Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de volgende ronde in de browseroorlog, nu Edge debuteert in Windows 10.
Microsoft heeft niet alleen een gloednieuwe browser gemaakt, het zet die ook vooraan in zijn nieuwe besturingssysteem. In Windows 10 is Edge de default browser, óók als je met een andere standaardbrowser op Windows 7 of 8.1 bent ge-upgrade. Een sluwe truc om de veelgebruikte browsers Chrome en Firefox een hak te zetten? Of een logisch gevolg van het feit dat Google en Mozilla geen Modern-app van hun browsers hebben gemaakt?
Ongeacht de reden, deze promotie van Edge heeft Firefox-maker Mozilla aangezet tot het schrijven van een boze brief met een open oproep aan Microsoft. De Windows-maker valt nu immers niet meer onder de antitrustmaatregel die is afgedwongen door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. De eerste zetten zijn gedaan in de opnieuw opgelaaide browseroorlog. Een cruciale strijd of inmiddels niet meer relevant? Wat vind jij?
Je kunt het MS natuurlijk niet kwalijk nemen dat zij strategisch commerciële stappen zetten. Daar kun je moeilijk over doen maar je kunt natuurlijk ook gewoon eerdere stappen herhalen en deze zaak weer in Brussel aankaarten. Ook dit moet natuurlijk worden gezien als een Cat ’n Mouse game dus zoveel ophef lijkt het mij niet waard.
Het word natuurlijk een totaal ander verhaal als het zo is dat ik geen andere browser meer kan installeren op mijn MS OS. Daarnaast baart het gegeven dat MS met 10 eerst MIJN OS en software af grasduint op zoek naar…. Als professional heb ik daar namelijk weinig controle en zeggenschap over noch dat ik weet wat MS met die informatie gaat doen
Wat dit laatste betreft vertrouw ik MS net zover als onze overheid.
NIET!
Net een mooie nieuwe Lenovo aangeschaft.
Je mag raden wat mijn eerste aktie was.
…
…
Helemaal goed geraden !!!!
@NumoQuest
Get them in, move them up and keep them there.
Eerder oordeelde Brussel hierover dat dit voor concurrentievervalsing zorgt als je daarmee de keuzevrijheid beperkt. Want ook al biedt je de mogelijkheid om later alsnog te wisselen van browser, er is sprake van een oneerlijk voordeel doordat je halve waarheden verkoopt.
Betreffende je opmerking over onze overheid is de discussie als met de kalkoen over het kerstdiner, de trivialiteit van een browser gaat om de vraag hoe essentieel we de netneutraliteit (IoT) zelf vinden.
@Pascal Ook niet dual boot? Voor al die leuke windows programmaatjes om muziek te maken? Succes met het apparaat ben heel blij met mijn 2de hands lenovo die ik al een paar jaar heb. Al twee grote stuiterpartijen overleefd.
Over het onderwerp, zou wel heel krom zijn als MS dat gedaan heeft omdat Firefox en Chrome geen app voor de Phone gemaakt hebben. Dat is simpelweg nog niet (of inmiddels wel?) omdat het niet mogelijk was dit te doen. Geen native windows apps en alleen binnen de eigen zandbank. Maar bescherming van de eigen winkelnering is toch gemeengoed onder de grote software bedrijven? Hoe kan je ander narigheid bezorgen.
Edge is gewoon een nieuwe start, maar ze zullen een lange adem nodig hebben want een browser is kreupel zonder extensies en extra’s. Wat er dus gebeurd is dat mensen even kijken en dan switchen. Bij Default Apps kun je gewoon een andere browser als standaard kiezen, dat zullen velen doen omdat de browser niet af is.
Sowieso dom om hem te koppelen aan het OS. Zo zie je dat bijvoorbeeld de verplichte apps in IOS ook voor ongemak zorgen. Ik moest heel mijn IOS updaten omdat er iets in de Music app verandert was. Dat was dus meteen einde Music dienst bij Apple (die toch al slechter is dan Spotify met meer beperkingen).
Overigens geloof ik dat OF de browser opnieuw uitgevonden gaat worden OF er komt een nieuw Internet. Denk daar maar eens over na 😉
Ik kan het allen maar roerend eens zijn met Henri “Sowieso dom om hem te koppelen aan het OS”.
Dat is echter niet alleen MS, ook Google doet vergelijkbare zaken, bepaalde funktionaliteit van Google laat zich alleen via Chrome bedienen, op Firefox werkt dat niet. Android, hetzelfde, bepaalde zaken die op “niet-google-browsers” niet of niet goed werken.
Waar het om keuzevrijheid gaat heb je met Linux dit probleem niet.
Echter Win 10 is nog zo kort op de markt, dat moet zich nog “zetten”, en Browser wisselen kunnen vele gebruikers ook al zelf.
Het blokkeren van de schaamteloze bespionering van de gebruiker vindt ik veel belangrijker. Hier een link om mee te beginnen
http://www.zdnet.com/pictures/windows-10-privacy-step-by-step/9/
In 1995 bepaalde Windows (95) het ICT landschap. Nu heb je pc’s en mobiele apparaten, en zal Edge geen monopolie krijgen en afwijkende standaards kunnen opdringen.
Edge is het slechtste op de markt wat ondersteuning HTML5 features betreft. Alleen IE 11 doet het nog beroerder.
Microsoft browsers zijn overigens altijd slecht geweest in het ondersteunen van standaarden, en die traditie wordt voortgezet.
https://html5test.com/compare/browser/ie-Edge/chrome-44/firefox-40/ie-11/opera-31.html
We zien dat de Microsoft browsers door deze houding fors marktaandeel hebben verloren, ondanks dat het voordeel had van gepreinstalleerd te zijn op 90% van de computers. 1/3 van de Windows-gebruikers gebruikt niet IE als default browser.
http://marketshare.hitslink.com/
Ik vrees dat Edge wel een verbetering is ten opzichte van IE 11, maar nog steeds ver achter loopt bij alle andere browsers.
Microsoft IE heeft nooit uitgeblonken van een nette implementatie van de security. Grote kans op door NSA gewenste achterdeurtjes. Ik gebruik dan in ieder geval Firefox, die beter luistert naar de gebruikers en security meer serieus neemt. Zeker voor de zakelijke toepassingen via Java tools voor virtuele desktop applicaties.
Chrome kan ook nog handig zijn hoewel ik die nog niet echt nodig heb gehad.
De eerste 100 dagen maar eens afwachten dan evalueren we wel weer opnieuw.
Een nieuw product als Edge stimuleert overigens ook andere softwarebouwers voor innovatie van hun producten, dat is dan de winst van Edge.
@Louis Kossen,
Ik leef al ruim twintig jaar zonder MicroSoft Windows en verwacht de komende twintig jaar ook wel zo te overleven. Ik heb er gewoon geen toepassingen voor.
Al die meuk om chippies te programeren (MPLabs, Quartus, ISE, Vivado) draait gewoon native (en veel soepeler) onder Linux he.
Die muziek programma’tjes… tja.. wel eens op de Mac geprobeerd.. maar met een gitaar in de hand …. ik speel lieftst zonder fratsen.. gitaar direct in de amp, piano accoustic, de rest gewoon barefoot.
nu ja.. behalve dan mijn Octave mandoline, die klinkt echt gaaf via een amp 😉