Voor consumenten is de ontwikkeling van het internet of things (IoT) vooral nog leuk met een hoog gadget-gehalte. Voor de aanbieders van de technische achterkant is het echter serious business. En dan zijn er nog tal van ondernemers die ervan willen profiteren. Maar waar draait het nu werkelijk om bij het IoT?
Feitelijk praten we over een verzameling producten met een sensor aangesloten op het internet. Dit wordt aangestuurd door een applicatie die nog steeds, haast ouderwets, in een datacenter draait, ergens in de wereld. Met de gigantische toename van ‘connected’-items, zijn er twee belangrijke elementen om rekening mee te houden: beveiliging en beschikbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat het functioneren van een beveiligingscamera nog altijd belangrijker is dan het automatisch bestellen van eieren die bijna op zijn? Hoe bepaal je de prioriteiten?
Dankzij het IoT beschik je over een hele berg aan data. Hierdoor krijg je onder andere de juiste route zonder files, een overzicht van energieslurpende apparaten in huis of kun je je sleutels terugvinden dankzij een ‘slimme’ tag. De data die hiervoor nodig is, bereikt volgens TechRadar Pro een dusdanige omvang dat het ip-verkeer in 2018 1,6 zettabytes bedraagt. Dat is een groei van 300 procent ten opzichte van 2013. De meerderheid van dat verkeer zal worden gegenereerd door smartphones en sensoren op producten.
IoT-ready infrastructuur
Deze toename vereist een infrastructuur die betrouwbaarder en beter schaalbaar is dan ooit tevoren. De infrastructuur moet IoT-ready zijn. Hierin wordt domain name system (dns) vaak over het hoofd gezien. Als startpunt van IoT-verbindingen (en meer apparatuur betekent meer verbindingen) is het voor service providers onontbeerlijk hun dns-infrastructuur zo in te richten dat het de groei aankan. Dat kan onder andere middels software defined application services: een raamwerk van aanvullende diensten die applicaties sneller, veiliger en beter beschikbaar maken en werkt over fysieke, virtuele en cloud omgevingen heen. Zo niet, dan zorgt latency voor geïrriteerde eindgebruikers.
Meer apparatuur, meer beveiliging
De groei van het aantal apparaten dat verbonden is aan een netwerk betekent ook meer risico’s. Ieder apparaat biedt weer een nieuwe mogelijkheid voor aanvallers om het netwerk binnen te komen. En het werkt ook de andere kant op: een DDoS-aanval kan bijvoorbeeld veel schadelijker worden doordat steeds meer verbonden apparaten getroffen kunnen worden.
Het IoT is veel lastiger te beveiligen, doordat de traditionele perimeter rond het datacenter ontbreekt. In een connected wereld reist data van verschillende apparaten over verschillende netwerken naar verschillende datacenters. Security-toepassingen moeten zich hieraan aanpassen. Er is uitgebreidere, meerlaagse bescherming nodig. Zie ook onderstaande video van collega Wim Zandee, die daarin de elementen beveiliging en beschikbaarheid van het IoT toelicht.
Het IoT gaat dus helemaal niet over de ‘things’. Het gaat om de data, de applicaties en de services die het IoT mogelijk maken. Hierbij komt het aan op de onderliggende infrastructuur die het allemaal mogelijk moet maken dankzij schaalbaarheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en intelligentie.
kj: Een groot deel van mijn carrière bestaat uit het uitsparen van fte door automatisering. Daar is weinig onethisch aan, bovendien vind ik dat werknemers teveel beschermt worden en heb ik een broertje dood aan vakbonden. Is dat helder genoeg?
Zoals ik al vaker roep : Adapt or die.
Als je dit leest denk je misschien dat ik evil ben. Zo zie ik mijzelf absoluut niet. Zo vind ik ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen. Ben ik niet tegen asielzoekers, geloof ik in investeren in het onderwijs en heb ik bewondering voor mensen die beroepen als vuilnis ophalen hebben en hiermee rond kunnen komen. Als ik geen geld kan verdienen met wat ik doen ben ik ook bereid kranten te lopen, tomaten te plukken of af te wassen in de horeca.
Maar outsourcing of het overbodig maken van arbeidsplaatsen hoort er bij, als het niet werkt houdt het vanzelf op te bestaan.
Dus ik heb een duidelijke opinie en ik geloof ook in de IoT en dat het onvermijdelijk is. Alles, maar dan ook alles, wijst daarop. Ik zie geen tegenbeweging. Zelfs na onthullingen dat NSA met sleepnetten data verzamelen houdt mensen (wellicht ook zoals jij) niet tegen een smartphone te gebruiken. Go figure.
Johan, je eerste uitspraak (400% meer kans op kanker) is gewoon onzin, over je 2e uitspraak ben ik het eens, met roken of rijden zonder gordel als voorbeeld. De pest is -van veel dingen weten we het effect niet-. Als je ziet wat er altijd over cholesterol geroepen is… het blijkt ineens heel anders te zijn. Je doet de dingen met de kennis van nu.
Maar ik geloof dat technologie ons in de ellende stort zoals vervuiling en overbevolking en ik geloof dat de oplossing hiervan ook in technologie te vinden is.
Henri laat ons weten dat wat je vindt irrelevant is aan wat er gebeurt. Opmerklijke uitspraak van iemand die zich Cloud evangelist noemt. Go figure. Ik zie vooral een paradox maar ik ben ook niet zo van de front-end rocksterren. Owja, hij gelooft ook in IoT en technologie. Anderen zijn niet goed geinformeerd of praten gewoon onzin. Ja, religie is serious business, weet Henri.
Cloud akbar.
Ach ja, Henri – Moneyball – kijkt niet verder dan een seizoen en kan alleen nog maar uitwedstrijden spelen omdat hij geen stadion meer heeft, rondreizend circus Koppen met clowns en papieren tijgers. Euh…. waarom werd plotseling een beschermingscontructie opgeworpen toen de KPN overgenomen dreigde te worden?
Een vrije markt met beschermingsconstructies is als social return vragen bij uitbesteding, een toeslagenfraude welke je aan kon zien komen als je iets minder films kijkt en wat meer leest. Laten we zeggen dat ik de data skew in sommige grafieken nogal opmerkelijk vind, links of rechts de staartdeling doen maakt namelijk nogal verschil als we kijken naar duur voortschrijdend inzicht.
Notice to airmen:Cloudy with a change of meatballs.
Felix, waar noem ik mijzelf cloud evangelist? Ik ben vrij consistent in mijn mening en zie ook geen paradox. Je kunt van iets vinden wat je wilt, maar dat houdt het niet tegen. “Cloud akbar” vind ik wel weer grappig gevonden 🙂
Ewout, jij hebt duidelijk Moneyball niet gelezen, niet gekeken en/of niet begrepen. Billy Beane wilde niet het seizoen winnen, maar het hele spel veranderen. Nou, dat is gelukt. Hij ging ook niet voor het grote geld en heeft Red Sox baan toen ook afgewezen. Dus dat je hem falen wilt toeschrijven is dus volledig misplaatst en geeft meer een kijkje in jouw wereldbeeld.
Ik ben veel met IoT betrokken, o.a. door bijvoorbeeld bedden, rolstoelen en infuus pompen te tracken in ziekenhuizen, of de aanwezigheid van BHV-ers bij bedrijven. Ik kan je vertellen, dit gaat gewoon gebeuren.
Als je iets anders geloofd, beschrijf maar eens hoe jij dat ziet dan? Komt er een volksopstand? Worden de mobieltjes ritueel verbrand?
Ik heb een duidelijk beeld en visie en schrijf erover, de nay sayers zijn wel tegen maar komen met geen enkel alternatief. Ach, ik denk dan maar aan wat Machiavelli schreef over innovatie :
“Bedenk dat niets qua voorbereiding moeilijker, qua succes twijfelachtiger en qua uitwerking gevaarlijker is dan zich opwerpen als iemand die vernieuwing wil doorvoeren.
Want hij die dat doet heeft hen die van de oude toestand profiteren tot vijand, terwijl hij slechts lauwe verdedigers vindt in hen die van de nieuwe toestand zouden kunnen profiteren.
Een lauwheid die gedeeltelijk voortkomt uit vrees voor de tegenstanders ….en gedeeltelijk uit het wantrouwen van de massa die niet werkelijk gelooft in iets nieuws totdat zij het ervaren hebben.
Zo komt het dat zijn opponenten iedere kans grijpen om de vernieuwer vurig aan te vallen en de anderen hem slechts halfslachtig verdedigen.”
– Machiavelli (1469-1527):