De onafhankelijke Nederlandse aanbieder van internet, telefonie en televisie via het glasvezelnetwerk, FiberNL, biedt scholen een 'kosteloze' glasvezelverbinding. Daarmee lijkt de aanbieder gehoor te geven aan de noodkreet van de PO-raad, die recent bekend maakte dat het met de glasvezelverbindingen in het onderwijs slecht gesteld is. Als tegenprestatie eist FiberNL wel een vooraf bepaald aantal afgesloten abonnementen voor glasvezel in de regio van de deelnemende scholen.
De PO-raad heeft becijferd dat op dit moment heeft 59 procent van de basisscholen geen glasvezelverbinding heeft. Dat beperkt volgens de raad scholen bij verschillende onderwijsactiviteiten. In het onderwijs is er steeds meer datagebruik en de wettelijk opgelegde digitale eindtoets in 2018 maakt een snelle glasvezelverbinding onontbeerlijk. Met een glasvezelverbinding zijn scholen verzekerd van snel en betrouwbaar internet en aanvullende diensten, zoals telefonie en televisie.
‘Voor ons als technologiebedrijf staat duurzaam en maatschappelijk ondernemen voorop. Door een ideële doelstelling te combineren met een commerciële, leveren we een bijdrage aan het onderwijs voor betere en snellere internetverbindingen tegen een betaalbare prijs. We maken op basis van de omvang van de school en de mogelijkheden van het lokale glasvezelnetwerk een voorstel. Daarna weet de school wat het minimale aantal thuisabonnementen moet zijn, dat nodig is om ze te voorzien van gratis glasvezel’, aldus Gaby ter Keurs, commercieel directeur van FiberNL.
FiberNL werkt onafhankelijk van de netwerkexploitanten en is daardoor in staat om op vrijwel alle Nederlandse glasvezelnetwerken diensten aan te bieden.