Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Apple’s dominantie van het ict-landschap, waarbij anderen dansen naar de pijpen van Tim Cook.
Apple domineert niet alleen de geruchtenblogs, maar rukt ook op in de brede ict-industrie. Microsoft volgt met zijn Surface-tablets het OS-plus-hardware integratiemodel van Apple. Google trekt de touwtjes aan voor Android om meer grip en veiligheid te hebben. Hardwaremakers als Samsung en Asus hebben ‘designlessen’ van Apple gevolgd. Softwaredevelopers richten zich op iOS, Android en dan eventueel nog Windows. De nieuwe versie van dat pc-dominante besturingssysteem is nu gratis, naar voorbeeld van OS X voor Macs.
En het blijft niet bij de groeiende wereld van smartphones, naast ‘ouderwetse’ computerclients. IBM haakt aan op de populariteit van de iPhone, juist voor zakelijk gebruik. Denk aan dienstverlening, business-apps, integratiewerk met bestaande back-ends. Daarnaast gaat de producent van de eerste ‘personal computer’ zelf ook groots voor Macs. IBM lijkt zich nu te ontpoppen tot de allergrootste koper en gebruiker van MacBooks. Apple heeft flinke en groeiende invloed in de hele ict. Het bedrijf van Tim Cook (over)heerst. Wat vind jij?
Aardig te zien welke Applefans hier reageren.
Uit de ervaringen van kollega’s uit de grafische sector kan ik alleen herhalen dat er ook problemen zijn bij Apple, die kiezen af en toe juist voor windows. Ik geloof niet dat het elkaar zo veel ontloopt, ik moet beide ondersteunen in een paar gemixte omgevingen ook daar lood om oud ijzer.
En Wijbrand, wist je dat Linux ook een unix based OS is met de zelfde bash-shell als bij OSX.
Dat Apple leuk werkt in eigen cocoon zegt niets over de integratie met de business, het feit dat je dure connectors nodig hebt omdat Apple te arrogant is om zich te conformeren aan geaccepteerde standaarden zegt al genoeg.
Alles draait om het ecosysteem en Apple is gewoon een hinkepootje als het om integratie gaat, meer een gadget dan een oplossing.
Ach, als je Apple en winnen noemt is dat inderdaad “clickbait”.
En het is allemaal wat vijftig tinten grijs.
Jan geeft aan dat ze consumer faced zijn en dat lijkt inderdaad zo te zijn. Ze zitten in ieder geval aan de client kant.
Bij Apple heb ik dubbele gevoelens. Ja ik zit in hun eco systeem met telefoon en ipad en sinds kort is het me eindelijk gelukt om OS X te omarmen, voor omdat ik zo beter met linux kan babbelen. Ik heb een mac book pro met Windows omdat zij in 2010 de beste hardware hadden: 1900 / 1200 resolutie, SSD, 17 inch scherm (wordt niet meer gemaakt) et cetera. Bij mijn bedrijf gebruikt iedereen OSX en ik moet ook zeggen dat Keynote de voer aan veegt met PowerPoint, wij presenteren veel en gebruiken ook veel AV materiaal, Video en Powerpoint zijn geen vrienden kan ik je vertellen.
Maar iCloud vind ik een slecht product en de zakelijke diensten van Apple vind ik zeer matig, zakelijk gebruiken we uiteraard wel IOS en veel apps en hun ecosysteem is de beste in mijn ogen. Maar bijvoorbeeld Safari vind ik een ramp browser.
Nu gebruiken we Google for Work als generieke saas stack en praktische alle virtuele servers zijn Linux.
Dat Apple enorm in de lift zit met verkopen en dat Max OSX ook enorm groeit kun je winnen noemen, maar zoals Jan zegt, aan de server kant zijn ze praktisch non-existent. Dus de stelling is gewoon brak.
Welke integratie wil je hebben, Ewout? Die met Exchange máilservers zit al jaren standaard in OS X (op Windows heb je daar nog het niet gratis Outlook voor nodig) en iOS. Alle webstandaards zitten ook standaard op Apple producten. En de Java en Flash standaards zie ik graag snel verdwijnen vanaf de desktop.
Het eigenwijze Apple heeft met z’n omkeerbare Lightning stekkertje wel voor innovatie gezorgd, waar anderen pas aan wilden toen ze het voorbeeld van Apple gezien hadden. Dan was USB 3.1 gewoon zonder USB-C stekkertje gekomen.
En inderdaad, de onderwerpen in de Discussie rubriek lokken discussie uit, Henri. Jasper doet dat goed. Niet dat ik het met hem eens ben, maar het prikkelen van fanboys en haters lukt hem dus ook nu weer heel goed.
Degene die dit artikel heeft geschreven weet niet waar ie over praat.. 2 jaar met Apple desktops en servers gewerkt en kom uit de Unix/Windows hoek, maar ik heb nog nooit zo’n onvolwassen eco-systeem gezien! Gebruik maken van remote desktop naar een windows omgeving met Citrix is een totale crime qua printen, vastlopers etc. en lokale policies zijn voor geen meter te beheren en domain policies worden naar willekeur effectief! Er is geen fatsoenlijk package management en de meeste apps van Apple zelf, weigeren om de systeemwijd ingestelde proxy te gebruiken en belasten daarmee je firewalls zwaar! En dan heb ik nog niet over het laten vallen van ICMP-support bij de nieuwe IOS-en of dat de browserinstellingen van Safari alleen via de systeeminstellingen kunnen, waardoor je vaak tussen een rock en een hard place zit! En dan heb ik het er nog niet over dat van de een op andere dag je Mac blackscreent en dat je dan je IOS opnieuw mag installeren.. Of hoe geweldig het is om bedrijfsmatige Iphone’s te beheren met Itunes..
@Frank
POP3/IMAP integratie?
Nu maakt het mij niet uit welke hamer je kiest maar om het toch een beetje plat te slaan gaat de intergratie van de edge IT om een beperkt blikveld, je zult best een TN3270 emulatie op je iPhone kunnen doen maar de vraag is in hoeverre je daarmee kunt werken. Laat ik zeggen dat ik weinig engineers ken met een Apple.
De grootste winnaar is ongetwijfeld de gebruiker. Apple heeft de stagnerende innovatie van MS aangejaagd, Android heeft voorkomen dat de innovatie van iOS stagneerde en Google heeft in z’n algemeenheid het clouddenken een stap verder gebracht.
De grootste systeemX-fans en systeemY-haters zullen niet kunnen ontkennen dat die concurrentie goed is voor ons allemaal.
@Ewout
POP3 wordt vaak aangeboden door je ISP, omdat hij jouw mailarchief niet bij wil gaan houden.
IMAP komt van je mailprovider, het bedrijf dat ook je mailarchief bewaart. Google doet dat met Gmail en ook zakelijke, niet-Exchange mail, is vaak IMAP.
Apple Mail doet beide, zowel onder iOS als OS X. Dit probleem zit ‘m aan de serverkant, niet aan de client kant. Welke integratie bedoelde je hier?
Als ik een schroef ergens in moet draaien, dan pak ik een schroevendraaier, en geen hamer. Zo gebruik je dus ook geen iPhone als je een terminal emulator nodig hebt (maar, als het moet, kan het prima op een iMac). In een andere discussie hier, nog niet zo lang geleden, wist je wel dat je voor verschillende taken verschillende apparaten nodig hebt.
Maar die oude terminals zijn passé, het is nu het tijdperk van HTML5 met JavaScript (niet te verwarren met Java). En dat werkt overal, ook op een iPhone, Windows Phone, pc, Mac, Samsung, LG, Sony, …, telefoon of tablet.
Thuis werk ik bij voorkeur met Apple, op mijn werk is het Windows, omdat dat standaard is, en ik heb geen reden om van die standaard af te wijken, en dat werkt prima voor mij.
Anderen hebben wel een reden om af te wijken en hebben een Mac, en ook dat integreert prima met de MS Exchange en OneDrive omgeving.
@M: je hebt helemaal gelijk. Ze kunnen niet zonder elkaar.
@Frank
Welke hamer je kiest hangt af van de klus, mijn voorbeeld gaat echter niet alleen om de spijkers in de front-office. Je slaat trouwens dus wel aardig de spijker op zijn kop aangaande het mailarchief.
Een kleine organisatie (lees vereniging) dacht spekkoper te zijn door te wisselen van provider maar vergat de olifant van het archief dat dus in allerlei IMAP mailboxes zat. Kleine verandering maar dus grote communcatieproblemen omdat je dit soort Systems of Engagement niet zo makkelijk migreert.
Hoewel er natuurlijk trucs zijn want 90% van de IoT bubble draait op Linux;-)
Je danst niet naar de pijpen van iemand, maar naar “het” pijpen van iemand. Als je wat leuke uitdrukkingen of zegswijzen wilt gebruiken als journalist, moet je wel even opzoeken wat ze betekenen!