Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Apple’s dominantie van het ict-landschap, waarbij anderen dansen naar de pijpen van Tim Cook.
Apple domineert niet alleen de geruchtenblogs, maar rukt ook op in de brede ict-industrie. Microsoft volgt met zijn Surface-tablets het OS-plus-hardware integratiemodel van Apple. Google trekt de touwtjes aan voor Android om meer grip en veiligheid te hebben. Hardwaremakers als Samsung en Asus hebben ‘designlessen’ van Apple gevolgd. Softwaredevelopers richten zich op iOS, Android en dan eventueel nog Windows. De nieuwe versie van dat pc-dominante besturingssysteem is nu gratis, naar voorbeeld van OS X voor Macs.
En het blijft niet bij de groeiende wereld van smartphones, naast ‘ouderwetse’ computerclients. IBM haakt aan op de populariteit van de iPhone, juist voor zakelijk gebruik. Denk aan dienstverlening, business-apps, integratiewerk met bestaande back-ends. Daarnaast gaat de producent van de eerste ‘personal computer’ zelf ook groots voor Macs. IBM lijkt zich nu te ontpoppen tot de allergrootste koper en gebruiker van MacBooks. Apple heeft flinke en groeiende invloed in de hele ict. Het bedrijf van Tim Cook (over)heerst. Wat vind jij?
Ookal laat Apple regelmatig wat steekjes vallen, ik ben het eens met de strekking van het artikel. De keuzes die ze maken voor hun software applicaties zijn soms vreemd. Denk aan het uitkleden van de iWork suitte om deze compatibel te maken met de IOS versies. Denk aan final cut pro die in de nieuwe versie minder functionaliteiten bevatte dan de vorige versie. Dit maakt echter niet dat mensen apple verlaten. Volgens mij denken ze er goed over na en zien ze meer voordeel in 100 nieuwe klanten dan 2 die vertrekken naar een ander pakket (en waarschijnlijk de hardware blijven kopen)
iPhones blijven populair. Ookal is android groter, dat is uitgesmeerd over talloze apparaten. Heel knap dat 1 bedrijf met een paar apparaten zo groot kan zijn.
Dan nog iets. Men klaagt vaak dat macbooks zo duur zijn. En dat zijn ze ook. Maar ik werk momenteel op een HP spectre XT. Ook metalen buitenkant, i7 processor erin, lekker rap en net zo duur als een instap macbook. Het enige verschil is dat apple geen budget modellen maakt…
Ik vindt dat onzin.
Apple is en blijft een kleinere speler in de ICT, groot met “gadgets” maar verder weinig betekenis in de zakelijke ICT behalve misschien bij fotografen/grafische designers ofwel daarvoor op Windows ook goede mogelijkheden zijn met of zonder Adobe.
De kritiek is steeds de zelfde, Apple denkt voor de klant, die wordt onmondig, wie dat wil OK, maar zakelijk gezien niet acceptabel.
Ik zie bij Apple ook geen zakelijke servers en als cloudleverancier weet Henri vast een lijst met betere te produceren.
Kijken we naar “design” dan moet ik altijd lachen, geen enkel bedrijf heeft zoveel ideeen “geleend” van anderen als Apple en zich dan groot gemaakt als bedenker. Over de idiote patenten van Apple zwijg ik liever.
Een ding kunnen ze fantastisch goed, verkopen.
Het is verbazingwekkend hoe fanatiek de echte “fanboys” zijn. Klanten overtuigen dat een produkt dat duur en technisch gemiddeld is, het beste is, dat is een staaltje verkooptechniek van de fijnste soort, ik geef toe daar ben ik jaloers op.
@Jan van Leeuwen, I couldn’t agree more 🙂 !
Ben het helemaal eens met dhr Jan van Leeuwen. apple zit puur aan de client-zijde van het hele ict verhaal. Maakt mooie gelikte dingen maar op infrastructuur hebben ze niets te bieden. Ze zijn er wel 100% afhankelijk van. Dat houdt het lekker scherp!
Apple heeft niet gewonnen, Apple is gewoon een speler op de ICT markt. Apple heeft op de consumentenmarkt wel een voorsprong.
Apple is een trendsetter. Eerst op het gebied van design, daarna devices, en nu op de integratie tussen desktop en mobiel. Niet zoals Microsoft doet door Windows 10 op pc en telefoon te laten draaien, maar door OS X en iOS gied samen te laten werken.
Apple heeft daar een prima ecosysteem (infrastructuur, beste A) voor, alles werkt perfect samen.
Of Apple gewonnen heeft? Dat vind ik te kort door de bocht. Is Apple een groter deel van de markt aan het pakken dan ze zo’n 10 jaar geleden hadden? Ja dat denk ik wel. Volgens een artikel uitgebracht door computable eind 2013 werd geschreven dat Microsft een daling waarnam in het gebruik van Windows machines op de zakelijke markt. Het meest gekozen alternatief was een Apple PC.
Ik denk dat iedereen zijn of haar redenen heeft om wel of niet een Apple of Microsoft product te willen hebben. Persoonlijk zie ik mijzelf als iemand die overgestapt is. Ik ondervind met OS X veel minder problemen dan ik met Windows XP, Windows 7 en ja daarboven ben ik gestopt.
Inderdaad Microsoft domineert bedrijfsomgevingen met hun servers en werkstations omdat het heel veel beheersgemak oplevert en daar hebben anderen (Novell, Apple, Red Hat) het laten liggen of we nu spreken over het verleden of heden.
In de prive sfeer heeft MS ook nog steeds het grootste markt aandeel en dat zien ze mogelijk ook krimpen. Er moet een gegronde redenzijn om in Windows 8.1 de start knop te herintroduceren of dit nu met dalende cijfers te maken heeft of klachten vanuit de consument(prive of bedrijf).
Welke keuzes je nu als individu maakt in je prive omgeving, Apple Mac, Ipad, Iphone, MS werkstation, MS tablet of Google Android voor PC of Tablet of misschien toch wel een vreemde eend zoals Mozilla OS. Uiteindelijk komt het op smaak neer. Wat vindt je prettiger werken en wat past beter bij jou. In ieder geval is in de afgelopen jaren de keuze voor de consument toegenomen en dat is reden genoeg voor mij om de hoop te houden dat er andere bedrijven blijven bestaan zoals Apple die de concurentie aangaan met een OS.
Wat mij betreft mag Apple groter groeien, al is het alleen maar om de concurentie scherp te houden en daarmee zichzelf.
Het spel is nog niet gespeeld. Ik verwacht een oplossing uit de SCADA hoek, de nauwelijks in beeld zijnde industriële automatisering. Daar wordt “vendor locked in” een steeds groter probleem, zeker met ontwikkelingen rond “the IoT”.
Zoals meestal komen de oplossingen ook in onze ICT industrie van een onverwachte kant…
Het hangt er vanaf wat men met ‘gewonnen’ bedoelt. Ook al vind ik dat werkwoord in verleden tijd geformuleerd een beetje raar; alsof “het spel” nu ten einde is.
Anyway, vele techneuten kijken anders (kijk hier de reacties over infrastructuur) maar puur financieel bekeken is Apple zeker weten de huidige winnaar. Het is namelijk het meest waardevolle tech bedrijf ter wereld, boven Google, Samsung en Microsoft.
Wie heeft er dan verloren; de consument?
De consument heeft gewonnen omdat er een stap gemaakt is in een systemen met minder fouten dan de die van de concurrentie. Hoe vaak heb U een windows systeem ongewild moeten herstarten? Ik ben in 2008 over gegaan op Apple, en heb pas de eerste ongewilde herstart gedaan na 5 jaar! De totale kosten van een computer is inclusief het ongemak, dan is bij mij de keus als snel gemaakt voor Apple.
Apple heeft dit bereikt door een beperkt aantal hardware platforms en een unix based OS X. Het gevaar van succes is dat er te snel te veel varianten vrijgegeven worden die in combinaties wel problemen veroorzaken.
Als IoT ook mee gaat spelen en virussen zich via low level firmware kunnen verplaatsen is dat waar Apple niet in mee in zee moet gaan. Anders is de basis onder OS X geïnfecteerd en gaat het mooie OS X alsnog de schuld krijgen voor fouten die het niet veroorzaakt. Dus krijg grip op IoT en daarna pas integreren. Als dat niet gaat gebeuren dan kiezen gebruikers een alternatief als dat er is.. De tijd zal het dan leren.