Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de winst van vlotte pc’s op de werkvloer.
Trage pc’s kosten letterlijk en figuurlijk tijd. Flink wat tijd. De productiviteit van werknemers wordt niet alleen dagelijks afgeremd door de seconden of minuten dat een applicatie trager werkt. Mensen ergeren zich ook aan trage software en die ergernis zorgt op zijn beurt weer voor productiviteitsverlies. Concentratie is verstoord en mogelijk gaan werknemers dus eerst iets anders doen. Reken dus ook het tijdsverlies mee van koffie (of thee) halen, of van (buiten) even gaan roken.
De optelsom van verloren uren op jaarbasis kan hoog uitkomen. De aanschaf van fonkelnieuwe, snelle pc’s is echter een flinke kostenpost. Een tussenoplossing is het kiezen voor ssd’s (solid state drives) in plaats van harde schijven. Zakelijk gebruik met gebruikersmappen op de server vereisen vaak bescheiden GB’s op client-pc’s dus relatief krappe ssd’s kunnen volstaan. Natuurlijk kost het (laten) vervangen van harde schijven geld, maar die investering is zó terugverdiend. Wat vind jij?
ook helemaal mee eens:
Men kan memrder dingen doen om een pc of laptop niewue level in te blazen:
– SSD
– windows dumpen en getunde linux ditro opzetten
– extra ram (kost tegenwoordig ook geen fluit meer)
– cd loopwerk eruit (start eens op als er een cd in zit he he )
Beweren dat een SSD zó is terugverdiend doe ik niet. Tenslotte moet je ook de uren meerekenen dat je PC niet gebruikt kan worden, er iemand is die (waarschijnlijk tijdens kantooruren) de HDD ombouwt naar een SSD en vervolgens de data overzet. Deze kosten komen natuurlijk bovenop de kosten van de SSD.
Bij mijn eigen zakelijke PC heb ik zelf de HDD omgezet naar een SSD in de avonduren. Voornamelijk omdat ik mij ergerde aan de traagheid van de HDD. Ik ben dus superblij met deze SSD. Opstarten, werken, afsluiten, allemaal in een mum van tijd. Voor mij nooit meer een HDD!
Ja, de opslag bepaalt de systeemprestatie, maar een pc is in de organisatorische context alleen maar het end-point waardoor dus weer eens het paard achter de wagen gespannen wordt. Snellere paarden zullen in dat geval alleen maar voor hogere kosten zorgen omdat de schaalbaarheid van een organisatie hier niet door bepaald wordt.
Henri – Moneyball – begint nu over tiering door data die niet direct nodig is maar wel bewaard moet worden naar goedkopere informatiedragers te migreren. Handmatig en waarschijnlijk via USB, techniek veranderd niet het proces en dus zal de opmerkelijke datareductie van 2048 naar 256GB betekenen dat het probleem verschoven wordt. Mien, heb jij mijn feestneus ook gezien…..?
Penny wise and pound foolish verhaal!
faudt, in organisatorische context is apocalyptic Ewout het endpoint.
Met weetjes als nu roekeloos eten = straks te snel kakken.
Ja, paardduwers hebben geen vrolijk uitzicht.
Ze krijgen al snel stront over zich heen of een trap na.
Zegt Ewout nee, dan neemt Henri er twee.
Sterker nog, die raadt ze dus aan.
Zo als een goed verkoper betaamd : en ik heb ze zelf ook thuis.
Wel handig zo’n laptop. Kun je overal bij je data. Who needs cloud anyway.
Mooi proza Felix.
Ewout, het is allemaal niet heel moeilijk. Als SSD er voor zorgt dat applicaties of OS-sen sneller opstarten en responsiever zijn, dan heeft dat waarde. De duurzaamheid van zowel HDD als SSD zijn vrijwel altijd genoeg voor het zakelijk gebruik en als schijfruimte dan niet het obstakel is -wat het niet is, want de data staat immers elders- dan gaat het alleen nog om de prijs 50 euro versus 200 euro. Als je dan bedenkt dat een werkplek in zijn geheel vaak meer dan een 5000 euro per jaar kost… dan hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben en komt die SSD er gewoon in.
Dus Ewout, moeilijk denken is niet altijd beter denken.
@Felix
Ik stel vooral een disruptive change vast aangaande het idee van datagedreven organisaties als gebruikers zomaar een datareductie kunnen doen van 2048GB naar 256GB, waar slaan ze hun mails op?
@Henri
Je krijgt gelukkige gebruikers als het apparaat meer responsive is voor LOKALE interrupts, alles wat over het netwerk gaat blijft even traag en voordat je de business case gaat bouwen is het handig om te kijken hoeveel client-server applicaties je binnen het applicatieportfolio hebt.
@Ewout,
begrijp ik goed dat jou gebruikers per persoon meer als 1 Tb aan E-Mails hebben? Of staan die op de server en gebruiken ze IMAP?
Dan is het toch echt tijd voor de cloud . . . . . .
@Jan
De vraag stellen is hem beantwoorden, IMAP is als de postorder catalogus en POP3 is de brievenbus.
Wel apart dat juist deze discussie veel reactie oplevert. Ik vond het zelf namelijk niet zo sterke stelling.
Ik kan me nog een plaatje in een schoolboek voor me halen waar een klant denkt aan laptop als oplossing en de technicus denkt een supercomputer.
Het is uiteindelijk gewoon situatie afhankelijk. Heb je een medewerker die werk doet dat veel krachtige lokale I/O vereist, dan is zo’n SSD het waarschijnlijk waard.
Prive; Ik game graag in mijn vrije tijd op mijn computer thuis. Als het speelveld veranderd kan ik daar vlug in komen doordat het supersnel geladen wordt.
Mijn moeder moest laatst ook haar laptop vervangen. Ze doet wat mail en browst soms over het internet. Zij had geen SSDs nodig.