Steeds meer organisaties willen profiteren van de voordelen van software-defined storage (sds). Deze technische innovatie voor storage management is dan ook een goede manier voor bedrijven om de concurrentie voor te blijven. Organisaties doen er goed aan dit middel nu in te zetten om voorbereid te zijn op de toekomst. Niet alleen is het namelijk kostenefficiënt, ook is door software-defined storage de opslagcapaciteit op te schalen en is daarmee erg flexibel voor toekomstige behoeften.
Wanneer storage wordt beheerd en geautomatiseerd door intelligente software in plaats van door storage hardware, wordt dit software-defined storage (sds) genoemd. Sds bestaat uit abstracte hardware en biedt een flexibel platform dat is geschikt voor alle typen bestandsformaten. Het is volledig door software ingericht. Volgens IDC is de definitie van software-defined storage: Het toevoegen van een storagestack aan computing hardware of commodity resources, zoals x86 hardware, hypervisors of de cloud. Daarnaast moet deze storagestack een compleet pakket aan storagediensten bieden en de onderliggende dataplaatsing met elkaar verbinden, zodat er datamobiliteit bestaat.
Het op een juiste manier toepassen van software-defined storage biedt bedrijven veel voordelen. Zo kunnen bedrijven hiermee een krachtige opslaginfrastructuur ontwikkelen die niet alleen betrouwbaar is, maar ook schaalbaar, uitgebreid en betaalbaar. Zo maakt sds het voor bedrijven mogelijk om op dezelfde manier met hun opslagcapaciteit om te gaan als met hun gevirtualiseerde ict-infrastructuur. Software-defined storage richt zich namelijk op de fysieke beperkingen van traditionele storage hardware. De opslagcapaciteit is makkelijk op te schalen, doordat bestaande en nieuwe datasilo’s worden samengevoegd tot één virtuele pool. Het voorzieningenproces kan vervolgens worden geautomatiseerd door de storage pool op te delen en door data te verdelen op basis van een vooraf vastgesteld beleid. Dit maakt het dan ook erg flexibel. Met de toegenomen hoeveelheid data, wat in de toekomst alleen maar verder zal groeien, is deze flexibiliteit dan ook zeer gewenst.
Daarnaast vindt er kostenoptimalisatie plaats als gevolg van het inzetten van software-defined storage. Kosten kunnen worden bespaard doordat sds de opslagefficiëntie verhoogt. Bedrijfsopslag-hardware wordt namelijk geconsolideerd met een virtuele storage pool achter één abstractielaag. Organisaties kunnen daardoor zelf bepalen hoe en waar data worden verspreid en dus hoe assets beter kunnen worden ingezet. Dit heeft als gevolg dat er een afname gaat zijn in het aantal fysieke storage appliances. Daarnaast brengt ook het eenvoudige storage beheer forse kostenbesparing mee. Beheer gaat namelijk minder tijd kosten, er zijn minder storage-beheerders nodig en het aantal fouten neemt af.
Proliant Gen9 Server van HPE
Software-defined storage geeft organisaties de vrijheid om applicaties en data services te consolideren op één enkel platform, waardoor er volledig kan worden geprofiteerd van de efficiëntie die virtualisatie biedt voor de infrastructuur. Het is daarmee een oplossing voor de budget- en bedrijfsbehoeften van organisaties. Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst.
Om de behoeften van zowel virtuele applicaties als van virtuele storage appliances zo goed en eenvoudig mogelijk te ondersteunen, biedt Hewlett Packard Enterprise nu HPE ProLiant Gen9 servers. Deze geavanceerde servers bieden een robuust platform voor het gebruik van software-defined technologieën. Met de HPE ProLiant Gen9 wil het technologiebedrijf haar klanten ondersteunen bij het herdefiniëren van de it-infrastructuren, zodat het software-defined, converged en klaar voor de cloud is. De HPE ProLiant Gen9 servers bieden daarvoor onder andere optimale verwerkingskracht, toegenomen storage en verminderde energieconsumptie. Dit alles moet organisaties helpen hun IT-infrastructuren af te stemmen met de belangrijkste bedrijfsdoelen en klaar te zijn voor de toekomst.