Consumenten klagen over software die door hardwarefabrikanten ongevraagd wordt meegeleverd op nieuwe pc's. Die programmatuur wordt ook wel crapware genoemd. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten gemiddeld achttien extra programma’s op pc’s zetten. Naast Microsoft Office en een antivirus programma voegen veel computerfabrikanten eigen software en software van derden toe. Dat meeleveren van software levert hardwareleveranciers extra inkomsten op.
De Consumentenbond bekeek de extra meegeleverde software van 283 notebooks die tussen 2013 en 2015 verkocht werken. Volgens de organisatie spant Packard Bell de kroon met gemiddeld 25 extra programma’s. Medion levert de meeste software van derden, gemiddeld zeventien programma’s. Die extra programma’s van derden zijn vaak tijdelijke probeerversies van betaalde software, abonnementssoftware (Spotify en Dropbox) en gratis games met advertenties.
Van de gratis toepassingen van de computerfabrikanten, gemiddeld tien per pc, is het nut volgens de Consumentenbond vaak onduidelijk. ‘Alleen Microsoft verkoopt zijn eigen Surface-laptops nagenoeg schoon, met alleen een probeerversie van Office.’
Windows
Uit een enquête van de Consumentenbond onder 1643 Windows-gebruikers blijkt dat 73 procent van de consumenten vindt dat fabrikanten zich niet mogen laten betalen om extra software op nieuwe computers te zetten. 92 procent daarvan wil zelf kunnen bepalen wat er op de pc wordt geïnstalleerd. Alleen de software voor het afspelen en branden van cd’s en dvd’s wordt nog enigszins gewaardeerd: 58 procent noemt deze software gewenst.
Andere programma’s vallen beduidend minder in de smaak. Slechts 17 procent van de consumenten stelt de probeerversie van Office op prijs, 9 procent waardeert een virusscanner en minder dan 1 procent is blij met meegeleverde spelletjes.
Beveiligingsrisico’s
De Consumentenbond waarschuwt dat behalve ongewenst, crapware ook gevaarlijk kan zijn, zoals problemen met apparatuur van Lenovo begin van 2015 lieten zien. De Chinese hardwaremaker (overigens ook eigenaar van Medion -red.) leverde laptops met daarop adware waarmee adverteerders ruimte konden inkopen bij Lenovo. Die advertenties werden via speciale certificaten getoond in de browser wanneer de gebruiker naar een bepaalde website ging. Die pop-ups waren niet uit te schakelen. Zelfs ad-blockers weigerde dienst. Om de advertenties te tonen gebruikte Lenovo een eigen certificaat dat beveiligingscertificaten uitschakelde waardoor beveiligingsrisico’s ontstonden.
Inderdaad vrij vervelend maar gelukkig is het met Windows 10 heel eenvoudig om een installatiemedium te maken en de computer van scratch opnieuw te installeren.
De nieuwe Lenovo van mijn vrouw heb ik op die manier vorige maand geschoond van dergelijke onzinsoftware.
Het schijnt dat Lenovo tegenwoordig het zelfs in de bios stopt zodat je bij een schone instalatie van Windows er nog steeds niet onderuit komt.
Daarnaast is het inderdaad erg vervelend als je een laptop moet hebben, aangezien die vrijwel niet zonder besturingsysteem te kopen zijn. Desktops kan je het best gewoon zelf bouwen, dan heb je dit gezeik allemaal niet.
Hmm weinig last van op mijn nieuwe Lenovo.
Gewoon in een keer rats alle troep van MicroSoft eraf, en je bent verlost van al die onzin.
Laat me raden Pascal,dan een van dit soort er weer op?.;)
http://aemetrolux.com
De laatste keer dat ik een Lenovo onderhanden had kostte de nieuw-installatie van Windows 8 (van de bijgeleverde media) meerdere uren. Bij het openen van de kast bleken kabels te kort en wel erg dun.
Bij HP (Office-Desktop) is het probleem een voeding die je alleen maar bij HP kunt kopen als hij kapot gaat.
Inmiddels laat ik een leverancier PC’s assembleren die we met elkaar samenstellen, gaat er dan bijv. een voeding kapot dan kan er ten minste een standaard voeding in, die heb ik op voorraad.
Crapware verwijderen kost gemiddeld 1 a 1,5 uur. Je installeert sneller een schone Windows 8 of 10 van origineel DVD, maar ja die levert Lenovo er niet bij.
Het is ook lastig om klanten uit te leggen dat zijn nieuwe PC, bij aflevering, vers uit de doos, met een berg rommel geleverd wordt die ik dan weer verwijder voor zijn bedrijfssoftware er op komt.
Als fabrikanten dit lezen, a.u.b. stop met die onzin! Het schaadt jullie reputatie.
Het kan nog erger. Fabrikanten die zich in dat voorafgeïnstalleerde OS een eigen account creëren met hogere rechten dan je eigen Administrator account. Waardoor je vooraf geïnstalleerde crapware en achtergrondtaken niet meer kan verwijderen of uitschakelen. Zoals Asus deed op mijn overigens voortreffelijke labtop. Dat viel nog wel op te lossen door in linux het desbetreffende programma te verwijderen. Maar wat houdt hen tegen om het als een verborgen rootkit te installeren of om het in de uefi bootcyclus verbergen. De wetgever zou dergelijke vormen van bedrog moeten verbieden.
de consument wil geen “crapware” en wil niet dat de fabrikanten betaald krijgen om dit mee te leveren, maar 50 euro extra betalen wil men ook niet.
Ik vind het ideaal, je koopt een “goedkope”/ deels gesubsidieerde laptop vervolgens installeer je deze zelf opnieuw (met kale Windows) en je hebt “the best of both worlds”
@Dekie: Als je het goed beschouwd neemt al die rommel ruimte op disk en in het geheugen in beslag. En levert processor belasting op. (ook stroom verbruik…) Als je dus een laptop met W7 oid koopt, dan weet je wat de vrije ruimte zou moeten zijn. Dat wat er minder beschikbaar is, is de economische schade die je leid, die zou je moeten kunnen claimen bij de leverancier. Dit is wel een goed beginpunt voor een Amerikaanse class-action zaak, maar helaas gaat zoiets hier wat moeilijker.
-Maar de schade is echt.-
Roderick,
dit is vaak niet mogelijk. Je krijgt zelden een cleane windows installatie dvd met deze pc’s. Dus tenzij je alsnog de volledige windows koopt, ofwel naar niet legale alternatieven overstapt, is je advies niet werkbaar.