Er gaan in het kader van de werkplekbeheeruitbesteding naar Wipro geen ict-medewerkers van DSM in Nederland over naar het Indiase bedrijf. Voor hen wordt werk gezocht binnen of buiten het bedrijf. Het DSM-kantoor in China, dat voor het chemie- en voedingsconcern het meeste werkplekbeheer doet, gaat dicht. Het contract met Wipro is onderdeel van de recent aangekondigde reorganisatie.
DSM kondigde vorige maand een reorganisatie aan waarbij zo’n elfhonderd banen verloren gaan. Naar verwachting zal circa de helft van de banen in Nederland worden geschrapt. Daarbij gaat het vooral om ondersteunende functies op de hoofdkantoren in Heerlen en Sittard, onder andere de it-afdeling. Het chemieconcern wil na een aantal overnames en portfoliowijzigingen de wereldwijde organisatie stroomlijnen. ‘De aanpassingen zijn er op gericht om een meer flexibele, gefocuste en kostenefficiënte organisatie te creëren met meer business- en marktfocus’, aldus een woordvoerder van DSM.
Outsourcing
Afgelopen juli meldde DSM met Wipro een vijfjarig uitbestedingscontract te hebben gesloten voor de kantoorautomatisering. Navraag bij de woordvoering leert dat deze overeenkomst een onderdeel is van de aangekondigde reorganisatie. De zegsman stelt dat het overgrote deel van het werkplekbeheer door DSM in China wordt uitgevoerd en een kleiner deel in Nederland. Deze werkzaamheden worden door Wipro overgenomen. Als gevolg daarvan zal het it-kantoor in China sluiten.
De medewerkers in Nederland gaan echter niet in het kader van het principe ‘mens volgt werk’ over naar Wipro. De zegsman stelt dat bij Wipro de activiteiten worden verdeeld over verschillende landen wereldwijd. Waarschijnlijk gaat het beheerwerk dus de grens over, al zegt de woordvoerder van DSM dat medewerkers ‘van additionele informatie zijn voorzien over bijvoorbeeld het sollicitatieproces bij Wipro’.
Boventallig
Wilfred Jonkhout, bestuurder Industrie van FNV Bondgenoten, zegt nog niet te zijn ingelicht over de uitbestedingsplannen. Sowieso moeten de contouren van de reorganisatie nog worden uitgewerkt; DSM heeft twee jaar uitgetrokken om de herstructurering af te ronden en er liggen nog geen concrete plannen bij de centrale ondernemingsraad en de vakbonden. Jonkhout weet ook nog niet hoeveel ict-medewerkers van DSM getroffen worden door het contract met Wipro en of er nog andere maatregelen zullen volgen die de ict-afdeling zullen raken.
Voor medewerkers die boventallig worden verklaard, ligt er een sociaal plan die hen naar een nieuwe baan moet leiden. De vakbonden zien er op toe dat dit plan wordt uitgevoerd en ijveren er voor om zoveel mensen elders bij DSM te plaatsen. ‘Voor de getroffen werkplekbeheerders kan ik me voorstellen dat ze een andere functie kunnen vinden bij de ict-afdeling.’
Wipro
De overeenkomst met DSM is de eerste grote werkplekbeheer-overeenkomst voor Wipro in Nederland. Het bedrijf is ook actief voor andere Nederlandse multinationals. Zo levert het app-development en beheer voor Philips, ondersteunt het procestechnologie van Shell, beheert het servers en de basis van SAP-systemen van Akzo Nobel en beheert het het erp-pakket Oracle Retail voor supermarkconcern Ahold. Bij de Nederlandse tak van Wipro werken 370 mensen, onder andere in Eindhoven.