Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Wintel, waar Microsoft zich niet van kan losmaken.
De dappere, noodgedreven poging van Microsoft om zich los te weken van de Intel-architectuur is voorbij. En mislukt. Ja, Windows Phone draait op ARM-processors, maar dat mobiele besturingssysteem speelt een rolletje in de marge van de smartphonemarkt. De ARM-uitvoering van pc-besturingssysteem Windows is afgeschreven. Windows RT, de ARM-variant van Windows 8 en 8.1, mag niet mee naar het tijdperk van Windows 10.
Ja, RT krijgt komende maand nog wel een update die een deel van de verbeteringen brengt die Windows 10 heeft, zoals de terugkeer van het Start-menu. Alleen krijgt RT geen ondersteuning voor de nieuwe universele apps, die Microsoft nu aanprijst. Developers kunnen daarmee in één keer compatibele software ontwikkelen voor het hele spectrum aan Microsoft-platformen: van Windows-pc’s en tablets tot smartphones en zelfs de Xbox One. Maar dus niet voor RT. Microsoft komt maar niet los van Wintel. Wat vind jij?
Wellicht wel een goede keuze gezien de stijgende populariteit van 2-in-1 laptops.
Ik vind dat deze stelling niet zo erg klopt, gezien de aankondiging van Windows 10 op de Raspberry Pi.
Ik moet daarbij wel aantekenen dat deze versie van Windows niet zoveel voorstelt voor de “normale” gebruiker en meer gericht lijkt te zijn op de fabriekanten van bijv. geldmachines en andere apparaten waar Windows nu nog op staat. Het is een verzameling APIs en niet helemaal duidelijk wat het nu precies doet, maar het is er wel en draait op een ARM.
Wat wellicht nu duidelijk wordt is hoe Microsoft ARM als platform plaatst: als vervanging van Microsoft os draaiende platforms met een goedkoper alternatief. Namelijk een ARM machine met de meest minimale Windows versie.
Dat laatste is overigens pure speculatie. De overige gegevens zijn samenvattingen van diverse internet artikelen die ik in de loop der tijd gelezen heb.
Het gevecht om de informatie van de eindgebruiker is in volle gang. Het heeft niet veel meer te maken met ICT; wèl met marktdominantie. ICT is nog lang niet “af”. De huidige marktmakers zijn echter op zoek naar nieuwe, concurrerende verdienmodellen. Die vinden ze allang niet meer bij de commodities hard- en software. Uiteindelijk hopen ze die te vinden in de commodity “personal/private info”. Die kan vervolgens via “big data” tools verhandeld worden en zo geld opleveren.
Het zal van de eindgebruiker afhangen of en hoe deze (r?)evolutie gaat uitpakken. Uiteindelijk is het ònze informatie die wordt gemanipuleerd en verkocht…
Misschien dat het IoT een nieuwe dimensie kan toevoegen (real world in real time). Daar daar ziet het nog niet echt naar uit. Hoe dan ook staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Niet alleen in de ICT wereld. Voor we, als mondiale samenleving, verder gaan moeten we daar eerst goed over nadenken of op z’n minst een nachtje over slapen…maar ja, dat moest altijd al…
MS kennende geloof ik dat we niet weten wat daar in de achtergrond gebrouwd wordt. Nadela heeft toch duidelijk gemaakt dat de klanten krijgen wat ze graag willen, en dat zijn ook goedkopere IT-produkten met ARM.
Nu heeft Win 10 nog prioriteit, ik ben benieuwd wat daarna uit de koker komt.
Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als er meer van die apparaten zoals de Raspberry komen met een platform voor een OS dan kan het zo maar weer interessant worden.
Ik kan me voorstellen dat Microsoft pas op de plaats maakt op dit platform als er een te lage omzet is.
Wat ik heerlijk vond van de Nokia was de accuduur, hetzelfde geldt ondertussen voor allerlei andere mobiele apparaten omdat low-power toch wel belangrijk wordt als er nog geen draadloos stroom is.