Chemieconcern DSM heeft een reorganisatie aangekondigd waarbij zo'n elfhonderd banen verloren gaan. Naar verwachting zal circa de helft van de banen in Nederland worden geschrapt. Daarbij gaat het vooral om ondersteunende functies op het hoofdkantoor in Heerlen bij afdelingen als de automatisering, financiën, personeelszaken, juridische zaken en communicatie. Ook worden er efficiëntiemaatregelen doorgevoerd in DSM's regionale centra en wereldwijde r&d-centra.
De uitwerking van de reorganisatieplannen volgt later. Het chemie- en voedingsbedrijf wil er zo’n 125 miljoen tot 150 miljoen euro mee besparen. Bij DSM werken wereldwijd 20.900 mensen, waarvan 4300 in Nederland.
DSM wil slagvaardiger worden door lagen in de organisatie weg te snijden. ‘De afgelopen jaren hebben we veel bedrijven gekocht, en een aantal onderdelen afgestoten. Nu willen we ons focussen op de markt en groei,’ zei topman Feike Sybesma in het NOS Radio 1-journaal. ‘We halen alle ondersteunende diensten uit de overgenomen bedrijven en voegen ze samen.’
Outsourcing
Wat precies de gevolgen zijn voor de ict-divisie is dus nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of het eind juli aangekondigde uitbestedingscontract met Wipro tot de maatregelen behoort. De Indiase offshorepartij neemt het werkplekbeheer voor vijf jaar over van DSM. Het chemieconcern had juist vanaf 2007 de kantoorautomatisering weer in eigen beheer genomen, na een aantal jaren dat aan ict-dienstverleners te hebben overgelaten (EDS, Getronics).
Op andere ict-vlakken, zoals het SAP-beheer, werkt DSM al met andere leveranciers (Atos). Maar het bedrijf voert ook nog een aantal ict-taken zelf uit. Mogelijk worden die ook uitbesteed, maar bij DSM was niemand beschikbaar voor commentaar.
Sociaal plan
Vakbond FNV zegt geschrokken te zijn van het aantal banen dat gaat verdwijnen bij het chemieconcern. FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout: ‘Elke verloren baan is er één teveel. Zeker in een zwakke economische regio als Limburg. Wij gaan kritisch kijken naar de uitwerking van de reorganisatieplannen’, aldus Jonkhout. ‘De reorganisatie vindt plaats over een periode van tweeënhalf jaar. We spannen ons ervoor in om zoveel mogelijk mensen binnen dan wel buiten DSM weer aan het werk te krijgen. Alles is erop gericht om mensen van werk naar werk te helpen. Daarover zijn ook afspraken gemaakt met DSM. Er ligt een goed sociaal plan dat in ieder geval geldt tot 2018.’