De dynamische hybride cloud is sterk in opmars. Steeds meer organisaties willen snel kunnen schakelen tussen publieke en private cloudoplossingen, waarbij ze elke keer kiezen voor de oplossing die het beste bij elke taak past. Een private cloud is een prachtige oplossing voor applicaties die snel moeten worden uitgerold, maar net iets meer veiligheid, maatwerk en eigen beheer vragen. Tot nu toe werd die oplossing vooral ingevuld op infrastructuurniveau. Maar het kan nóg sneller, flexibeler en effectiever: met een compleet platform dat je op commando kunt uitrollen. Met andere woorden, een PaaS in je eigen datacenter.
83 procent van de koplopers in cloudtechnologie gaan de komende twee jaar werk maken van het dynamische hybride cloudmodel. Cloudintegratie staat daarbij bij 63 procent voorop, meer hybrid staat bij 70 procent op de agenda. Zo krijgen bestaande it-investeringen nieuw leven en kunnen seizoensschommelingen zonder groot kapitaalbeslag worden opgevangen. Ook kunnen organisaties sneller innoveren en nieuwe mogelijkheden aftasten, terwijl ze toch de juiste balans vinden tussen risico en snelheid. Maar hoe integreer je dan nieuwe en bestaande it-systemen? Je wilt tenslotte je complete it-arsenaal vanuit één plek beheren. En hoe kan ik kostenefficiënt pieken in mijn it-belasting opvangen?
Verder kijken dan infrastructuur
Met de combinatie van publieke en private clouds kun je de workloads koppelen aan de infrastructuur die er het beste bij past. Maar waarom niet verder kijken dan alleen infrastructuur? Het cloudconcept is juist zo ideaal vanwege zijn snelheid en flexibiliteit. Nu zijn er ook voor de private cloud mogelijkheden om een stapje extra te doen: een compleet platform dat je op commando kunt uitrollen.
Op infrastructureel vlak konden organisaties de afgelopen jaren al veel bereiken door consolidatie (minder vloeroppervlak en energieverbruik) en virtualisatie (effectiever gebruik van alle middelen). Automatisering van het uitrolproces maakt intussen nog veel meer mogelijk. Met infrastructure-as-a-service (IaaS) trek je nu de benodigde infrastructuur uit de cloud, maar automatisering op platformniveau geeft de cloudbelofte pas echt handen en voeten.
Integraal tot aan de applicatie
Met een IaaS worden netwerk, servers, opslag en virtualisatie geïntegreerd en geautomatiseerd geleverd. Besturingssysteem, middleware, databases en de runtime-omgeving moeten nog altijd handmatig worden geïnstalleerd en geconfigureerd, samen met de eigenlijke applicatie en data. De doorlooptijd van een IaaS is daardoor enkele weken. Ook de beheercyclus van patches en upgrades is daarna keer op keer een kwestie van dagen of weken.
Met een PaaS wordt alles van netwerk tot en met database integraal automatisch opgeleverd, alleen het applicatie- en databeheer moet nog handmatig gebeuren. Zowel uitrol als beheer is een kwestie van minuten. Dát zijn doorlooptijden die je met de cloud zou willen associëren. Want het kan zo bedrieglijk zijn: ja, je hebt de hardware klaarstaan, dus je kunt er binnen een paar minuten de eerste workloads tegenaan gooien. Eh, nee. Want de handmatige configuratie van de middleware gaat je nog weken kosten. Maar niet op een PaaS. Daarop kun je daadwerkelijk vrijwel meteen aan de slag.
In één dag aan het werk
Dat dit geen luchtkastelen zijn, bewijst de beschikbaarheid van diensten waarmee organisaties tegenwoordig een PaaS kunnen opzetten in hun eigen datacenter. Ontworpen met de hoogste security-eisen in het oog, zodat compliance geen probleem is. Met een bibliotheek van honderden kant-en-klare software-‘patronen’ op basis van leveranciers als Microsoft, Oracle, Apache, Bea, Sun en IBM, waarmee je behoorlijk in de buurt van maatwerk komt. Met een self-service dashboard dat beheer heel eenvoudig maakt. Met een hoge mate van schaalbaarheid, zodat je klein kunt beginnen (zeg, met honderd virtual machines) en zo groot kunt groeien als je wilt (tot tienduizend vm’s). En aanvullende diensten voor organisaties met speciale wensen.
Zo hoef je geen private cloud vanaf de grond op te bouwen – wat trouwens ook helemaal tegen de gedachte van de cloud in gaat -, maar kun je binnen een dag aan het werk (in plaats van in zes weken). Al bijna honderd organisaties in twintig landen gingen aan de slag met zulke kant-en-klare patronen. Ze reduceerden hun uitrolinspanningen met zo’n 60 tot 80 procent. Voor elke organisatie waarvoor time-to-market essentieel is – en voor wie geldt dat tegenwoordig niet? – is de winst van onschatbare waarde. Met een PaaS in je eigen datacenter kun je jezelf letterlijk deze vraag stellen: waar wacht je nog op?
Maarten Boerma, cloudexpert bij IBM Benelux
De vraag van morgen wordt weer eens ingevuld met de oplossingen van gisteren omdat het hele idee van ‘patronen’ al in 2003 bedacht is, doet utility computing een lampje branden?
Kijkend naar TCO gedurende de lifecycle dan blijken inspanningen aangaande de delivery nog geen 10% van het geheel, enigszins afhankelijk van termijnen maar over het algemeen genomen zit het leeuwendeel van de kosten dus in support.
Virtualiseren van oude software is dan ook de rode innovatie van een kostenverlaging op de CapEx is door deze te verschuiven naar de OpEx, de wet van Moore versus die van Wirth waardoor software elke 8 maanden met 50% vertraagd.
Hybrid cloud is geen cloud. Waarom een PaaS in je eigen datacenter als je tegenwoordig ook je eigen private space in de public cloud kunt hebben?
Interessante ontwikkeling werden deze week aangekondigd op Dreamforce event. Kijk eens op https://www.heroku.com/private-spaces
@Pim
“With Spaces you can BUILD modern apps”
Het gaat bij hybride dus veelal om oude apps, meestal behorende tot de core processen en dus belangrijk voor de bedrijfsvoering. Lekker belangrijk of het wel of geen cloud is zolang het licht maar niet uit gaat.
Die aas gaat steeds meer een eigen leven leiden. IaaS is maar niks lezen we, want dan moet je de OS nog configureren en je middleware en je applicaties. Duurt weken. Nee, volgens het artikel zou PaaS het op moeten lossen, want dan kun je “na enkele minuten” al “aan de slag”. Waarmee eigenlijk, is niet helemaal duidelijk. In ieder geval niet met applicaties zelf, over SaaS wordt overigens niet gesproken, alleen over gereduceerde uitrolinspanningen ergens van. Gelukkig is er een dashboard, dus je kunt vast overzichtelijk van alles besturen. Pim maakt het ook niet duidelijker met zijn private space in je public cloud ipv een PaaS in je eigen datacenter. WtF. Waarom eigenlijk geen onsite DAS storage based, vertical scalable computing ? best wel hyperconverged en secure. Waar wachten jullie nog op ? Get in the bowl, no you get in the bowl ! Nou, bij mij gaat het licht nu dus wel uit.
@Felix
Het ‘as a service’ is een prachtig concept mits je de service zelf helder hebt, de garantie tot de voordeur door alleen naar de levering te kijken is namelijk te kortzichtig. Misschien mag ik je wijzen op het idee van Ecosystem Oriented Architectures (EOA) wat nu ingevuld lijkt te worden met allerlei hyperconverged concepten, naar mijn opinie veelal een terugkeer naar de monolitische systemen van weleer.