Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de batterijbehoefte van de mobiele revolutie; het is wachten op een doorbraak.
Vroeger, vroeger gingen mobiele telefoons weken lang mee op een volle accu. Vroeger, vroeger kon je met die lompe toestellen alleen bellen en korte sms-berichten uitwisselen. Tegenwoordig zijn smartphones complete multimediale communicatiestations die vele taken van de pc kunnen overnemen – of goed genoeg kunnen emuleren. De enorme vooruitgang in computertechnologie houdt echter geen gelijke pas met de gestage ontwikkeling van batterijtechnologie.
Natuurlijk, de drang naar dun, dunner, dunst voor smartphones, tablets en ook laptops helpt niet om de batterijduur voorbij een gemiddelde werkdag te krijgen. Daarnaast speelt ook de trend naar grotere schermen (phablets) en superhoge resoluties (Retina, Quad HD, 4k). Zo bestaat Apple’s twaalf inch MacBook voor het leeuwendeel uit accu’s. Stel je voor wat compacte, krachtige batterijen kunnen betekenen voor ware mobility. De mobiele revolutie wacht op een batterijdoorbraak. Wat vind jij?
Helemaal mee eens! Maar het geldt niet alleen voor smartphones, ook e-bikes, elektrische auto’s, drones, camera’s, medische en andere sensors en bewakingsapparatuur, en ga zo maar door. De hele wereld zit op alle fronten te wachten op en te smachten naar kleinere, lichtere en sterkere batterijen en accu’s, bij voorkeur ook nog duurzaam (lees: tenminste niet giftig). Wie hierin een echte doorbraak forceert, maakt, denk ik, goeie kans op een Nobelprijs!
Een batterijdoorbraak zou natuurlijk mooi zijn, maar ik vraag me af of de batterij de behoefte aan meer bij een voortschrijdende technologie wel bij kan houden. Misschien moeten we wel hele creatieve manieren verzinnen om niet naar ‘de capaciteit’ maar vooral naar ‘de mogelijkheden tot energie-opslag’ te kijken. Een ideetje: Niemand praat meer op de sportschool, want het merendeel maakt gebruik van een mobiel om muziek of soms ook video’s te bekijken. Misschien moet je wel als sportschool de energie van al die fitness apparaten omzetten om juist op die plek e.e.a. op te laden. “Opladen van mobiele devices als service” zeg maar. Misschien dat er wel meer creatieve ideeen zijn.
Op dit moment zouden zonnecellen de gebruiksduur van accu’s toch kunnen verlengen, die zie je bijna nooit op smartphones.
Onderzoek wordt genoeg gedaan maar er zit niet echt schot in, daarbij komt dat en nog steeds fabrikanten zijn die het nodig vinden om accu’s vast te lijmen in tablets en telefoons, dat mag wat mij betreft bestraft worden. Een nieuwe accu plaatsen moet toch mogelijk zijn.
“Vroeger, vroeger gingen mobiele telefoons weken lang mee op een volle accu.” Vroeger, heel vroeger, draaiden er ook geen apps/programma’s/bloatware mee op de achtergrond. Stonden er geen verbindingen/sensoren tegelijkertijd aan/open (BT, wifi, IR, 3G, 4G, NFC, GPS, beweging, omgevingslicht en de rest die ik vergeet) en was de schermhelderheid van zwart op grijs genoeg.
De vraag “is dit allemaal nodig” heeft de vraagsteller al impliciet beantwoordt met JA want anders zou hij/zij de vraag niet stellen. Ik vraag me af of het niet gewoon handiger om gewoon dingen UIT te kunnen zetten, om daarmee het bestaande accuvermogen efficienter te kunnen gebruiken.
@Jan van Leeuwen
Die zonnecellen die op dit moment geproduceerd worden lijden aan hetzelfde euvel als de batterijen: de capaciteit is veel te klein. Al zou de hele voorkant van een telefoon worden uitgevoerd in zonnecel, dan vraag ik me serieus af wat een vol uur in volle zon oplevert aan extra capaciteit. Ik ben bang dat dit niet veel is.
Het gaat bij die accu-ontwikkelingen niet alleen om accu’s voor mobiele apparatuur. In de nabije toekomst zullen we bijvoorbeeld ook de overproductie overdag van de zonnecellen op ons dak zelf op moeten slaan om die in de avond en nacht weer te kunnen gebruiken. Terugleveren levert straks weinig tot niets meer op. Maar de huidige accu’s daarvoor zijn nog veel te kostbaar. Daarbij geldt niet een zo hoog mogelijke capaciteit bij een laag volume tegen ‘elke’ prijs, maar een zo hoog mogelijke capaciteit bij een zo laag mogelijke prijs tegen ‘elk volume’.
Naar verluidt zijn er niet genoeg grondstoffen om alle auto’s wereldwijd te vervangen voor elektrische auto’s. Dus in dat opzicht zal er rekening mee gehouden moeten worden dat dit een beperking is en voor alternatieven zorgen.
Wellicht dat brandstofcellen een uitkomst kunnen bieden. Nu nog een manier vinden om waterstof effectief te kunnen fabriceren en veilig op kunnen slaan.
Er is de laatste jaren wel degelijk enorme vooruitgang geboekt, nu zijn er zelfs experimenten met de brandstofcel voor een iPhone 6, experimenten met suiker zijn ook veelbelovend. Het probleem is dat de prioriteit meer ligt op het gebied van ruimtevaart en mobiliteit. De smartphone en laptop blijft daarom op een achterstand. Verlaging van de stroomconsumptie is daarbij ook een veelbelovende richting. Kijk vat de SSD heeft betekend in de doorlooptijd van de accuontlading.
Helaas gaat het innovatieproces niet snel genoeg. Gebruiksduur van één etmaal voor een mobiel apparaat moet hogere prioriteit krijgen, daar zijn we al veel mee geholpen even als manieren om tussentijds bij te laden via zonnecellen in schermfolies. We zullen het moeten hebben van de theorie “alle beetjes helpen”.