Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over workstationlaptops, waarvoor Xeon-cpu’s toch overkill zijn.
Intel heeft de geruchten bevestigd: het komt met een variant van zijn krachtige Xeon-processors speciaal voor laptops. Het mikt daarmee op content editors, designers en engineers en belooft die pc-gebruikers een perfecte balans tussen vermogen en mobiliteit. Deze zogeheten mobile workstations met de Xeon-variant op basis van de Skylake-architectuur moeten komende herfst verschijnen.
Technisch gezien een interessante power-boost voor een aparte productcategorie. Commercieel gezien echter een wel zeer kleine niche. Enerzijds doordat Intels eigen topprocessors in zijn gewone Core i-klasse al veel vermogen bieden. Anderzijds doordat snelle internetverbindingen en krachtige clouddiensten toegang tot veel meer vermogen geven. De Xeon-laptops zijn overkill. Wat vind jij?
Ja, overkill, want op Antarctica heb je overal snelle internet toegang tot de Cloud 🙂
Ik vind dat er hele slimme en intelligente mensen werken bij Intel. Dus als zij voldoende markt zien voor deze chip, wat doet mijn mening ertoe?
Dit is een statement die lijkt op de quotes gedaan door technologie leaders die (waar of niet..) beweren dat een bepaalde hoeveelheid geheugen of cpu power op zekere dag “genoeg” zouden zijn.. zolang we sneller en beter kunnen ontwikkelen zullen we ook sneller en beter aanbieden.. de geschiedenis leert dat “overkill” of “genoeg” altijd wordt ingehaald door de toepassingen..
Is dat ook een wet?
Wordt de hardware sneller, dan wordt het OS langzamer.
Voor dit soort apparaten is een markt, anders werden ze niet gemaakt.
Er zijn al genoeg doorsnee laptops, en echt goede laptops komen in Nederland zelden beschikbaar. Met echt goed bedoel ik dan een laptop waarop ik mijn (data science) werk kan doen.
Op dit moment zijn er nog maar 2 laptops (Lenovo P50 en P70) aangekondigd. Ik ben zeer benieuwd naar de P50, en als die de warmte-afvoer goed heeft geregeld heb ik zeker belangstelling.
Goede mobiele workstations zijn er niet veel. Ik denk dat er wel een markt voor is! Geen massamarkt, maar ook geen niche markt.
Overigens overspoelen bv HP en Dell de markt met tientallen verschillende laptop lijnen, elk bestaande uit verschillende modellen, die allemaal vrijwel gelijk zijn. Als daar eerst eens verbetering in komt, dan is die Xeon laptop ook beter te positioneren.
Dus wen beetje richting het Apple model. Een paar lijnen, binnen een lijn een paar modellen (beeldscherm groottes), en per model een paar opties (HDD, SSD, RAM). That’s it, moeilijker hoeft het niet te zijn, je maakt het makkelijk voor de consument, en je positioneert je producten makkelijker.
Doe mij maar een snelle Xeon laptop die lichter is dan de stoeptegel met HP Zbook sticker erop!
Zeker als systeem/netwerkbeheerder intresse.
Mogelijkheden met testen vm’s dual boot ect. Mag ook gelijk 64 gb intern a.u.b. en graag rappe flinke ssd handig voor testen enterprise producten MS.
Overkill is een zeer relatief begrip. Dat dachten we destijds ook van de 386 processor. Maar door de technologische vooruitgang kun je met snellere hardware weer grenzen verleggen voor toekomstig gebruik. Nu kunnen deze laptops goed ingezet worden voor zware applicaties waar veel rekenkracht de doorlooptijd bepaalt.
Overkill? Voor de consumenten markt wel, maar als zakelijke gebruiker werkend met 3D engineeringssoftware is het een lang gekoesterde wens: Méér dan 32 GB RAM mogelijk én een -relatief- energiezuinige maar vooral krachtige processor, gecombineerd met een state-of-the art grafische kaart (Nvidia Quadro K5100m), een pcie SSD, 4K 17,3″ scherm dan is de perfecte machine voor dit moment klaar. Nu nog even gaan leveren graag.