Het Europese parlement heeft recent een dreigende kink in de kabel voorkomen bij de totstandkoming van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Dat deed het door in te stemmen met een compromisvoorstel over een heet hangijzer in het TTIP, dat toeziet op geschillenbeslechting. De onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten kunnen daarmee worden hervat.
Natuurlijk is het onderhandelen over handelsovereenkomsten nooit een eenvoudige opgave. Maar als de EU en de VS nu juist handelen, kan dat enorme voordelen opleveren.
Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) wordt gezien als een ambitieus project voor Amerika en de EU om het zakelijke verkeer tussen deze twee markten te vereenvoudigen en te versterken. Onderzoek van de Europese Commissie wijst uit dat TTIP voor de EU kan leiden tot een groei in het bruto binnenlands product (bbp) van 119 miljard euro, en in een bbp-toename van 95 miljard dollar voor de VS. Wereldwijd kan de overeenkomst leiden tot een toename van bedrijfswinsten van honderd miljard euro in 2027.
Toch is economische groei niet de enige reden voor het opzetten van de overeenkomst. De intentie van TTIP was namelijk altijd al om een standaard te bepalen voor handelsovereenkomsten in de 21ste eeuw. Om de lat voor toekomstige handelsregels in de moderne economie hoog te leggen, pleit de BSA | The Software Alliance (BSA) al lange tijd voor het opnemen in TTIP van regels voor digitale handel.
Software-innovatie draait niet langer meer alleen om technologische bedrijven. Vandaag de dag maken bedrijven in alle verschillende sectoren gebruik van datatools, aangedreven door software, om hun bedrijven te transformeren. Van de transportsector tot de gezondheidszorg en van industriële tot de financiële sector: elk bedrijf is een softwarebedrijf.
Protectionistische trend
Toch zien we nog steeds een protectionistische trend die deze vorm van innovatie in de weg staat. Landen als Brazilië, Korea en China hebben wetten aangenomen of voorgesteld, die het moeilijk maken om data over de landsgrenzen te exporteren. Andere landen als Indonesië en Vietnam eisen van bedrijven die daar zaken willen doen, dat ze hun servers ook in die landen plaatsen. Een gedachte waar ook sommige Europese beleidsmakers mee spelen.
Dit soort beleid ondermijnt evenwel de wereldwijde digitale groei en remt de werkgelegenheid en de economie. Tegenwoordig vertrouwen allerlei bedrijven op de werking van data en software om zaken te kunnen doen. Daarom is het zo belangrijk dat we handelsovereenkomsten moderniseren om vrij verkeer van data te waarborgen.
TTIP biedt die kans. Door het specifiek benoemen van innovatieve diensten als cloud computing. Maar ook door een vrije stroom van data over de landsgrenzen te garanderen, en door te voorkomen dat overheden wetten aannemen, die eisen stellen aan serverlocaties.
We mogen niet vergeten dat er behalve TTIP een concurrerende overeenkomst in de maak is. Velen geloven dat het Trans-Pacific Partnership (TPP) in een fase van afronding is, en TTIP zou kunnen verslaan in het zetten van de standaard voor handelsovereenkomsten in de moderne economie.
Het is daarom belangrijker dan ooit dat de EU en de VS nu de kans grijpen om digitale handel te bevorderen met handelsregels die passen bij deze tijd. En dat ze data-innovatie de kans geven de wereld in positieve zin te veranderen.
Klaarblijkelijk moeten de miljoenen protesten tegen deze overeenkomst genegeerd worden. (o.a. AVAAZ)
Het tot stand komen staat onder zware kritiek omdat het EU-parlament geen inzicht in de onderhandelingen krijgt, die gebeuren in het geheim.
De grootste druk om dit tot stand te brengen komt uit de duitse auto/machine-industrie en van “corporate-america” echter de gevolgen voor kleinere bedrijven zijn uiterst negatief.
Wat er na zo een handelsovereenkomst gebeurt kan ik eenvoudig demonstreren. De EU, en met name Duitsland, heeft met de Afrikaanse landen (beter de korrupte leiders) handelsovereenkomsten gesloten die die landen schaamteloos uitbuiten. Gevolg; een enorme vluchtelingenstroom uit Afrika.
Het is een bekend gegeven dat lobby-organisaties alles proberen om TIPP door de strot van de europese landen te drukken en ik verbaas me over een advokaat die dit zo positief beschrijft. Alle onafhankelijke advokaten die ik ken zijn tegen TIPP vanwege boven genoemde argumenten.
Als wat willen verbeteren en een “open” wereld willen, dan stoppen we eerst maar eens met sancties tegen Rusland want die hebben een omgekeerd effekt, schade voor de europese markt en schade aan het demokratiseringsproces in Rusland. Politiek gesproken en wat vrijheid betreft ontlopen de USA en Rusland elkaar heel erg weinig, eigenlijk niets.
Dit is wel een erg eenzijdig stuk geworden…
Er wordt niks geschreven over de grote protesten tegen TTIP en het ondemocratische ISDS. Er is toch wel een goede reden voor dit verzet.
Daarnaast wordt een beeld geschetst of het afschermen van data binnen landen / continenten iets slechts is. Echter is dit zo? Zit de politie/defentie of een bedrijf als airbus er nu echt op te wachten om hun data op amerikaanse servers te zetten, ik dacht het niet. Alsof we de NSA inmiddels kunnen vertrouwen. Ik zou zeggen Amerika los eerst je vertouwens probleem in de wereld eens op…..