Het bedrijfsleven zet de cloud nog op bijna precies dezelfde manier in als drie jaar geleden. Ondanks dat steeds meer bedrijven zijn overgestapt op de cloud sinds 2012, doen zij er nog niet veel meer mee. Dat is één van de opvallendste conclusies uit onderzoek van onderzoeksbureau Pb7 Research, in opdracht van EuroCloud Nederland, onder 250 Nederlandse bedrijven naar de adoptie van de cloud.
Dit jaar geeft 73 procent van de ondervraagde bedrijven (zowel mkb als grootbedrijf) aan dat zij gebruik maken van de cloud. Dit is een stijging ten opzichte van drie jaar geleden. Iets meer dan de helft van de bedrijven (56 procent) gaf in 2012 namelijk aan gebruik te maken van de cloud. Wat hierbij opvallend is, is dat veel respondenten binnen het mkb in eerste instantie niet zeker wisten dat zij in de cloud zitten. Pas wanneer de onderzoekers doorvroegen, kwam men erachter dat 63 procent van de midden- en kleinbedrijven de cloud zitten, ten opzichte van 43 procent in 2012.
Hoewel de adoptie van infrastructure as a service (IaaS) nog erg langzaam verloopt, wordt er binnen het bedrijfsleven wel al veel gebruik gemaakt van software as a service (SaaS). Mail- en messaging-diensten worden hierbij het meest ingezet (34 procent) en personeels- en financiële administratie (15 procent) worden het minst gebruikt.
Cloudinzet valt tegen
Hoewel er een stijging is waargenomen in de adoptie van cloud computing binnen het bedrijfsleven, is er opvallend weinig veranderd in de inzet van de cloud. In 2012 gaf 37 procent van de ondervraagden aan dat zij het inzetten van de cloud vermijden. Dit percentage bleef in 2015 onveranderd. Er is ook slechts een kleine stijging te zien in de inzet van de cloud voor optimalisatie, namelijk 32 procent in 2015 ten opzichte van 29 procent in 2012.
Van substitutie is zelfs minder sprake, namelijk 21 procent in 2015 ten opzichte van 24 procent in 2012. Organisaties zetten de cloud daarnaast ook niet veel meer in voor innovatie. Slechts 9 procent van de ondervraagden zet de cloud met dat doel in 2015 in, ten opzichte van 8 procent in 2012. Tot slot is hetzelfde percentage organisaties als drie jaar geleden (2 procent) ‘disruptive’ met de cloud.
Volgens Pb7 Research laten de resultaten zien dat men bewust is van de voordelen van de cloud. Het wordt alleen nog niet in de praktijk ingezet.
Mijn interpretatie van een deel uit zijn presentatie wil ik jullie graag bieden.
Ik hoor Peter zeggen dat wij jaren geleden dachten/verwachtten dat de komst van Cloud Computing revolutionair zou zijn.
Anno 2015 blijkt dat Cloud Computing (in Nederland) de weg van de geleidelijkheid kiest. Dit merk ik overigens ook in mijn eigen business. Ik ben geneigd te zeggen: ”Dit snap ik niet”. Zeker omdat Peter ook laat zien dat we met zijn allen best tevreden zijn met de resultaten uit Cloud Computing.
En dan ineens zegt Peter heel stellig: “De kennis van Cloud Computing is onder de maat”. Ik veer op en vraag Peter: “Zie jij een relatie tussen het tekort aan kennis en de achterblijvende (snelle) groei van Cloud Computing”. “Goede vraag”, zegt Peter. Het antwoord is niet makkelijk. We weten het niet. We (ver) wachten op een nieuwe fase, maar welke?
Ik zie wel degelijk een relatie. Kennis is macht; wij houden ons (IT) krampachtig vast aan traditionele kennis. Peter laat dit fantastische zien in zijn presentatie. Hij heeft de geënquêteerden gevraagd wat er voor nodig is om Cloud Computing succesvol en met snelheid te implementeren. Op nummer 1 en 2 staan de uitdagingen op het gebied van security, die begrijp ik. Maar nu komt het. Op punt 3 staat “dat we business managers moeten verbieden zelfstandig en eigenhandig service (web)applicaties aan te schaffen”. De wereld op zijn kop! Hij/zij die weet wat zijn business nodig heeft. Om beter te performen en die het wachten op IT al lang beu is. Of weet dat het systeem toch niet past, krijgt een verbod!
Niet het systeem dat bepaalt, maar de service die past. Dat vraagt om een andere mind set. In plaats van verbieden; juist de business enthousiasmeren, motiveren en complementeren voor deze initiatieven. Zij weten het beste wat hun business nodig heeft; het is gewoon te krijgen in de grote Cloud! Van ‘systeemdenken’ naar ‘servicedenken’ Dat hier andere vaardigheden en kennis voor nodig zijn, dat is wel duidelijk. Maar het begint met loslaten, dan pas wordt Cloud Computing revolutionair.
Een tip! Veiligheid en beheersbaarheid daar zit onze kennis lacune. Als we dat oplossen, dan gaat de verandering zoveel sneller. Ik ben geneigd te zeggen: ”Dit snap ik”
At your service, met dank aan Peter!
Peter, Peter, who the f* is Peter ?
Haha, Felix, precies.
Ik vermoed Peter van Eijk, maar het is slordig om dit niet te vermelden en dan ook niet de empathie te hebben dat mensen die dit lezen dit niet zullen begrijpen.
Wat betreft de waarneming, tja, als mensen in de cloud willen bouwen wat ze normaal zelf in huis zouden doen, dan zal er weinig veranderen en zullen de voordelen ook ver te zoeken zijn.
Ik denk dat je ook niet in termen van cloud en niet cloud moet denken.
Je hebt gewoon dingen die handig zijn en je verder helpen en dat gaat vaak door middel van internetdiensten. Who cares wat daarachter zit, als het maar veilig is en andere voordelen biedt.
Oftewel, bedrijven hebben het al druk genoeg met de normale gang van zaken en hebben ze dus geen tijd/zin om de boel om te gooien.
Dan zullen cloudproviders dusdanig moeten innoveren dat hun klanten overgehaald worden dat zij deze wel willen gebruiken.
In het artikel wordt verwezen naar het bedrijf Pb7 Research. Directeur van dit bedrijf is Peter Vermeulen: onderzoeker en presentator van de uitkomsten Nationale EuroCloud Monitor 2015 – 26 augustus.
Met formuleringen als “Niet het systeem dat bepaalt, maar de service die past”, “het begint met loslaten” en vooral “Van ‘systeemdenken’ naar ‘servicedenken’” verdient cloudopleider wat mij betreft heel veel punten. Laat die “andere mind set” dan maar zitten.
Niet meer denken in oplossingen of problemen, maar in mogelijkheden!