Gezien het essentiële belang van gezondheidszorgsystemen en de toenemende behoeften aan it-prestaties, is het bekabelingssysteem een cruciale factor. Ik vertel graag hoe het komt dat er hogere eisen worden gesteld aan de netwerkinfrastructuur en waarom afgeschermde bekabelingsinfrastructuren veel beter in staat zijn om de medische omgeving te ondersteunen.
Bekabelingsinfrastructuren, die grotendeels onzichtbaar zijn, vormen de basis voor de it van elke organisatie en alle it-systemen zijn er afhankelijk van. In Nederland zijn van oudsher utp-koperbekabelingsinfrastructuren (niet-afgeschermde netwerkbekabeling) toegepast. Dit geldt met name voor de Nederlandse gezondheidszorgmarkt, waar een groot deel van de gevestigde ziekenhuizen vaak nog werkt met categorie 5e- of 6-bekabeling. De druk op het netwerk is echter toegenomen en er zijn nu infrastructuur-upgrades nodig om hogere netwerksnelheden te bereiken ten behoeve van betere ondersteuning van medische instellingen.
Behoeften nemen toe
Voordat er in de beginjaren 90 van de vorige eeuw standaarden voor gestructureerde bekabeling waren ontwikkeld, moesten bij de aanmelding van een patiënt in een ziekenhuis alle patiëntgegevens in een database worden ingevoerd. Vervolgens moesten deze gegevens in elk voor de patiëntenzorg benodigd systeem telkens opnieuw worden ingevoerd. Dankzij verbeterde netwerk- en bekabelingsstandaarden kunnen systemen nu communiceren en gegevens delen, waardoor de communicatie gemakkelijker, sneller en betrouwbaarder verloopt en netwerken nu een integraal onderdeel van de patiëntenzorg zijn. Maar de behoeften nemen voortdurend toe.
Medische beelden op film zijn vervangen door digitale beeldvormingstechnologie met röntgenstralen, ultrasone golven en CT-scans. Door deze technieken worden enorme hoeveelheden data geproduceerd (soms 3D- en 4D-beelden) die constant worden verzonden, opgeslagen, bekeken en gedeeld door medisch personeel overal in een verbonden netwerk. Mobiele apparaten, zoals tablets en computerwagens (verrijdbare werkplek, red.), zijn in ziekenhuizen tegenwoordig ook gemeengoed. Ze werken via een draadloos netwerk en maken medische gegevens overal in de gezondheidsinstelling toegankelijk. Tegelijkertijd maakt video conferencing gebruik van het netwerk voor een realtime en rechtstreekse uitwisseling van informatie tussen medisch personeel of voor contact met patiënten.
Optimale ondersteuning
Tegenwoordig wordt het netwerk steeds meer gebruikt voor applicaties en gegevens die voor de patiëntenzorg van cruciaal belang zijn en die hoge eisen stellen aan de technische infrastructuur. De keuze voor de juiste bekabelingsinfrastructuur is dus van doorslaggevende betekenis voor de optimale ondersteuning van de gezondheidsinstelling, nu en in de toekomst.
Bekabeling vertegenwoordigt doorgaans 2 tot 3 procent van het totale budget voor netwerkhardware, maar wordt geacht om ten minste tien jaar mee te gaan. De bekabelingsinfrastructuur is het lastigste en meest ontwrichtende onderdeel van het netwerk om te upgraden of te vervangen en aangezien ziekenhuizen 24/7 operationeel zijn, hebben verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen van de bekabeling grote gevolgen. Daarom is het bij het kiezen voor een nieuwe bekabelingsinfrastructuur belangrijk om op de lange termijn te denken.
Rendement op investering
Categorie 5e- en 6-systemen hebben een levensduur van respectievelijk drie en vijf jaar en kunnen geen 10 Gb/s ondersteunen. Afgeschermde categorie 6A- en volledig afgeschermde categorie 7A/klasse FA-systemen hebben de langste levenscyclus (ongeveer tien tot vijftien jaar) Gedurende deze levensduur leveren ze veel betere prestaties en een veel hoger rendement op de investering.
Als we kijken naar de typen bestanden die via een medisch netwerk worden verzonden, dan is dat voldoende reden om in een gezondheidsinstelling 10 Gb Ethernet toe te passen. Een PET/CT-scan, waarmee zowel de stofwisseling als de anatomische structuur worden onderzocht, kan niet worden gecomprimeerd en is als onbewerkt beeld ongeveer 30 GB groot. Uitgaande van een optimale gegevensdoorvoer heeft een bestand van deze omvang maar 24 seconden nodig om via een netwerk van 10 Gb Ethernet te worden verzonden, maar kan verzending via 100 Mb Ethernet wel veertig minuten duren. Medische professionals kunnen het zich niet veroorloven om zo lang te wachten tot grote beeldbestanden via het netwerk zijn overgebracht, met name wanneer levens afhankelijk zijn van deze informatie.
Immuniteit tegen crosstalk
Afgeschermde bekabelingssystemen bieden veel meer ruimte dan niet-afgeschermde systemen als gevolg van superieure immuniteit tegen crosstalk en externe ruis en leveren superieure netwerkprestaties, zoals aanbevolen voor gezondheidsinstellingen. Anders dan bij niet-afgeschermde bekabeling zorgt de fysieke robuustheid van de afscherming ervoor dat er vrijwel geen alien crosstalk in het systeem wordt geïntroduceerd, die afbreuk zou kunnen doen aan de netwerkprestaties.
Sommige gedeelten van een gezondheidsinstelling kunnen te maken krijgen met hoge niveaus van EMI/RFI van diagnostische en radiologische apparatuur. EMI kan de overdracht van elektronische zorginformatie via het netwerk belemmeren of verstoren. Alleen afgeschermde netwerkbekabeling biedt bescherming tegen EMI/RFI. In feite bieden afgeschermde en volledig afgeschermde netwerkkabels honderd tot duizend keer meer bescherming tegen elektrische velden dan niet-afgeschermde bekabeling.
Link aggregation
Gezien het toegenomen gebruik van draadloze apparaten in gezondheidsinstellingen moeten de netwerkbekabeling en apparatuurverbindingen de extra benodigde bandbreedte kunnen faciliteren. Dit geldt met name voor de nieuwe IEEE 802.11ac ‘Very High Throughput’ Wi-Fi-applicatie waarbij momenteel datasnelheden van 1,3 Gb/s haalbaar zijn. De huidige driestroom 802.11ac-apparaten vergen twee fysieke verbindingen van 1000BASE-T om datasnelheden van 1,3 Gb/s (link aggregation) te ondersteunen. Twee klasse EA/categorie 6A of hoger geclassificeerde verbindingen worden bij elk draadloos uplink-verbindingspunt aanbevolen om verbeteringen in WAP-technologie te ondersteunen.
Aangezien gezondheidsinstellingen zijn gebouwd om tientallen jaren te functioneren, moeten netwerkmanagers nadenken over een bekabelingsinfrastructuur die een zo lang mogelijke levensduur biedt met de minste kans op onderbreking van de bedrijfsactiviteiten, die dag en nacht doorgang moeten vinden. Netwerksnelheid en -bandbreedte zijn cruciaal voor de realtime overdracht van medische gegevens en er moet worden voldaan aan specifieke vereisten voor EMC-immuniteit. Als we deze punten in aanmerking nemen, is afgeschermde netwerkbekabeling het meest geschikt om moderne medische instellingen te ondersteunen en is het de beste keuze voor toekomstige it-prestaties.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 7, september 2015.
Biografie
Martin Verweij bekleedt de functie van regional director bij Siemon in de emea-regio. Hij is verantwoordelijk voor West- en Centraal-Europa en Noord- en Zuid-Afrika, waar hij leiding geeft aan het verkoopteam. Verweij is opgeleid in elektrotechniek en heeft opleidingen gevolgd op het gebied van inkoop en verkoop, en accountmanagement. Voordat hij in 2007 bij Siemon kwam, heeft hij ervaring opgedaan in de telecom- en auto-industrie bij bedrijven als ITT, Alcatel-Lucent, BMW en Livingston.
30 Gb voor een PET/CT scan, kan dat wel kloppen? De default waarden die in de ‘PET/CT storage requirements calculator’ van Numa Inc. ( http://www.numa-inc.com/products/numastore/files/Pet-CT_StorageReqs.xls ) zijn te vinden, geven 663 MB per ‘study’ aan. De grootste foto die NASA online heeft staan van het Andromedastelsel is ‘maar’ 4,3 GB groot… (zie http://freshgadgets.nl/eindeloos-inzoomen-de-grootste-foto-van-het-heelal ).
En hoe staat het trouwens met glas? Geen last van EMC, lekker licht, hogere capaciteit, verouderd veel minder…
@Jaap: Een scan bestaat meestal niet uit 1 foto (zeker niet in het geval van een CT scan) maar uit een hele serie foto’s waarmee de 3d reconstructie gemaakt kan worden.
De resolutie van deze plaatjes wordt steeds hoger (2048×2048 wordt al gehaald). Maak vervolgens een serie van 1024 plaatjes met een 8 bits kleurendiepte dan kom je al snel op enkele Gb’s uit