Technologische mogelijkheden volgen elkaar snel op en hebben dankzij creatieve en innovatieve denkers grote impact op de communicatie over en weer tussen organisaties en haar klanten. Hierdoor ontstaan razend interessante businessoplossingen. Dit gaat ontegenzeggelijk het vak van applicatiebeheer (vak)inhoudelijk veranderen en wordt een uitdagende it-functie.
Wij leven in een fascinerende wereld. Nanotechnologie, machine-to-machine, cloud, data driven society, internet of things, invisable analytics; het zijn allemaal ontwikkelingen en trends waarvan we tien jaar geleden nog nooit hadden gehoord. En wat te denken van concepten als intelligent retail, personalized social crm, dynamic logistic, connected homes. Er is binnen het vak van it altijd veel aandacht en enthousiasme voor innovatie. En terecht, er gebeuren hele mooie dingen. Star Trek wordt steeds meer werkelijkheid. En het mooie van dit alles… Al deze ontwikkelingen moeten beheerd worden. Maar dit gaat ons vak wel ingrijpend veranderen.
Beheer van code overbodig
Cloud is een feit. Hierdoor is er een enorm aanbod van SaaS-producten uit de cloud (c-app’s) beschikbaar gekomen. En dagelijks komen er nieuwe bij. Deze producten, die gebruik maken van state-of-the-art technologie en concepten, worden voor individuele organisaties eenvoudig toegankelijk. Superslimme (micro)services voor specifieke delen van business processen als vervanging van alomvattende monolieten. Doordat deze optimaal aansluiten op de behoefte van de business, stijgt de waardering door de gebruikers aanzienlijk. Organisaties kiezen hiervoor vanuit aspecten zoals capex>opex en schaalbaarheid, kortom maatwerk wordt uitzondering. Het onderhouden van coding voor maatwerkfunctionaliteit is daarmee een uitstervend onderdeel van applicatiebeheer.
De nieuwe wereld
Niet getreurd, applicatiebeheerders hebben een toekomst. De nieuwe rol van applicatiebeheer richt zich op hebben en houden van het overzicht op de beschikbare c-app’s en toepassingsgebieden. Immers, het inwisselen van c-app’s voor nieuwere wordt gemeengoed, zodat organisaties hun onderscheidende marktpositie behouden. C-app’s moeten worden ingericht en gaan samenwerken met andere onderdelen in het it-landschap. Daarmee wordt assembleren en het ontwikkelen en beheren van interfaces een belangrijk aspect van applicatiebeheer.
Datamanagement
De opkomst van c-app’s introduceert nieuwe uitdagingen binnen applicatiebeheer. Deze slaan hun data op in de cloud. Speciaal aandachtspunt bij de selectie en assemblage is het datamanagement. Je wilt dat ze naadloos met elkaar en hun omgeving koppelen. Bij het discontinueren van een c-app moet de opgebouwde (bedrijfs)informatie gemigreerd worden naar de opvolger. Het doel is een integraal beeld en business information presenteren over het volledige businessproces vanuit het gehele landschap van applicatie (c-app’s/maatwerk/standaardpakketten). Hiervoor moet datamanagement nieuw leven worden ingeblazen; een stukje vergeten vakmanschap dat in de komende jaren het meest spannende terrein van applicatiebeheer gaat worden. Organisaties die het datamanagement goed voor elkaar krijgen, blijven wendbaar in het inzetten van c-apps. De business kan daardoor daadwerkelijk optimaal differentiëren in hun markt.
Devops
Een beweging die we hierbij niet buiten beschouwing kunnen laten in DevOps. In bijna elke it-organisatie is DevOps een actueel onderwerp. Met het definitief opheffen van de scheiding tussen ontwikkeling en beheer als onderdeel van het optimaliseren van de it-value chain streven organisaties een hoge mate van wendbaarheid en versnelling na in het creëren en wijzigen van functionaliteit. DevOps is geen (ontwikkel)methode maar een organisatorische transformatie naar multidisciplinaire teams waarin de opdrachtgever (eigenaar van het businessproces) nadrukkelijk vertegenwoordigd is. Deze teams dragen gezamenlijk de verantwoordelijk voor de continuïteit en actualiteit van de functionaliteit. Hierin is het onderscheid van ontwikkeling, beheer en exploitatie opgeheven. De DevOps-transformatie laat de silo, ontstaan door het Looijen-model die een permanente flow van aanpassingen in het it-landschap in de weg staan, niet alleen verdampen, maar legt definitief de verbinding tussen applicatiebeheer en de business als opdrachtgever. Het kiezen van de juiste c-app en het assembleren en het ontwikkelen en beheren van de interfaces kan alleen effectief plaats vinden in een DevOps-team. DevOps maakt het werkveld van de applicatiebeheerder alleen maar groter en interessanter.
Toekomst
Weinig organisaties overzien nu de impact van cloud en SaaS op het applicatiebeheer. En geen enkele ‘movement’ is een totaaloplossing. Ook binnen organisatie blijven er transactionele/registratieve omgevingen met traditioneel applicatiebeheer, scheiding in silo’s en een sterke procesmatige inrichting; dit alles binnen de klassieke it-afdeling. Maar het applicatiebeheer voor front-end omgevingen gaat definitief veranderen. Het beheren van functionele coding wordt minder, maar er komen interessante uitdagingen voor in de plaats. Datamanagement, c-app lifecycle management, assemblage en interfacebeheer worden nieuwe werkvelden voor applicatiebeheer. Waarbij de applicatiebeheerder werkzaam is in een multidisciplinair DevOps-team, gepositioneerd in de businessorganisatie. Applicatiebeheer heeft dus dé toekomst.
Met dank aan Jan Buurman (Beheer Entrepreneur) voor zijn bijdrage.
Applicaties die zichzelf kunnen onderhouden heeft dé toekomst. Wat AI betreft is men al behoorlijk ver en zijn er al diverse zelflerende programma’s die op het punt staan om uit het laboratorium stadium te komen.
Maar dat bewaren we nog even voor de toekomst.
@Johan
Keep dreaming.
Applicatiebeheer is nu eenmaal meer dan een update aan programmatuur en gaat bijna altijd om de integriteit van de informatie (datamanagement), een applicatie is tenslotte alleen maar de toegang hiertoe. Prachtig dat uit het labratorium van dr. Jekyll en mr. Hyde straks zelfdenkende applicaties komen maar tot op heden is de AI droom een metadata nachtmerrie als we kijken naar succes van alle semantische informatieverzamelingen.
Heel artikel over applicatiebeheer van DevOps terug tot Looijen model.
Maar geen woord over of het nou nu gaat om technisch of functioneel beheer.
Aan het eind iets over applicatiebeheer gepositioneerd in de businessorganisatie, wat volgens van Looijen en de daaruit voorkomende ITIL/*SL op die positie niet bestaat. Maar dat geeft niet, in de Businesshitte verdampen watervallen, Service Libraries en Looijen immers toch waar je bij staat.
Laten we positief afsluiten. Alle moderne ict kreten zijn weer gebezigd, dus hij heb er verstand van. En wat de toekomst betreft : ge-ouwehoer is een blijvertje. Best practice, dat weer wel.
“Het onderhouden van coding voor maatwerkfunctionaliteit is daarmee een uitstervend onderdeel van applicatiebeheer”
Wanneer heeft Johan voor het laatst de werkvloer bezocht? Er is meer dan ooit behoefte aan maatwerk om verschillende systemen te koppelen.
Het artikel is overigens een prachtige en grote verzameling van buzzwords, met een enorme dichtheid. Behalve “mogen wordt het beter” vindt ik echter weinig konkrete voorbeelden.
@Johan
Misschien moet je terug naar business waar je wel verstand van had.
Herkenbaar artikel als het gaat om de verandering die deze functie aan het doormaken is. Dit vraagt andere competenties zoals het kunnen vertalen van de wensen en behoefte van de gebruikersorganisatie, de business naar de techniek. Ik vraag me wel af hoe snel dit zal gaan. Ben het namelijk met Jan eens dat koppelingen tussen systemen (en ook clouds) een volgende uitdaging wordt/blijft. Ook hier ontstaat een nieuwe rol, die door service integrators kan worden ingevuld.
Bericht van de werkvloer:
Maatwerkcoding is wel degelijk hard op weg om uit te sterven (in ieder geval in het EDI domein). De veranderingen gaan simpelweg té snel en de coding effort wordt té duur (want doorgaans zeer tijdsintensief én storingsgevoelig) om het allemaal rendabel te maken (en houden). Daarnaast worden de B2B integratie pakketten steeds beter en intuïtiever. Maatwerk coding was leuk toen er weinig (relatief) applicaties waren die (relatief) weinig gewenste functionaliteit standaard konden leveren. Die tijden zijn grotendeels voorbij.