‘Digital natives’ vinden het heel gewoon om altijd en overal toegang te hebben tot de bedrijfssystemen. Mobiel werken en byod is de nieuwe standaard. Maar wat betekent dit voor jouw it-infrastructuur en hoe maak je middelen vrij voor het volgen van deze en andere digitale trends – ook in de toekomst? Scenario’s voor innovatie met thin clients, in drie heel verschillende organisaties.
Scenario 1: Wereldwijde logistieke dienstverlener
Deze logistieke dienstverlener heeft meer dan honderd vestigingen en 65.000 medewerkers. Enkele honderden it-specialisten zijn verantwoordelijk voor het pc-onderhoud. Ze zitten op verschillende vestigingen, sommige daarvan hebben al een centraal it-systeem. Standaardisatie met thin, zero of software clients zorgt hier niet alleen voor een consolidatie van de it, maar levert ook grote kostenbesparingen op. Van de gebruikers werkt 70 procent met standaardtoepassingen, die zich eenvoudig en kostenefficiënt laten centraliseren. Een hybride cloudoplossing is ideaal: vitale toepassingen kunnen ‘on-site’ blijven, terwijl standaardapplicaties worden afgenomen als software as a service (SaaS). De organisatie kan zelfs overwegen om bepaalde delen van de it-infrastructuur te outsourcen aan een wereldwijde it-service provider (IaaS). Ook is het mogelijk om alle desktops te huren en extern te laten beheren met een desktop as a service (DaaS)-contract. DaaS-providers bieden bovendien services om gebruikers met smartphones en tablets kostenefficiënt toegang te geven tot applicaties via het web.
Scenario 2: Internationale machinebouwer
Kostenefficiënte processen, een hoge beschikbaarheid en een sterke integratie van productie en it zijn van vitaal belang in de industrie. De vierkoppige it-afdeling van deze machinebouwer met zevenhonderd medewerkers besparen op beheer en middeleninzet met de introductie van thin en zero clients in de logistieke en ondersteunende afdelingen. Snelle industriële pc’s met een thin client-besturingssysteem zijn bijvoorbeeld ideaal voor een productieomgeving. Om de investeringen laag te houden, kunnen eventueel ook de pc-werkstations tijdelijk in gebruik blijven met thin client-software. Zo is er meer geld voor het vernieuwen van het datacentrum, dat vanwege de privacy-gevoeligheid van data niet is uitbesteed. Gebruikers van zware toepassingen kunnen dan met virtuele desktops in de private cloud werken, terwijl andere gebruikers server based-applicaties delen. Webtoegang en byod zijn technisch gezien ook mogelijk, maar in de regel is dit vooral belangrijk voor medewerkers buiten de deur.
Scenario 3: Kleinere onlinewinkel
De dertig medewerkers van deze onlineshop willen graag optimale mobiliteit en flexibiliteit. Op kantoor werken ze met een pc, maar privé hebben ze notebooks, tablets en smartphones. Er is geen echte it-afdeling. Voor dit bedrijf zijn public cloud-oplossingen perfect, bijvoorbeeld Google Drive en Microsoft Office 365. Deze toepassingen zijn op ieder moment, via ieder device en op iedere locatie beschikbaar. Het zou zelfs mogelijk zijn om afscheid te nemen van alle pc’s op kantoor, met lagere beheerkosten en een hogere productiviteit als resultaat. Want alle applicaties, met uitzondering van videobewerking, zijn als cloudservices via thin of zero clients te gebruiken. De website en het winkelsysteem draaien al extern, maar ook de virtualisatie van het handels- en facturatiesysteem en de uitbesteding daarvan aan een gespecialiseerde partner behoren tot de mogelijkheden, inclusief beheer. Een andere oplossing is dat de toepassingen draaien op speciale Web Services-servers, waarvoor het bedrijf per uur betaalt. Deze toepassingen zijn dan optimaal toegankelijk via het web.
Innoveren in twee stappen
Deze scenario’s laten zien dat elke organisatie veilig en tegen lage kosten kan innoveren. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst moeten de applicaties en desktops worden gevirtualiseerd en gecentraliseerd. Daarvoor bieden Citrix, VMware en Microsoft betrouwbare en geavanceerde oplossingen. Volgende stap is standaardisatie met thin, zero of software clients. Zo komt budget vrij om nu te innoveren, met ontwikkelingen zoals flexibel werken, byod en mobiele it-toegang, maar ook om in de toekomst de digitale trends te blijven volgen.
Toen ik dit artikel las moest ik toch even kijken wie Edwin de Ron is, sales manager bij Igel, dat verklaart veel. Spijt me, maar het is een tamelijk eenzijdig artikel en de scenario’s erg schetsmatig, weinig diepgang helaas. Overigens is BOYD al weer op z’n retour.