Brancheorganisatie Nederland ICT start een meldpunt waar bedrijven wet- en regelgeving kunnen melden die ict-innovaties in de weg staan. Volgens de branchevereniging speelt bureaucratie de ontwikkeling van een digitale economie parten. Het roept bedrijven uit verschillende sectoren op om klachten te melden. Die in kaart gebrachte knelpunten worden vervolgens gemeld bij de overheid.
Het meldpunt komt voort uit het initiatief van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om wetgeving weg te nemen die innovatie en de ontwikkeling van de digitale economie belemmert. De minister sluit daarmee aan bij de ambitie van Nederland ICT om van Nederland de Digitale Delta van Europa te maken. ‘Het creëren van wettelijke ruimte om te experimenteren en te innoveren is hier een belangrijke voorwaarde voor’, stelt de branchevereniging.
Nederland ICT inventariseert via commissies en het ledennetwerk van ongeveer 550 aangesloten bedrijven en organisaties de knelpunten in regelgeving, maar nodigt ook partijen op die geen lid zijn om zich te melden. Directeur Lotte de Bruijn: ‘Niemand weet beter wat de knelpunten zijn dan de bedrijven zélf.’
Een sector waarin veel partijen kampen met belemmerende regelgeving is de zorg. Volgens Actal (Adviescollege Toetsing Regeldruk), dat de sector doorlichtte op belemmeringen bij innovaties, wordt door regeldruk innovatie op drie manieren beperkt. De vele regels vormen een barrière voor jonge startende bedrijven. Zij moeten vaak een periode van drie tot vijf jaar overbruggen zonder inkomsten.
Actal: ‘Ten tweede zorgen regels voor vertraging, uitstel of afstel van innovatieprojecten. Het wordt daarbij ook moeilijker om het gehele traject te overzien.’ Als derde punt stelt het dat de vele regels radicale innovatie minder aantrekkelijk maken. Bedrijven kiezen daardoor eerder om bestaande ideeën te verbeteren dan zelf iets radicaal nieuws te verzinnen.
Big Data
Begin 2014 klaagde ook de Tilburgse onderzoeker Lokke Moerel dat de aanscherping van Europees privacykaders de innovatie van big data hinderen. Dat stelde de hoogleraar Global ict in haar inaugurele rede aan Tilburg University. Ze pleit voor een meer Amerikaanse ‘harm based’-benadering, waarbij pas om toestemming hoeft te worden gevraagd als de verwerking van persoonlijke data schadelijk is voor burgers.
Bedrijven kunnen hun ervaringen met knelpunten in regelgeving melden via knelpunten@nederlandict.nl.
De zoveelste minister die innovatie wil stimuleren. De talloze voorgangers hebben er niks van gebakken en ook dit initiatief zal stranden in schoonheid. Pak eerst de misstanden maar eens aan als gevolg van vriendjespolitiek. Ik schat in dat 50% van de projecten die vanuit de overheid geinitieerd worden aanzienlijk meer kosten dan gebudgetteerd, een doorlooptijd hebben aanzienlijk langer dan gepland en uiteindelijk de helft oplevert qua resultaat. Maar de schaamteloze ondernemingen die hun lobbyisten goed betalen in Den Haag en Brussel krijgen als dank voor hun falen gewoon weer nieuwe opdrachten. Gewoon door het boetekleed aan te trekken en extra korting te geven op het volgende project. Een zogenaamde korting uiteraard. Want ook dat volgende project loopt uit de planning en kosten. Enz. Enz. Minister Kamps zou daar een commissie op moeten zetten met mensen uit de praktijk zoals Jan Baan, Chris Ouwinga en Eduard Hagens. De uitkomsten zullen schokkend zijn.
Als het om bureaucratie van Europese origine gaat heeft Kamp toch niets in te brengen?
Onnodige regeldruk verminderen is altijd welkom maar als daar nieuwe regels voor nodig zijn dan lijkt me dat de kar voor het paard spannen.