Ik werd in mijn vakantie getriggerd door een discussie op deze website of Windows 10 nu wel of niet af zou zijn. Software is, net als de Noord Zuid lijn, nooit af. Gisteren stond in de krant dat door problemen bij Imtech de oplevering van de Noord Zuid lijn waarschijnlijk wordt vertraagd. En ze lagen nog wel zo mooi op schema.
Het is helemaal niet de bedoeling dat software af komt. De hele branche zou instorten. Het enige dat je dan nog nodig zou hebben, zijn een paar systeembeheerders die naar wat servers zitten te staren en hier af en toe een klap op geven. Maar dit willen softwareleveranciers niet. Ze willen nieuwe versies op de markt brengen, want dan hebben ze weer nieuwe omzet. Er wordt dan ook angstvallig naar nieuwe features gezocht en dit wordt dan in grote shows gepresenteerd. ‘Bij deze nieuwe versie kun je met je ogen dicht zoeken, met je ellebogen scrollen en als je op de spatietoets drukt dan gooit hij alles weg waar je mee bezig was en start hij helemaal opnieuw op. WOW!’. Bij Windows 10 is de belangrijkste nieuwe feature dat de oude menustructuur terug is en het er weer uitziet als twee versies geleden. Je moet er maar opkomen.
Vrolijk meedoen
Hardware leveranciers doen vrolijk mee. Die komen ook steeds met nieuwe apparaten Dat moet wel, want de nieuwe software heeft meer snelheid en capaciteit nodig. Ik ben de trotse bezitter van de iPad 1. Er draait geen enkele nieuwe app meer op. Dit is ook niet de bedoeling, want het is de bedoeling dat je vaker van device wisselt dan Sylvie Meis van partner.
Ik verlang nog wel eens terug naar WP 5.1. Wat was ik daar gelukkig mee. Ik heb nu weliswaar een tekstverwerkingsprogramma waar ik honderd keer zo veel meer mee kan, maar ik doe nog steeds hetzelfde als ik met WP 5.1 deed en net zo snel. Het programma was gewoon af. Niks meer aan doen. Maar dat is niet de bedoeling.
Ik ben het niet vaak met je eens, maar inderdaad WP5.1 terug!
En wie is die Sylvie Meis toch waar ik zoveel over hoor… is die ergens van bekend dan?
En zelf Word”Perfect” had in tegenstelling tot wat de naam deed vermoeden af en toe nieuwe versies nodig 🙂 20 jaar niet gebruikt maar weet nog steeds dat SHIFT-F6 printen was, toch?
Hoewel je in de kern van je betoog natuurlijk wel gelijk hebt, is de verwijzing naar WordPerfect natuurlijk een gechargeerde: het programma was bij lange na niet af, liep om de haverklap vast en het zag er zelfs op de matrix printer altijd heel anders uit dan je ooit bedacht had. Maar net zoals de zomers ‘vroeger’ mooier waren, de winters leuker en er iedere kerst sneeuw lag, romantiseer je hier wel wat al te nadrukkelijk die ‘goeie ouwe tijd’. Niet voor niets hadden we het toen over ‘Word nog wel eens Perfect’…
We willen steeds meer en steeds makkelijker. Momenteel is ‘altijd en overal’ het credo: het liefst verrichten we onze dagelijkse computerwerkzaamheden lui liggend in een hangmat vanaf onze SmartPhone… ‘Vooruitgang’ houd je niet tegen. Ontevredenheid is het zaad waaruit vernieuwing ontspruit…
@Tuijnman; WordPerfect 6.0 was vele malen beter dan Word 6.0.
Het ondersteunde WYSIWYG volledig, had geen spellingchecker die je juiste tekst incorrect ging corrigeren en was stabieler dan zijn tegenhanger.
Ik heb er zonder enige problemen hele schoolverslagen in geschreven. Het was een prima stukje programmatuur.
Het enige wat Word destijds had wat beter was, was de integratie met het Excel pakket.
Bijna Toes, als ik me niet vergist was shift-F7 printen maar niemand gebruikt tegenwoordig nog de functie toetsen dus wat maakt het uit.
WP5.1 was trouwens groot in de het DOS-tijdperk en toen Microsoft met Windows een goedkoper alternatief begon te leveren was het al gauw afgelopen want het WYSIWYG van WP6.0 was gewoon een drama. Maar goed ik ben bevooroordeeld want ik gebruikte ook Wordstar, niet zo bekend maar evengoed.
Nu even terug naar de grappenmaker, toch wel een beetje blijven hangen in het verleden want ik kan me de ellende van printer drivers dus nog herinneren van WP5.1. Sowieso was DOS een doffe ellende doordat alle randapparatuur voor elk programma weer de nodige installatie vroeg en soms ook nog specifieke eisen rond het laden in het geheugen.