app nu de basale vraagstelling aanleveren of krijgen wij een appje die je vraagt, lees mijn voorganger, die jou elke morgen vraagt in te vullen of je lekker hebt geslapen en braaf je pilletje hebt ingevuld. En wat ga je doen met de data wanneer de suicidale persoon zich acht hoog van een flat gooit voor winkelend publiek, zichzelf verhangt of gewoon voor de intercity of metro stapt?
Vanuit een ‘kenners en ervaringsoog’ genomen glijden we af naar een niveau van apathie door apps gedragen om straks te kunnen zeggen bij de volgend dode, goh, hij had natuurlijk wel netjes alle vragen in moeten vullen, zo kon hij natuurlijk niet worden geholpen…..
Ik weet niet of dat nu is waarvoor je IT in zou willen zetten…
@NumoQuest
Bij deze deel ik je zorgen en ben ook diep verontrust dat er ontwikkelingen zijn die ongezond zijn voor de samenleving omdat selectieve belangen voor gaan.
Even een korte schets van een scenario dat binnen nu en 10 jaar al mogelijk zou kunnen worden in ons land.
Al die automatisering in de zorg gaat het straks mogelijk maken dat een computersysteem (a la IBM Watson) straks gaat berekenen hoeveel jouw gezondheid mag gaan kosten. Ben je te oud of is je opleidingsniveau te laag dan zal je niet meer rendabel en zegt de computer ‘no’. Dat is dan letterlijk een sterfhuis constructie.
@Johan Duinkerken. Voordat je commentaar levert op een artikel is het misschien beter dat je eerst even leest wat er in staat. Je suggestieve reactie slaat namelijk nergens op.
De App is een trainingstool en naslagwerk voor zorgverleners die mensen met suicidale klachten behandelen.
De App zal nooit clientgerelateerde data bevatten.