Door de opkomst van apps als Facetime en Skype raken steeds meer mensen in hun privé-situatie vertrouwd met videobellen. Ze willen die mogelijkheid om via video te communiceren ook steeds vaker op het werk gebruiken. Marktonderzoeker Nemertes stelt dat steeds meer bedrijven investeren in een vaste videovergaderruimte als gevolg van de opkomst van videocommunicatie via apps.
Steeds meer organisaties bieden medewerkers mogelijkheden om met video te communiceren. Videocommunicatie of videoconferencing maakt voor een groeiend aantal organisaties deel uit van de beschikbare communicatiemiddelen. Zeker nu veel organisaties kritisch onderzoeken hoe ze efficiënter en duurzamer kunnen ondernemen wordt videocommunicatie, naast telefoon, e-mail en chat, ingezet om te communiceren, met collega’s, leveranciers, klanten en andere partners. Een groot deel van de Nederlandse organisatie heeft (bewust of onbewust) een oplossing gekozen waarmee medewerkers kunnen ‘beeldbellen’.
Vooral de behoefte naar videocommunicatie oplossingen voor mobiele apparaten groeit sterk. Ook het aanbod en de mogelijkheden van software en apps groeit, zeker in combinatie met intergratie in unified communications.
Uit onderzoek van Nemertes onder tweehonderd eindgebruikers blijkt dat doordat steeds meer mensen met hun tablet, smartphone of laptop kunnen videovergaderen ook de vraag naar zakelijke video-oplossingen zoals vaste videovergaderruimten groeit. Door de groei van mobiele en desktop videoconferencing-mogelijkheden groeit dus ook het gebruik en de verkoop van videovergaderruimtes en bijbehorende apparatuur.
Zakelijke eisen
Voor de zakelijke toepassingen van videovergaderingen worden wel andere eisen gesteld aan de apparatuur en oplossingen. De gebruikerservaring van een in-room communicatiesysteem is dan ook heel anders. Op de kleine schermen op de mobiele telefoon of tablet is meestal maar één persoon te zien. In-room communicatiesystemen zijn vaak uitgerust met grote schermen. Daardoor zijn alle deelnemers van de vergadering goed zichtbaar. Deelnemers zitten op ooghoogte te praten met deelnemers die zich aan de andere kant van de wereld kunnen bevinden. Ze zijn in staat beter en interactiever te participeren in videovergaderingen doordat ze alle aanwezigen kunnen zien en horen in hoge beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien zijn er vaak allerlei tools geïntegreerd om bijvoorbeeld presentaties te tonen in een tweede scherm of documenten te delen.
Naast de investering in de hardware komen er kosten bij voor support. Support voor de apparatuur in videovergaderruimtes wordt vaak door de fabrikant aangeboden. Hierdoor heeft de interne beheersorganisatie (vaak it) een tweede lijn support desk.
Door de vele mogelijkheden is de apparatuur in de vergaderruimte voor veel gebruikers vaak nog best lastig te bedienen. Dit is één van de redenen dat het gebruik vaak tegen valt en dat gebruikers relatief veel vragen hebben die beantwoord moeten worden. Dat is een belasting de beheersorganisatie.
Nog een lange weg te gaan
Ondanks de sterke stijging van het gebruik van videoconferencing, is er bovendien nog een lange weg te gaan voordat video echt een standaard communicatiemiddel wordt zoals de telefoon. Volgens it-managers gebruikt minder dan 5 procent van de werknemers regelmatig tablets voor videoconferenties. Minder dan 2 procent maakt gebruik van de pc en minder dan 1 procent gebruikt de smartphones voor videoconferencing.
Van de ondervraagden geeft 52 procent aan dat ze het aantal ruimtes wil uitbreiden. Slechts 7 procent van de respondenten geeft aan dat ze het aantal vaste videoruimtes in hun organisatie wil terugbrengen. De overige 41 procent geeft aan dat ze voorlopig niets zullen veranderen.
Facetime en Skype
De respondenten verwachten echter op korte termijn een duidelijke toename van het gebruik van videovergaderruimtes door verbeterde toegang tot videoconferencing software, verbeterde gebruiksgemak en stimulans door executive management. Culturele factoren zoals het toenemende gebruik van consumentendiensten (denk aan Facetime en Skype) leiden tot een toenemende vraag naar gelijkwaardige zakelijke diensten.
Van de respondenten die aangeven niets te veranderen in de bestaande video-omgeving geeft het met merendeel het ontbreken van de gebruikersbehoeften op als voornaamste reden. Andere geven videocommunicatie een lage prioriteit, of hebben onvoldoende budget. Ook het gebrek aan een degelijke communicatiestrategie wordt genoemd als motivatie om niets te veranderen.
TCO daalt
Slechts 12,5 procent van de respondenten geeft aan dat de kosten van videoconferencing te hoog zijn voor verdere investering. De snel dalende kosten van videoconferencing endpoints en infrastructuur en de toenemende beschikbaarheid van cloud-aanbod zijn daar de oorzaak van.
Ongeveer 44 procent van de respondenten heeft plannen om videocommunicatie voor specifieke business cases te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt verder dat video conferencing vanuit een vaste vergaderruimte nog lang niet ten dode is opgeschreven. Het gebruik zal alleen maar toenemen dankzij de groeiende beschikbaarheid van mobiele endpoints zoals PC’s, tablets en smartphones. De groeiende vraag van gebruikers staat garant.
Wilt u een mobiel endpoint 30 dagen gratis proberen? Klik hier