Er is een tekort aan hoogopgeleide ict'ers. Ict'ers op mbo-niveau zijn juist oververtegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een sectoranalyse van het UWV. 'Hoewel meer hoogopgeleide jongeren kiezen voor een ict-studie zijn er voor bepaalde beroepen nog altijd te weinig geschikte kandidaten om het inmiddels weer groeiende aantal vacatures te vervullen', aldus UWV in een toelichting op het rapport.
In de sectoranalyse van het UWV staat dat bedrijven met name moeite hebben om vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau te vervullen, bijvoorbeeld voor developers en programmeurs in specifieke talen, testers, security specialisten en business analisten. ‘De gestegen vraag voor deze functies is het gevolg van technologische ontwikkelingen als cloud computing, big data en cyber security’, aldus UWV.
De organisatie stelt dat er tegelijkertijd sprake is van een oververtegenwoordiging van mbo-studenten ten opzichte van de vraag vanuit werkgevers. ‘Positief is wel dat een aanzienlijk deel van de mbo-studenten informatie- en communicatietechnologie doorstroomt naar vervolgonderwijs.’
Volgens het UWV komt het beeld uit de sectoranalysec overeen met de bevindingen van brancheorganisatie Nederland ICT. ‘Begin 2014 heeft onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van Nederland ICT, ECP en CIO Platform Nederland, onderzoek gedaan naar de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt van ict-professionals. Hieruit blijkt dat er aan werkgeverskant relatief veel vraag is naar hoogopgeleide werknemers.
‘Tegelijkertijd is er sprake van een oververtegenwoordiging van mbo-studenten ten opzichte van de vraag vanuit werkgeverzijde. Er is dus duidelijk sprake van een mismatch van vraag en aanbod op opleidings-niveau. Vooral developers in specifieke talen blijken moeilijk te vinden.’
Vacatures HBO-niveau
Uit een overzicht van zogenoemde krapteberoepen blijkt dat op hoger beroepsniveau met name vacatures openstaan bij ict-bedrijven en financiële instellingen. Het gaat om:
- developers,
- programmeurs,
- technical specialist specifieke talen (dot.net, java, scripttalen),
- technisch specialisten voor specifieke platformen en standaardpakketten
- systeemanalisten,
- systeemontwikkelaars,
- testers,
- security-specialisten,
- business informatiemanagers,
- webdevelopers (technisch: mobile, tablet, app-bouwers),
- information management specialisten,
- business architecture specialisten.
Ict-bedrijven, bedrijven in de bouw-metalelektro, metaalbewerking en technische dienstverleners komen moeizaam aan:
- ontwerpers van industriële automatisering,
- plc-programmeurs.
Vacatures WO-niveau
Ict-bedrijven, financiële instellingen, adviesbureaus en organisaties in het openbaar bestuur zijn vooral op zoek naar:
- architecten technische infrastructuur,
- data-architecten,
- business architecten,
- datawarehouse ontwikkelaars,
- data-scientists,
- business-analisten (big-data),
- business informatiemanagers,
- security-specialisten,
- developers,
- programmeurs,
- technical specialists voor specifieke talen,
- specialisten voor platformen en standaardpakketten.
Over de UWV Sectoranalyses
UWV maakt samen met werkgevers- en werknemersorganisaties, VNG en arbeidsmarktdeskundigen analyses van ruim twintig sectoren en drie beroepsgroepen.
Sterk staaltje,
Henri gaat wel heel erg letterlijk op het onderwerp in,
en nog geen zes uur later wordt zijn vacature al ingevuld.
In essentie ervaart Henri nu dat er geen tekort is aan ICters
vermits je maar redelijke eissen steld (ik zie dat schaap met vijf poten niet zo, met uitzondering van mijzelf voldoet ongeveer elke ervaren ITer aan het gevraagde)
Empirisch is hiermede dus aangetoont dat alle scheldkannonades hierboven terecht zijn en dat lieden die dergelijke praatjes de wereld in helpen eens met de billen bloot moeten.
Gewoon keihard aantonen dat die vacatures werkelijk bestaan en anders per direct zelf maar eens op zoek gaan naar een passende vacature.
@hjk & henri sucses !!!
Hopelijk dat de zakelijk romance tussen Henri en hjk goed afloopt. 😉
Overigens mocht ik als ontwikkelaar werkeloos worden dan heb ik al minimaal 2 projecten waar ik zelf aan zou kunnen werken maar wegens tijdgebrek (en ,ok ik geef het toe, motivatie) niet aan toe kom. En op je 55e nog ondernemer worden lijkt lastig maar als je pech hebt wordt het ook nog wat.
UWV neem ik al lang niet meer serieus als een stelletje conservatieve bureaucraten dat zelf niet of nauwelijks nadenkt en braaf het voorgekauwde beleid uitvoert voor haar ‘klanten’.
Hmmm….. Koen Holzappel heeft een punt door te stellen dat het nogal absurd is dat als je plezier hebt in je werk en daarom niet doorstijgt je dus een stempel krijgt van onvoldoende capaciteiten.
Be Informed, als het Henri meer geld oplevert dan pakt hij het aan ook al heeft hij er net zo weinig kaas van gegeten als UWV. Monty Python’s flying circus van de ‘schaalvergroting’ binnen het salarishuis heeft dan ook vooral voor een organisatorisch inertie gezorgd omdat het beheermodel van Looijen wetenschappelijke fraude was door de factorisatie paradox welke tot een offshoring feest heeft geleid.
Een ontwikkelaar die doorgegroeid is naar business consultant blijkt namelijk weinig kennis te hebben van de enterprise problematiek, zolang het ecosysteem van de paddenpoel niet wijzigt dan blijft het probleem uiteindelijk gewoon een kruiwagen vol met kikkers.
hjk : waarvan akte. De eerste case is natuurlijk; hoe kom je in contact mij? 🙂
Koen: Ondanks je doordachte reactie, kan ik me er niet helemaal in vinden. De goede software ontwikkelaars die ik ken door de jaren heen hadden geen andere ambitie dan software ontwikkelen. Dat geeft natuurlijk een beperking in salaris groei, maar dat was dan ook vaak niet de drijfveer. Ik geloof ook niet dat veel ontwikkelaars zich goed lenen om consultant en BI-er te worden, en dat het vooral de enterprise organisaties wellicht de mening vormen dat tien jaar niet veranderen een blijk is van beperkte capaciteit.
En schaarste indicatoren zijn niet altijd prijs, het kan ook een beperking zijn van een loonhuis of zoals je zelf al aangeeft, outsourcing.
@Henri Koppen
Veel dank voor de niet meteen ontmoedigende reactie.
Maar omdat “Thingks” gevestigd is in Zoetermeer zal, indien de werkzaamheden zich daar ter plekke zullen gaan afspelen, de OV-reistijd een onoverkomelijk probleem zijn. Want 55+ers, ja, die verhuizen niet voor een baan met een proeftijd – dat vooroordeel is wat mij betreft correct.
Nogmaals dank dat ik toch heel even een serieuze kandidaat leek te zijn, tenminste dat dacht ik dan (jij wist natuurlijk al die tijd al: Oost Nederland – Zoetermeer, dat gaat ‘m niet worden).
@ewout,
Analyse over kaas, schapen, paddenstoelen en kikkers..
maar in dit geval zit henri wel meteen aan de top van je geliefde bloomtaxnomie. hij creeert een baan en daarmee een oplossing.
In ieder geval is Henri duidelijk in zijn salarisrange al is die wat ruim qua range. Sommige bedrijven verwachten toppers te kunnen huren tussen de 3K en 4K. Ik zeg altijd maar: als er echt een tekort is gaat de marktwerking er toch voor zorgen dat dit weer goed komt… bedrijven houden toch van marktwerking? 😉
@hjk: Locatie hoeft zeker geen probleem te zijn. Ik ga het nog veel bonter maken: Ik heb een ontwikkelaar (in dienst) uit Groningen, ik heb hem zelfs nog nooit gezien! En nee, hij hoefde geen cases te maken en had geen proeftijd, maar ik had al wel intensief (virtueel) met hem samen gewerkt en kende zijn kwaliteit in code, snelheid en adaptability.
Wat waarschijnlijk wel een drempel opwerpt is je ervaring met wat wij zoeken. Als start-up heb je geen half jaar over om op snelheid te komen. Maar niettemin, ik ben een zeer eenvoudig te vinden persoon en ga graag het dialoog aan.
Zo hebben we nog een paar openstaande uitdagingen in het versleutelen van data van eenvoudige sensoren (die geen SSL verbinding op kunnen zetten) en een algoritme om de hoeveelheid data van deze sensoren in te perken.
@Henri Koppen.
Heel mooi dat – ik parafraseer – “u kunt fysiek werken waar u wilt; pak ‘m beet 1 keer per week naar Zoetermeer komen is meer dan voldoende”.
Dus ik e-mail nog even mijn CV (met projecten-portfolio) naar Thingks (t.a.v. Henri Koppen), en ik zie dan de afwijzing (“te weinig directe ervaring met de aangegeven materie”) natuurlijk tegemoet.
Nogmaals dank.
@hjk, ik heb geen idee hoe het in het Oosten van het land geregeld is,
maar in het uiterste Zuiden beschikken wij over een fenomeen dat internet heet en zich prima leent voor ICTers die werken voor een bedrijf dat zich niet op loopafstand bevind.
Uiteraard lukt dat niet altijd maar ik heb dat jaren gedaan.