Er is een tekort aan hoogopgeleide ict'ers. Ict'ers op mbo-niveau zijn juist oververtegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een sectoranalyse van het UWV. 'Hoewel meer hoogopgeleide jongeren kiezen voor een ict-studie zijn er voor bepaalde beroepen nog altijd te weinig geschikte kandidaten om het inmiddels weer groeiende aantal vacatures te vervullen', aldus UWV in een toelichting op het rapport.
In de sectoranalyse van het UWV staat dat bedrijven met name moeite hebben om vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau te vervullen, bijvoorbeeld voor developers en programmeurs in specifieke talen, testers, security specialisten en business analisten. ‘De gestegen vraag voor deze functies is het gevolg van technologische ontwikkelingen als cloud computing, big data en cyber security’, aldus UWV.
De organisatie stelt dat er tegelijkertijd sprake is van een oververtegenwoordiging van mbo-studenten ten opzichte van de vraag vanuit werkgevers. ‘Positief is wel dat een aanzienlijk deel van de mbo-studenten informatie- en communicatietechnologie doorstroomt naar vervolgonderwijs.’
Volgens het UWV komt het beeld uit de sectoranalysec overeen met de bevindingen van brancheorganisatie Nederland ICT. ‘Begin 2014 heeft onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van Nederland ICT, ECP en CIO Platform Nederland, onderzoek gedaan naar de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt van ict-professionals. Hieruit blijkt dat er aan werkgeverskant relatief veel vraag is naar hoogopgeleide werknemers.
‘Tegelijkertijd is er sprake van een oververtegenwoordiging van mbo-studenten ten opzichte van de vraag vanuit werkgeverzijde. Er is dus duidelijk sprake van een mismatch van vraag en aanbod op opleidings-niveau. Vooral developers in specifieke talen blijken moeilijk te vinden.’
Vacatures HBO-niveau
Uit een overzicht van zogenoemde krapteberoepen blijkt dat op hoger beroepsniveau met name vacatures openstaan bij ict-bedrijven en financiële instellingen. Het gaat om:
- developers,
- programmeurs,
- technical specialist specifieke talen (dot.net, java, scripttalen),
- technisch specialisten voor specifieke platformen en standaardpakketten
- systeemanalisten,
- systeemontwikkelaars,
- testers,
- security-specialisten,
- business informatiemanagers,
- webdevelopers (technisch: mobile, tablet, app-bouwers),
- information management specialisten,
- business architecture specialisten.
Ict-bedrijven, bedrijven in de bouw-metalelektro, metaalbewerking en technische dienstverleners komen moeizaam aan:
- ontwerpers van industriële automatisering,
- plc-programmeurs.
Vacatures WO-niveau
Ict-bedrijven, financiële instellingen, adviesbureaus en organisaties in het openbaar bestuur zijn vooral op zoek naar:
- architecten technische infrastructuur,
- data-architecten,
- business architecten,
- datawarehouse ontwikkelaars,
- data-scientists,
- business-analisten (big-data),
- business informatiemanagers,
- security-specialisten,
- developers,
- programmeurs,
- technical specialists voor specifieke talen,
- specialisten voor platformen en standaardpakketten.
Over de UWV Sectoranalyses
UWV maakt samen met werkgevers- en werknemersorganisaties, VNG en arbeidsmarktdeskundigen analyses van ruim twintig sectoren en drie beroepsgroepen.
Jammer dat het UWV ook mee lijkt te gaan in de gefingeerde tekort-hype. Ja, er is een tekort aan 25-jarige IT-ers met HBO/WO en 20 jaar werkervaring, die voor een habbekrats willen werken. Ik ken helaas teveel zeer ervaren 40-plus IT-ers die al meer dan drie jaar met geen mogelijkheid aan de bak komen. Ja, voor een hongerloon dat lager ligt dan de WW-uitkering.
Ja hoor, daar gaan we weer!
Ik probeer het nog maar een keer: kom maar op met die baan! Heb een HBO-opleiding en veel ervaring in ontwikkeling en ondersteuning. Als het probleem zo groot is, is het vast geen issue dat ik volgende week 60 wordt. Kan dan sowieso nog 7 jaar mee!
UWV moet eens ophouden met het verkopen van gebakken lucht:
http://www.pakkenproletariaat.nl/update/angst-voor-robots-is-niet-belachelijk/
Nederlandse hoogopgeleide ICT’ers?
Welnee, zij wel:
http://www.nos.nl/artikel/2056955-werkgevers-willen-vluchtelingen-aan-het-werk-helpen.html
Het moet namelijk GOEDKOOP zijn, via het uitzendwezen!
“de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt van ict-professionals”
Misschien moeten de werkgevers eens kijken hoe ze bestaande werknemers op de arbeidsmarkt kunnen laten aansluiten. Eén of twee cursussen, misschien een echte opleiding en hoppa in een paar maanden of hooguit een jaar heb je een bijdetijdse werknemer mét ingebouwde ervaring. Als je die cursussen een beetje spreidt, dan kan die werknemer zelfs gewoon door blijven werken!
De verreweg belangrijkste kwalificatie wordt (inderdaad) helemaal niet genoemd: jong moet je zijn. Maar niet getreurd, ze komen eraan hoor, de goed opgeleide jonge mensen, deels zelfs te voet.
IT-ingenieur (ir.), 55+, uitkeringstrekker.
Het UWV doet niets anders dan roepen wat werkgevers roepen. En als werkgevers roepen dat er een tekort is aan apen, dan roept het UWV dat ook. Als er volgend jaar volgens werkgevers een tekort is aan smurfen, dan roept het UWV dat ook.
En waarom praat het UWV de werkgevers na? Omdat ze er niks aan kunnen doen. Het UWV heeft geen enkel mandaat om tegen werkgevers te zeggen dat ze niet moeten zeuren, dat er meer dan genoeg goed opgeleide en ervaren mensen beschikbaar zijn en dat ze eerst die mensen (weer) aan moeten nemen voordat we wat gaan doen aan extra opleiding en andere maatregelen.
In plaats daarvan zegt het UWV tegen hoogopgeleide werkzoekenden uit andere branches in haar bestanden dat ze zich binnen een jaar moeten laten omscholen tot hoogopgeleide systeem engineers – of iets anders waar eigenlijk al genoeg ervaren mensen voor zijn, ook al hebben die niet allemaal een diploma op HBO niveau of hoger.
Dat dat niet werkt weten ze bij het UWV ook wel, maar anders krijgen ze het geld niet op dat ze van de overheid hebben gekregen en dan moeten er volgend jaar weer hoogopgeleide UWV-ers worden ontslagen. En dat moeten we natuurlijk niet hebben…
Ik denk dat het allemaal niet zoveel uitmaakt, zeker in de ICT niet wat zo een divers vak is. Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat je MBO mensen hebt die uitstekende geschikt zin om functies die hierboven staan voor het WO/HBO uit te voeren. Opleiding zegt iets, maar lang niet alles.
En hierboven al gezegd, volgens mij is zo goedkoop mogelijk vooral belangrijk.
@hjk
ja, het ouwe zakken taboe wordt niet genoemd. Heb je zo met taboes.
nee, belangrijkste is niet jong. Belangrijkste is dat je aan eisen voldoet en over een prijs kan onderhandelen. De markt begrijpen.
op zich heel simpel. Waar Henri over l*lt daar moeten wij aantoonbaar kennis van en ervaring in hebben. Automatisering is nl een hoop ge* en de rest boeren ict verstand. Handjeklap hoort daarbij tegenwoordig. Dat Louis natuurlijk weer inhoudelijk gelijk heeft, is markttechnisch niet relevant. Dat wordt pas relevant als de deal gemaakt is. Business bepaalt en die kijkt naar deals. Iets noodzakelijks maar moeilijks, zo goedkoop mogelijk oplossen. Wat zou jij doen als je er geen verstand van heb ? Hoe kies jij je vliegtickes als je niet middenin die vakantiemarkt zit ?
Hoewel ik sommige reacties hierboven enigszins snap, zijn vele rollen die hierboven worden genoemd totaal niet weggelegd voor goedkoop, jong en werken voor een habbekrats.
Zoiets als Business Architect is een echt een senior, strategische rol waarbij bij vele werkgevers WO-niveau wordt gevraagd. Ik zag bij Philips laatst een dergelijke vacature met een salaris tussen de 76k en 98k per jaar. Bij KPN was dat vergelijkbaar.
En nee, lang niet iedere IT-er kan zo’n functie uitoefenen, maar enige nuance is op zijn plaats.
Hilarisch, de club die dus zelf miljoenen aan belastinggeld verspeelde omdat – zoals de commissie Elias ook schoorvoetend toe moest geven – het salarishuis zo ontzettend scheef is gegroeid door beheermodel van Looijen dat er sprake is van een ‘Too many Chiefs and not engough Indians’ probleem.
Ik zeg kamervragen!
Onderzoek van ‘belangenverstrengelingvereniging’ zoals Nederland ICT overnemen zonder aan feitenonderzoek te doen is als roepen dat vleeseters hufters zijn. Persoonlijk denk ik dat de vraag aangaande ICT-ers in zijn algemeenheid voortkomt uit het feit dat, zoals ik al schreef in de opinie Licht uit, Spot aan, er geen investeringen zijn gedaan in vernieuwing als gevolg van het Y2K probleem. In die opinie zette ik OODA-loop uiteen, door velen verkeerd begrepen omdat ze opleiding missen van de krijgskunst.
Als je kunt schieten met type 1 wapen dan is het niet zo heel moeilijk meer om dat kunstje te herhalen met type 2. Hoe moeilijk is het vervolgens om de hinderlaag te leggen langs de olifantenpaadjes?