Begin nu met het onderzoeken van de migratie naar Windows 10. Dat raadt Andreas van Wingerden, manager system engineering bij Citrix, aan. Volgens hem zijn de kinderziektes van Windows 10 geen reden voor uitstel van het project bij bedrijven. ‘Bedrijven moeten de beheerder de mogelijkheid bieden om onderzoek te doen, want voor je het weet loop je alweer zes tot twaalf maanden achter.’
‘Ik vind, en dan spreek ik als techneut, dat de migratie naar Windows 10 voor bedrijven al voor de 29e zou moeten beginnen’, zegt Citrix-techneut Andreas van Wingerden. Volgens Van Wingerden moeten organisaties in ieder geval zo snel mogelijk beginnen met onderzoek naar de migratie. ‘Ik raad ze aan om concreet te gaan plannen om een goed beeld te krijgen van datgene waar je tegenaan kan lopen. Zo gaan veel organisaties te maken krijgen met veel verschillende applicaties en apps die niet webgedreven of gevirtualiseerd zijn. In die gevallen is een migratie complexer.’ Bovendien geldt dat hoe groter de organisatie is, hoe langer een dergelijk project loopt, meent hij.
Verschillende media, onder andere de consumentenbond, raden consumenten aan om Windows 10 niet onmiddellijk te installeren in verband met kinderziekten. Volgens Van Wingerden moet dit geen reden voor organisaties zijn om de migratie uit te stellen. ‘Begin nu alvast met onderzoeken, want voor je het weet zijn de kinderziekten er al uitgehaald. Als we wachten, dan lopen we zo weer zes tot twaalf maanden achter.’ Bovendien vindt hij dat we op dit gebied moeten leren van het stoppen van de ondersteuning bij Windows XP. ‘Microsoft blijft dan nog wel ondersteuning bieden voor Windows 7 en 8 tot respectievelijk 2020 en 2023, maar dit was ook het geval bij Windows XP. Ook daar bleef men de migratie uitstellen en dat leidde er uiteindelijk toe dat nog veel organisaties niet waren gemigreerd op het moment dat de ondersteuning daadwerkelijk werd gestopt.’
Wachten op Service Pack 1 is volgens Van Wingerden daarom aan de conservatieve kant en draagt volgens hem bovendien niet bij aan het aantrekken van nieuw it-talent. ‘Ik denk dat als wij een kenniseconomie willen zijn in Nederland, dat we dan de techniek beschikbaar moeten stellen die de nieuwe generatie medewerkers ondersteund. Deze nieuwe generatie stelt heel nieuwe eisen. Dan moet je als organisatie ook wel laten zien dat je vernieuwend bent.’
Mobiele tooling
Een belangrijk voordeel van de migratie naar Windows 10 is volgens Van Wingerden dan ook dat hier veel vernieuwingen voor mobiele toepassingen in zitten, zoals het naar elkaar toebrengen van de tooling. ‘Binnen organisaties is een grote toename aan mobiele toestellen waarbij vaak voor elk device een verschillend beleid geldt. Voor organisaties is het een uitdaging om hiermee om te gaan. Vanuit beheeroogpunt moet er daarom een eenduidige manier zijn om alles te kunnen beheren.’ Volgens Van Wingerden biedt Windows 10 hier een oplossing voor, doordat de verschillende tooling naar elkaar toe is gebracht. ‘Daarnaast maakt Microsoft met Windows 10 de cloud ook gangbaarder’, aldus Van Wingerden. ‘Bij Windows 10 is er rekening mee gehouden dat organisaties een SaaS-ecosysteem hebben.’
Zo is dat. Een beetje professional is niet bang voor niet-werkende software. Als het niet werkt miepen de eindgebruikers vanzelf wel. Stabiel OS is zo achterhaald, vraag maar aan het nieuwe it-talent, Owja en aan Henri 🙂
Voor zover de techneuten.
Die houden liever geen rekening met twee belangrijke factoren.
Ten eerste zijn veel zakenmensen meer en meer afhankelijk van een goed werkende PC. Tijdsverlies door hickups in hun belangrijkste gereedschap kosten geld en zijn nefast voor de productiviteit.
Ten tweede zijn niet alle professionals IT-professionals.
Ik vind het advies van Van Wingerden fout. Het wijst er weer eens op dat IT nogal wat aan navelstaren doet en niet denkt aan de echte bedrijfsdoelen. En die zullen met Windows 10 niet erg gebaat zijn.
Mijn advies: voor prive-gebruik kan men misschien op W10 overschakelen. Voor bedrijven: wacht tot de IT-ers en techneuten de problemen hebben opgelost.
Dat lees ik nergens. Andreas zegt dat de beheerder onderzoek moet doen, en dat is een waarheid als een koe. Een professionele IT organisatie pakt dit soort zaken voortvarend op om er mee te gaan testen, kijken waar problemen zitten enz. En als het dan zover is dat alles lijkt te werken, dan rol je een pilot uit met bij voorkeur de wat betere gebruikers die je goede feedback kunnen geven over hun ervaringen. En als dat allemaal achter de rug is, dan kan iedereen in de organisatie over.
Je kunt natuurlijk ook 10 jaar lang op je kont blijven zitten, en dan hoogst verbaasd en verbolgen zijn dat zo’n prachtig antiek operating systeem als Windows-XP niet meer ondersteund wordt.
Mijn ervaring met verlate migraties van XP naar Win7 is dat het regelrechte hoofdpijndossiers waren. Afhankelijk van wat je nodig hebt is migratie naar een ander OS ook mogelijk. Zeker als je in de cloud werkt c.q. SaaS oplossingen kiest maakt het OS weinig meer uit. Daarnaast is het natuurlijk koffiedik kijken hoe over vier of vijf jaar mensen werken. Misschien is een desktopomgeving dan wel totaal obsolete. Tot nu toe zie ik geen toegevoegde waarde van Win10. Als ik voor mijn bedrijf al migreer dan is het naar Linux (draai ik gedeeltelijk al op en bevalt uitstekend) en OpenSource software. ’t Is wel klaar met Microsoft.
If it ain’t broke blijf er dan met je poten vanaf. 😛
Je installeert Linux op je PC en gaat je Windows in virtuele machines draaien en kun je zo OSen naast elkaar draaien zonder te hoeven rebooten of last te krijgen van Windows virussen die je systeem onbruikbaar maken.