Ongeveer 3 procent van de smartphones in gebruik bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers draait momenteel nog op het BlackBerry OS. Daarmee is BlackBerry nu bijna verdwenen uit de Nederlandse mid- en enterprisemarkt. Slechts vier jaar geleden draaide het grootste deel, namelijk 40 procent van de zakelijke smartphones in dit segment, nog op het BlackBerry-platform. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 2700 gesprekken gevoerd met it-verantwoordelijken van Nederlandse commerciële en publieke instellingen met vijftig of meer medewerkers.
Het terrein dat door BlackBerry is verloren, is gewonnen door Apple iOS en toestellen die op Android draaien (met name Samsung). Het aandeel van toestellen die draaien op iOS en Android is bijna even groot, ongeveer vier op de tien toestellen in de huidige zakelijke smartphonemarkt. Naast BlackBerry is ook Symbian aan het verdwijnen. Minder dan 1 procent van de aangetroffen smartphones valt nog in deze categorie. Voor Microsoft Mobile is het beeld wisselend. De laatste jaren lijkt de dalende trend te zijn omgebogen in een stijgend aandeel in het totaal.
Merken smartphones
De gebruikte zakelijke smartphones hangen voor een belangrijk deel samen met de daarop draaiende besturingssystemen. Apple is momenteel de meest gebruikte zakelijke smartphone. Circa 40 procent van de smartphones betreft een iPhone. Apple scoort bovengemiddeld goed in de industrie (51 procent iPhones), de financiële en zakelijke dienstverlening (48 procent) en de handelssector (47 procent). Het minst populair zijn iPhones in de zorg (23 procent), het transport en de bouw (beide 29 procent).
Samsung kent een aandeel van 27 procent in de in kaart gebrachte smartphonemarkt, een stijging met circa 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. In 2013 bedroeg het aandeel Samsung circa 18 procent en in 2012 ongeveer 13 procent. Waar het aandeel iPhones het laagst is, is het aandeel Samsung het hoogst; namelijk bij transport- en bouwbedrijven, waar respectievelijk 6 op de 10 en 5 op de 10 toestellen van Samsung is.
HTC lijkt op de Nederlandse zakelijke markt snel terrein prijs te moeten geven. In 2012 (toen het zakelijke smartphonegebruik nog een stuk lager lag) vormde HTC nog circa 22 procent van het totale aantal smartphones. Voor de overige merken schommelt het aandeel op en neer. Voor Nokia-Microsoft geldt dat het hier in eerste instantie toestellen van Nokia betrof die draaiden op Windows Phone. Inmiddels maakt Microsoft deze toestellen onder eigen naam en is Nokia (tijdelijk) van de markt voor smartphones verdwenen.
Mobile device management
Bij het managen van de smartphones (en de hier niet besproken tablets of andere mobiele apparatuur) kan door organisaties gebruik worden gemaakt van oplossingen op het gebied van mobile device management (mdm). Sinds ongeveer een jaar wordt het gebruik van deze software meegenomen door Computer Profile in de interviews met de zakelijke eindgebruikers. Uit de interviews van de laatste zes maanden blijkt dat circa 14 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers van een dergelijke oplossing gebruikmaakt.
Er zijn drie segmenten waarbinnen beduidend vaker mobile device management wordt toegepast dan in de rest van de markt. Het betreft hier de zorg, de overheid en het transport. Met een penetratie van 24 procent is de zorg het verst. Het onderwijs en de bouw blijven met respectievelijk 6 en 9 procent achter bij de rest.
Leveranciers mdm-oplossingen
Als naar het totaal van de genoemde oplossingen voor mdm wordt gekeken, dan blijkt dat MobileIron het meest voorkomt. Ongeveer 29 procent van de aangetroffen mdm-toepassingen is een toepassing van MobileIron. Of het nu locaties van multinationals (2500+ medewerkers), national enterprises (250-2500 medewerkers), medim sized businesses (50-250) of publieke instellingen betreft; binnen al deze segmenten is MobileIron de meest voorkomende oplossing.
Circa 17 procent van de gebruikte mdm-oplossingen is van AirWatch (onderdeel van VMware). Behalve in het multinationals-segment nemen de AirWatch-oplossingen telkens de tweede plaats in. Bij multinaltionals wordt de op een na grootste groep mdm-oplossingen gevormd door XenMobile van Citrix. Dit is meteen de derde leverancier die, met 13 procent van de oplossingen, boven de rest van de competitie uitsteekt. Na deze top drie is er een relatief grote groep leveranciers die allen een aandeel kennen van één tot enkele procentpunten.
‘Serious Mobility for Serious Business’ zeggen ze zelf.
Ach ja, als je hun filmpje op de homepage bekijkt krijg je bijna medelijden. Mijn volgende wordt weer een BlackBerry, Nokia 6310 of ’n 2700 classic. Kun je ook weer normaal verstaan worden. Die Appelflappen van tegenwoordig zijn ook niks.