De Sociale Verzekeringsbank (SVB) laat naar aanleiding van de uitzending van tv-onderzoeksprogramma Zembla over de ontwikkeling van het MultiregelingenSysteem (MRS) forensich onderzoek doen naar vermeende belangenverstrengeling. Het CDA heeft een debat in de Tweede Kamer aangevraagd over de mislukte bouw van het MRS door Capgemini.
In de uitzending ‘De Spaghetticode’ van 2 september kwam naar voren dat de SVB-manager die het project begeleidde, werd betaald door Capgemini, de ontwikkelaar van het systeem. Daarnaast ontdekte Zembla dat de facturen van deze manager werden gecontroleerd door onder meer een SVB- ambtenaar die naast zijn werk voor de SVB tegelijkertijd zakenpartner blijkt te zijn van de manager. Ze hebben samen een bedrijfje, gespecialiseerd in ict-projecten.
Om iedere schijn die Zembla wekt van vermeende belangenverstrengeling weg te nemen, laat de SVB hier onafhankelijk forensisch onderzoek naar doen, meldt de instelling in een korte verklaring op zijn website. Een woordvoerster meldt desgevraagd dat nog niet bekend is welke organisatie dit onderzoek gaat uitvoeren.
CDA
Het CDA heeft naar aanleiding van de Zembla-uitzending een debat aangevraagd over de mislukte invoering van MRS. ‘Het gaat over onvoorstelbaar veel belastinggeld. We hebben dit al eerder gezien bij het UWV in 2006. Het ergste is: de overheid leert niet’, verklaarde Tweede Kamerlid Mona Keijzer van het CDA eerder in het radioprogramma De Nieuws BV.
De SVB stak 43 miljoen euro in de ontwikkeling van MRS, maar het systeem heeft geen moment gefunctioneerd. Kritische geluiden over die gang van zaken binnen de SVB werden de kop ingedrukt. Capgemini heeft wel betaald gekregen voor de niet-werkende code. Inmiddels loopt er een arbitragezaak bij het Nederlands Arbitrage Instituut die het SVB tegen Capgemini heeft aangespannen om een schadeloosstelling te krijgen. Volgens de medewerkers van de SVB die bij Zembla aan het woord kwamen, liggen de kosten veel hoger dan de 43 miljoen euro.
Andere posten
Computable meldde eerder al dat SVB – en in zijn kielzog Jette Kleinsma, de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – uitgaat van een schadebedrag van 43,7 miljoen euro naar aanleiding van het gestaakte herontwerp MRS/BR2 Kindregelingen (43,7 miljoen euro). Maar er is ook nog een licentiepost, onder andere van Oracle (begroot 33,2 miljoen euro) niet meeberekend, alsmede een algemeen deel ict-kosten voor de versterking van de ict-infrastructuur. De SVB stelde toen dat een deel van MRS – het MultiregelingenSysteem rond vrijwillig verzekerden – wel in gebruik is genomen en dat het daardoor lastig is om direct een beeld van alle kosten te krijgen.
Lees ook ‘Marktleider in de ICT faalindustrie‘, de opinie waarin van René Veldwijk de perikelen rond SVB en Capgemini beschrijft.
De enige instantie die zo’n taak op zich zou moeten nemen, is de rekenkamer. Helaas wordt die ook door de 2e kamer zelf vaak genegeerd.
Het probleem is daarom structureel. De staat (insluitende Justitie) is simpelweg niet meer in staat om dit soort grootschalige corruptie een halt toe te roepen.
Ik vind dat de overheid een centraal architectuurteam moet neerzetten dat beslist over methoden & technieken en over ieder project. Die organisatie moet een fors budget hebben om dit geld in te kunnen zetten als subsidie t.b.v. de ontwikkeling van meervoudig inzetbare software onderdelen, oftewel hergebruik van hoogwaardige componenten.
Het architectuurteam moet standaards definieren zoals de grote banken dat al decennia lang doen. Het is dan ook aan te bevelen om voor dit team mensen aan te trekken die dit werk al gedaan hebben.
Vanuit mijn eigen overtuiging vind ik het gebruik van Jackson System Development (JSD) een aanrader omdat dit daadwerkelijk een methode is en geen checklist. Het gebruik van JSD leidt tot werkende oplossingen.
In de deelnemers van het Architectuurteam van NedBel (Nederland Beleggen) bij ABN-AMRO jaar 2000 t/m 2002 heb ik het meeste vertrouwen dat dit zowel organisatorisch als technisch haalbaar is.
Ik zou met JSD kunnen en willen helpen.
Ik zou met nadenken en doorvragen (methode Columbo) kunnen helpen.
Met jaren ervaring in ICT ontwikkeling en testen weet ik dat het correct en eenduidig specificeren van applicaties (requirements en niet te vergeten acceptatiecriteria) erg moeilijk is. En als je dan ook nog eens als overheid toestaat dat het systeem in India wordt gebouwd dan mankeert er iets aan je gezonde verstand.
Los daarvan is de belangenverstrengeling bij CAP gewoon schandalig. Dat daar mijn belastinggeld naar toe gaat vind ik niet te verteren.
@ApSchouten Dat is waar dat het correct en eenduidig speficeren van applicaties een moeilijk onderdeel is en ik heb het zo met je eens dat het vragen is om problemen om dit soort applicaties met oook nog zo een specifieke terminologie dat in India te laten maken. Dan is er echt wat mis met je gezonde verstand of je snapt er helemaal niets van als je dat in India laat maken. Dat kun je de Indiers niet kwalijk nemen maar van een bedrijf als Cap Gemini zou je je meer verwachten op dit gebied en dan moet je ook vaststellen dat Cap incompetent is maar ook de SVB leidinggevende die hiermee akkoord zijn gegaan. Het kan niet anders dat er gewaarschuwd is vanuit de eigen organisatie maar dat zullen wel die niet gewenste commentaren zijn geweest.
Ik las hier een reactie in de hele berg van iemand die schreef, ja wat wil je waar je specificaties alleen nog in de vorm van een paar post it papiertjes gaat. Er is zelf een stroming die beweert dat documentatie niet belangrijk is. Niet voor de site van de groetenboer op de hoek, maar voor dit soort applicaties waar het gaat berekeningen, bedragen, beslisbomen dan gaat dat niet.
En dan is Cobol nog helemaal niet zo gek….