Het initiële schikkingsbedrag tussen grote ict-bedrijven en hun personeel bij een kartelzaak uit 2014 is verhoogd. De zaak betrof ict-bedrijven als Apple, Adobe, Google en Intel die geheime afspraken hadden gemaakt over het niet mogen stelen van elkaars werknemers. In 2014 was een schikking getroffen, maar de rechter besloot dat dit bedrag te laag was.
In 2011 bleek dat grote ict-bedrijven, zoals Apple, Adobe, Google en Intel, jarenlang illegaal afspraken hadden gemaakt over het niet mogen afpakken van elkaars werknemers door ze bijvoorbeeld te strikken met hogere salarissen. Die afspraken hadden daarom een negatief effect op salarissen van de werknemers. Om die reden eisten ruim 64.000 werknemers in totaal miljarden dollars aan schadevergoeding voor salarisverhogingen die ze zijn misgelopen.
In 2014 werd er tussen de bedrijven en de werknemers een schikking getroffen van 324 miljoen dollar (234 miljoen euro). De Amerikaanse rechter bepaalde echter dat het bedrag niet redelijk was. De rechter heeft nu toestemming gegeven voor het verhoogde schikkingsbedrag van 415 miljoen dollar (372,5 miljoen euro). Daarnaast moesten de advocaten hun kosten verlagen van 80 miljoen dollar (71,8 miljoen euro) naar 40 miljoen dollar (35,9 miljoen euro). Per persoon krijgen de werknemers hierdoor gemiddeld 5770 dollar (5177 euro).
Hier in Nederland mogen werkgevers gewoon een concurrentiebeding gebruiken teneinde economische slavernij af te dwingen.
De sterkte van dat concurrentiebeding is in diverse recente rechtszaken lang niet zo sterk gebleken als werkgevers beweren. Dus in dat opzicht is het verstandig om als je hier mee te maken krijgt om jezelf daar goed over te informeren.