Hogeschool van Amsterdam (HvA) start een project waarin het hoog opgeleide werklozen in één jaar omgeschoold tot software engineer. Met het project ‘Make IT Work’ wil de hogeschool een brug slaan tussen enerzijds de veel afgestudeerde hbo’ers of academici zonder baan en anderzijds het chronisch tekort aan hoogopgeleide ict’ers.
Op dit moment is er in de metropoolregio Amsterdam sprake van hoge (jeugd)werkloosheid en tegelijkertijd staan zo’n twaalfduizend ict-vacatures open. Het project Make IT Work heeft tot doel deze mismatch aan te pakken. Het project maakt onderdeel uit van het door de Amsterdam Economic Board opgestelde regioplan Werk maken van talent. Minister Asscher van Sociale Zeken en de aangesloten werkgevers investeren samen in totaal veertien miljoen euro in het werkgelegenheidsplan, waarvan 1,8 miljoen naar dit project gaat.
‘Moet zeker lukken’
De eerste lichting cursisten die wordt omgeschoold, start op maandag 31 augustus 2015 met de eerste lesdag van de opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. De studenten hebben allemaal een bachelor- of masterdiploma van zeer uiteenlopende vooropleidingen, zoals geschiedenis, criminologie of celbiologie. ‘De diverse achtergronden zijn op zich geen probleem’, meent Ronald Kleijn, HvA-projectleider van Make IT Work. ‘Het gaat erom dat de ict’er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren. Dan moet de omscholing zeker lukken.’
De cursisten binnen Make IT Work volgen de eerste vijf maanden fulltime onderwijs bij de HvA. In het tweede semester gaan de cursisten een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een van de aangesloten werkgevers van het project Make IT Work. Zij ontvangen meteen salaris. De cursisten volgen daarnaast nog een semester lang één dag per week onderwijs bij de HvA.
Deelnemende werkgevers
De kosten hiervoor worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ander helft wordt grotendeels betaald door de deelnemende werkgevers. Ook de studenten zelf dragen financieel bij aan hun omscholing. Werkgevers die deelnemen aan dit project zijn onder meer CGI, Conclusion, Rojo Consultancy, Experis IT, iSense, IBM, Industrial Automation Partners, Amis en de HvA zelf.
Na succesvolle afronding van dit gehele traject ontvangen de cursisten een certificaat op hbo-niveau met vaardigheden van een software engineer. De cursist beschikt dan over de in het omscholingstraject opgedane kennis en vaardigheden, en heeft een half jaar werkervaring als software engineer. De cursisten zijn dan klaar voor een carrière in de ict-sector.
Amsterdam Economic Board
Uit cijfers van de Amsterdam Economic Board blijkt dat de ict-sector in de metropoolregio Amsterdam jaarlijks goed is voor achttien miljard euro. In totaal heeft de regio 19.400 vestigingen in het ict-cluster, een groei van 28 procent in afgelopen tien jaar. Het aantal arbeidsplaatsen in dit cluster is ongeveer 96.500, circa 10 procent van de beroepsbevolking. Ondanks dat de metropoolregio Amsterdam een relatief hoog aandeel hoger opgeleiden heeft, staan er in de ict-sector ongeveer drieduizend vacatures open. Het aantal openstaande ict-vacatures, ook uit andere sectoren in de regio, staat op ruim twaalfduizend.
Wat is de maximum leeftijd voor deelname aan deze “u vond het vroeger niet wat – anders was u het wel gaan studeren – maar dat ligt nu heel anders” talentenjacht?
Gelukkig is software engineering geen echte skill. Iedereen met een beetje motivatie kan dit probleemloos leren. Daarom is dit een goed initiatief wat alleen maar op een succes kan uitdraaien.
Ik stel voor dat iedere IT-er die meerdere jaren ervaring heeft op HBO niveau, daarnaast over een set certificaten beschikt die passen bij de eisen die de markt daar vandaag de dag aan stelt en die overigens nog geen (HBO)diploma heeft, alsnog een HBO certificaat ontvangt.
Daarmee is dan het “probleem” van te weinig hooggeschoolde IT-ers in één klap opgelost.
@dinges: Zou software engineering nog makkelijker zijn dan grammaticaal correcte Nederlandse zinnen schrijven?
“De cursisten binnen Make IT Work volgen de eerste vijf maanden fulltime onderwijs bij de HvA. In het tweede semester gaan de cursisten een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een van de aangesloten werkgevers van het project Make IT Work. Zij ontvangen meteen salaris”
“Na succesvolle afronding van dit gehele traject ontvangen de cursisten een certificaat op hbo-niveau met vaardigheden van een software engineer.”
Conclusie : de markt krijgt wat ze vraagt. Willen ze HBO ict-ers, dan duw je een diploma in hun achterste en “De cursisten zijn dan klaar voor een carrière in de ict-sector”
@dinges
1) programmeren van een simple HTML pagina
2) neural netwerk programmeren.
Wil je mij aub aangeven hoe jij in die tijd genoeg kennis opdoet om de tweede te doen.
Make It Work is er omdat er een “EEN TEKORT AAN HOOGOPGELEID ICT PERSONEEL” is.
Als werkgever krijg je een “zeer goed gemotiveerde software engineer volgens de laatste ontwikkelingen op de markt.”
Over dat punt “de laatste ontwikkelingen op de markt” kan ik niet veel vinden op http://www.hva.nl/makeitwork en daar ben ik juist benieuwd naar.
@ITman, ik denk toch echt dat dinges die opmerking sarcastisch bedoelde.
@Ruud, je kunt je inderdaad afvragen of een opleiding die je binnen een jaar kunt afronden een ‘hoge’ opleiding genoemd kan worden.
In de tijd dat ik nog op school zat was er bij sommige vakken duidelijk verschil tussen de alpha en beta leerlingen.
Bij wiskunde A had ik een gemengde klas. Het gemiddelde van een proefwerk was meestal ongeveer een 7: De beta-studenten haalden negens, de alpha studenten vijven.
ICT (in mijn ogen vooral een beta-discipline) vergt nu eenmaal andere gedachtenkronkels dan bijvoorbeeld culturele antropologie.
Het stukje “inzicht in programmeren en analytisch inzicht” is cruciaal wil dit gaan werken. Je kunt niet van iedereen een ICT-er maken, net zo min dat je van iedereen een psycholoog of automonteur kunt maken.
We gaan wondermensen opleiden! Deze mensen zijn in staat om in 1 jaar te leren waar anderen 4 jaar over doen.
“Dat moet lukken”