Microsoft gaat structureel in startende ondernemingen investeren. Hiervoor trekt het bedrijf twintig miljoen uit en gaat het partnerships aan met verschillende start-up communities in Nederland. Yes!Delft een incubator voor start-ups in de regio Delft tekende als eerste een partnership.
Eerder maakte Microsoft bekend wereldwijd te investeren in start-ups in de vorm van Azure-cloudlicenties. Volgens Microsoft is de start-upscene booming. Voornamelijk voor tech-start-ups liggen er wereldwijd veel kansen. ’De jacht op de volgende Nederlandse Uber, Reddit of Airbnb is geopend, er is geen gebrek aan ideeën’, aldus Marcel Timmer, innovation lead Microsoft Nederland. ‘Als start-up heb je echter meer nodig dan een goed idee en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Technologie kan een idee vleugels geven. Daarom investeren we fors in Nederlandse start-ups en in het bijzonder in toegang tot de nieuwste technologieën en de cloud. Ik kijk ernaar uit om te zien op wat voor inspirerende manier de eerste start-ups van deze kans gebruikmaken.’
Yes!Delft is de eerste organisatie die een partnership tekent. Samen met Microsoft bieden zij dertig startende tech-ondernemingen per bedrijf een gratis Azure-licentie ter waarde van 109.690 euro (120.000 dollar). Daarnaast worden de betreffende start-ups ondersteunt met kennis en advies, bijvoorbeeld aan de hand van tweewekelijkse consult- en mentorsessies. De samenwerking geldt voor een jaar, en wordt eventueel bij succes verlengd.
Nieuwe partners
Voor start-ups in Amsterdam en Eindhoven is Microsoft nog in gesprek met andere start-upcommunity’s voor eenzelfde programma. In de rest van Nederland krijgen meer dan duizend tech-start-ups bovendien een gratis MSDN Subscription aangeboden, waarmee ze toegang krijgen tot diverse Microsoftdiensten, ter waarde van meer dan 11.883 euro (dertienduizend dollar) per stuk.
Slim van Microsoft: je moet al vroeg beginnen met vendor lock-in tenslotte.
Van Vendor lockin is maar beperkt sprake wanneer je Microsoft Azure gebruikt, bijna ieder OS, datasource en programmeertaal worden ondersteund.
Dit is natuurlijk wel een mooie manier voor startups om de kracht van de Azure te leren kennen en daarmee is de kans groter dat je niet meer bij Amazon AWS wil shoppen..
hmmm noemden ze dat vroeger niet een vijandige overname?
@Maarten Visser
citaatje: ” In de rest van Nederland krijgen meer dan duizend tech-start-ups bovendien een gratis MSDN Subscription aangeboden, waarmee ze toegang krijgen tot diverse Microsoftdiensten, ter waarde van meer dan 11.883 euro (dertienduizend dollar) per stuk”
MSDN behandelt Microsoft producten, variërend van Office producten tot MS SQL en meer van dat soort dingen. Je vind er niets over OpenOffice, LibreOffice, Linux, Apache en meer van de andere producten die er in de wereld te vinden zijn en die wellicht een betere oplossing voor een start up kunnen bieden. Ik sluit niet uit dat ze wel de beste oplossing zijn overigens, maar een onafhankelijke partij zou hier een wat minder gekleurd advies kunnen geven.