De Nederlandse start-up Scyfer ontvangt een subsidie van 217000 euro van de Europese incubator Fiche. Dit in het kader van het e-health acceleratie programma. Scyfer is door de beoordelingscommissie van Fiche geselecteerd uit driehonderd Europese aanmeldingen. De start-up gebruikt de subsidie voor de ontwikkeling van een zelflerend medisch beeldanalyse platform. Daarnaast worden de toepassingen op andere medische gebieden onderzocht.
Scyfer is een spin off van de Universiteit van Amsterdam en een onderdeel van Startup Delta en ACE Venture Lab. De start-up is gespecialiseerd in machine learning en kunstmatige intelligentie oplossingen. In het kader van het Europese Fiche e-health acceleratie programma ontvangt Scyfer een subsidie van 217000 euro. Dit wordt ingezet om het zelflerende data platform voor het analyseren van medische afbeeldingen op de markt te brengen. Hierbij worden slimme algoritmes toegepast voor het identificeren van afwijkingen in medische gegevens. Daarbij leren deze algoritmes voorspellingen doen aan de hand van een grote hoeveelheid voorbeelden.
Diagnose
De nieuwe technologie van Scyfer maakt het voor medische specialisten mogelijk om sneller en gemakkelijker een diagnose te stellen. Afhankelijk van het type medische afbeelding kan een analyse voor een volledige diagnose tot ongeveer dertig minuten duren. Scyfer’s technologie kan dit proces versnellen door afwijkingen in afbeeldingen te arceren, waardoor de arts sneller tot een conclusie kan komen.
Daarnaast maakt de technologie het mogelijk om afbeeldingen zonder afwijkingen niet te tonen. Dit levert wederom tot veel tijdsbesparing, aangezien dertig tot zestig procent van de afbeeldingen binnen specifieke medische domeinen geen afwijkingen bevat. Door deze cases te filteren kan de medisch specialist zich richten op de complexe cases en zorgen dat deze patiënten naar eigen zeggen accuraat en snel geholpen worden.
MRI-scans
Naast de ontwikkeling van het nieuwe platform verkent Scyfer, in samenwerking met een aantal Europese radiologie instituten, diverse toepassingen op andere medische gebieden. Deze worden met behulp van de subsidie verder ontwikkeld en vervolgens in de praktijk geïmplementeerd. De start-up heeft, in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum, een toepassing ontwikkeld voor het herkennen van hersenschade in 3D MRI-scans van HIV-patiënten.