Hogeschool van Amsterdam (HvA) start een project waarin het hoog opgeleide werklozen in één jaar omgeschoold tot software engineer. Met het project ‘Make IT Work’ wil de hogeschool een brug slaan tussen enerzijds de veel afgestudeerde hbo’ers of academici zonder baan en anderzijds het chronisch tekort aan hoogopgeleide ict’ers.
Op dit moment is er in de metropoolregio Amsterdam sprake van hoge (jeugd)werkloosheid en tegelijkertijd staan zo’n twaalfduizend ict-vacatures open. Het project Make IT Work heeft tot doel deze mismatch aan te pakken. Het project maakt onderdeel uit van het door de Amsterdam Economic Board opgestelde regioplan Werk maken van talent. Minister Asscher van Sociale Zeken en de aangesloten werkgevers investeren samen in totaal veertien miljoen euro in het werkgelegenheidsplan, waarvan 1,8 miljoen naar dit project gaat.
‘Moet zeker lukken’
De eerste lichting cursisten die wordt omgeschoold, start op maandag 31 augustus 2015 met de eerste lesdag van de opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. De studenten hebben allemaal een bachelor- of masterdiploma van zeer uiteenlopende vooropleidingen, zoals geschiedenis, criminologie of celbiologie. ‘De diverse achtergronden zijn op zich geen probleem’, meent Ronald Kleijn, HvA-projectleider van Make IT Work. ‘Het gaat erom dat de ict’er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren. Dan moet de omscholing zeker lukken.’
De cursisten binnen Make IT Work volgen de eerste vijf maanden fulltime onderwijs bij de HvA. In het tweede semester gaan de cursisten een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een van de aangesloten werkgevers van het project Make IT Work. Zij ontvangen meteen salaris. De cursisten volgen daarnaast nog een semester lang één dag per week onderwijs bij de HvA.
Deelnemende werkgevers
De kosten hiervoor worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ander helft wordt grotendeels betaald door de deelnemende werkgevers. Ook de studenten zelf dragen financieel bij aan hun omscholing. Werkgevers die deelnemen aan dit project zijn onder meer CGI, Conclusion, Rojo Consultancy, Experis IT, iSense, IBM, Industrial Automation Partners, Amis en de HvA zelf.
Na succesvolle afronding van dit gehele traject ontvangen de cursisten een certificaat op hbo-niveau met vaardigheden van een software engineer. De cursist beschikt dan over de in het omscholingstraject opgedane kennis en vaardigheden, en heeft een half jaar werkervaring als software engineer. De cursisten zijn dan klaar voor een carrière in de ict-sector.
Amsterdam Economic Board
Uit cijfers van de Amsterdam Economic Board blijkt dat de ict-sector in de metropoolregio Amsterdam jaarlijks goed is voor achttien miljard euro. In totaal heeft de regio 19.400 vestigingen in het ict-cluster, een groei van 28 procent in afgelopen tien jaar. Het aantal arbeidsplaatsen in dit cluster is ongeveer 96.500, circa 10 procent van de beroepsbevolking. Ondanks dat de metropoolregio Amsterdam een relatief hoog aandeel hoger opgeleiden heeft, staan er in de ict-sector ongeveer drieduizend vacatures open. Het aantal openstaande ict-vacatures, ook uit andere sectoren in de regio, staat op ruim twaalfduizend.
Iedereen kan worden wat ie wil.
Ik bijv. wou graag werkloos worden, en dat is prima gelukt.
Ik heb op dezelfde HvA (wel bijna 20 jaar geleden) een TOP=HEAO traject gevolgd. Destijds gericht op mensen die het niveau wel aankonden, maar bij voorkeur werklozen uit A’dam. In 3 tot 4 jaar je HBO BI diploma. We waren met 23 in de klas gestart. Na 3 maanden waren er 3 over. De rest vond vroeg opstaan moeilijk, had moeite met het combineren met kinderen etc.. Je werkte 4 dagen in de week en kreeg dus direct salaris. Ik hoop dat het gaat lukken, maar ik denk dat het slagingspercentage laag zal zijn.
Excuses aan Dinges indien sarcastisch het bedoeld was:)
In een jaar hersenchirurg (met NTI diploma!), is dat niet wat? Al in het tweede halfjaar sta ja achter de snijtafel en verdien je!
Over de reakties hier kan ik mijn hoofd schudden, behalve PaVaKe is er weinig zinnigs gezegd.
Dus biecht ik hier maar eens iets op. Ik ben een omgeschoolde academicus.
Vroeger medicijnen gestudeerd en vlak voor het einde gerealiseerd dat dat helemaal niet “mijn ding” was.
Na 3 jaar freewheelen met o.a. een half jaar waarin ik op een systeempje met enkele Kb’s geheugen en een ingewikkelde binaire microsectie-kodering een analyse van 2000 records kon maken (was altijd al beta) kreeg ik de smaak te pakken.
Omscholing van een half jaar en toen het diepe in, zoals bekend heb ik leren zwemmen, met de vele nascholingen en praktijkervaringen. Zelfs nu met zo 60 steek ik veel tijd in bijleren.
Dus, dit soort initiatieven zijn zeker positief te beoordelen.
@Jan
Je betoog is prachtig maar tussen toen en nu zit nog wat verschil, dat PaVaKe als relikwie van de poke & peek generatie waarschijnlijk nog C kan schrijven gaat voorbij aan de hoge generatietalen welke zich vooral kenmerken door een gemis aan architectuurkennis. En uiteindelijk ben je ook een student die vlak voor de eindstreep afhaakte als ik je bekentenis even plat sla.
Nu neem ik je niet kwalijk dat het ‘niet je ding’ was maar daarmee gaat het dus vooral om affiniteit, de natuurlijke interesse die je gewoon niet aan kunt leren maar aangeboren is. Zwemmen is meer dan je ABC-diploma als ik kijk naar de toewijding tussen je hoofd boven water houden en olympisch goud. Tot op heden levert de HvA nog gewoon ‘kanonnenvlees’ welke vervangbaar is door goedkoop indiaantje als we overwegen dat MBO-ers de HBO-ers moeten wijzen waar de mosterd is, laten we zeggen dat als ouwehoeren pudding was iedereen een doctoraal in de ICT had.
Deze opmerking is gebaseerd op praktijkervaring, denk dat alle docter Oetkers mijn bloed ondertussen wel kunnen drinken als ik kijk naar alle harde landingen op het koude beton van het resultaat. Voordat statistieken een eigen leven gaan leiden in de metropool Amsterdam misschien een idee om te kijken welk effect de Internet Exchange heeft. Misschien dat HvA analystische vermogens van kandidaten beter kan kanaliseren naar het groeiende probleem van security?
@Ewout dank voor je betoog.
@Jan, ikke autodidact en daarom van vele markten thuis.
Daarom kan ik dus van alles en vinden sommige mensen mij arogant.
Het is echter (helaas) niet zo dat ik heel goed ben, maar zoals Ewout aangeeft dat de middenmoot gewoon bagger is.
Helaas begin ik er nu dus ook steeds meer achter te komen dat de F5 cultuur ook iet mijn ding is.
En dan gaan wij ons vervolgens weer afvragen waarom IT projecten altijd te laat en boven budget worden opgeleverd.
Ik geloof in de basis niet in dit concept. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen hebben maar weinig mensen die niet zelf al gekozen hebben voor een IT opleiding voldoende theoretische kennis en bijbehorende kunde om succesvol (lees: op tijd, binnen budget en voldoen aan de specificaties) software te ontwikkelen.
Software engineering is een moeilijke discipline en deze trajecten dragen niet bij aan het imago en succes van dit ambacht.
@Ewout
Peek en poke heeft weinig met C/C++ te maken.
Wat we hier zien is een voorbeeld van een decennia lang fouten maken om de studenten ‘pret’ studies te laten volgen maar niet aansluiten bij de vraag. Oftewel een verstoorde marktwerking.
De vraag van hoog opgeleide ICTers blijft hoog terwijl het aantal studenten in die richting blijft dalen. Men is blijkbaar wel bereid om geld te steken in opdringerige recruiters of wel heel erg optimistische heropleidings trajecten maar om de lonen aan te passen aan de dagelijkse realiteit is ineens teveel gevraagd? En dan hoeft het ook niet door te schieten naar solicitaties in de showrooms. Alhoewel die showrooms dat graag zien want die vallen ook bij bosjes om.
Afbranden van anderen is vaak een signaal van onzekerheid.
Ik vind de gedachte niet gek. Mensen die in het verleden al eens iets op niveau gedaan hebben interesseren voor het maken van software. Ik ken een vrachtwagen chauffeur die een switch naar de IT hebben gemaakt (beheer) en daar zeer succesvol in geworden is, en dat is slechts een voorbeeld. Ik ken hoog opgeleide programmeurs die technisch heel goed zijn, maar de grootste rommel produceren. Dat betekent niet dat een hoge opleiding slecht is voor als je programmeur wilt worden.
Ik denk dat de HvA een idee heeft en dit in een project uitvoert. Dat kan slagen of falen. Het lijkt er hier wel op dat mensen willen dat het faalt of het niet eens in overweging nemen dat het wel succesvol kan zijn.
Overigens denk ik niet dat je HvA nodig hebt om een software engineer te worden. Er is zoveel gratis of heet betaalbaar materiaal te krijgen (PluralSight / Coursera om er twee te noemen) dat je een groot deel al zelf kunt. Door als junior met een senior in een team mee te draaien zou het gebrek aan kwaliteit snel genoeg boven moeten komen.
In mijn bedrijf heeft iedere senior zijn junior en in *alle* gevallen levert dit meer op dan de senior alleen zou doen. Kennis en ervaring delen levert meer op dan goede producten….