Het ligt ook wel eens aan de klant. Natuurlijk. Niet elk mislukt project kun je de ict-leverancier en bijbehorende adviseur de schuld van geven. Vaak wel overigens, maar niet altijd.
Klanten maken ook wel eens gekke bokkensprongen, werken niet mee omdat ze hun baantje zien verdwijnen, hebben geen verstand van zaken of denken dat de klant nog steeds een koning is. Maar hoe vertel je dit aan de klant? Dit vinden we lastig. We zijn bang dat klanten te veel op vrouwen lijken en niet tegen kritiek kunnen. Op dit moment weet ik dat de vrouwen die begonnen zijn met het lezen van deze column de vorige zin nog een keer hebben gelezen en toen zijn gestopt met lezen. Ja, het staat er echt. We zijn dus nu met mannen onder elkaar. Gezellig.
Wij mannen kunnen heel goed tegen kritiek. Sterker nog, we vinden het zelfs leuk. Daarom zijn de meesten van ons ook met een vrouw getrouwd, zodat we dagelijks kunnen horen wat wij allemaal niet goed doen. Overigens, dat we goed tegen kritiek kunnen wil niet zeggen dat we dan ook maar automatisch luisteren. Ook die kritiek krijg ik altijd van mijn vrouw. ‘Je luistert nooit.’ Ik luister wel. Sterker nog, ik heb gisteren nog naar het nieuwe album van Mumford en sons geluisterd. Dat ging prima.
Soms heeft mijn vrouw zelf ook door dat ze te veel kritiek geeft en dan gaat ze over tot het geven van tips. ‘Lieverd, als ik jou een tip mag geven. dan zou ik dit weekend even de schuur opruimen.’ Ze bedoelt hiermee, ‘je zou het verdorie vorige week al doen!’.
Ik denk dat vrouwen op den duur best wel tegen kritiek kunnen, ze krijgen het alleen te weinig van ons. Wij mannen weten namelijk dat vrouwen in hun hoofd een lijstje bijhouden van dingen die jij beloofd had nog te doen maar nog niet hebt gedaan. En op het moment dat jij kritiek geeft, tovert je vrouw dat lijstje tevoorschijn en zegt zij: ‘Zou jij trouwens vanavond niet het grasmaaien?’.
Misschien is dat ook wel de angst van de ict-leverancier. Dat als deze zegt: ‘Zeg klant, misschien moeten we niet zo over die kleine dingetjes zeiken maar gewoon doorgaan met het project’, dat de klant dan zegt: ‘Zeg, zou het project eigenlijk niet allang opgeleverd moeten zijn?’.
Zelf krijg ik altijd heel veel kritiek op mijn columns, maar ik beschouw dat altijd maar als een compliment. Kijk vrouwen, zo kun je er dus ook mee omgaan.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 6, zomer 2015.
Grappig verhaal Jacob, al ben ik niet zeker of de vergelijking wel op gaat. Daarentegen zie ik de ondertoon wel weer 😉
Is het overigens niet de taak van de leverancier om de klant te adviseren?
Heel leuk, mooi stukje. Bedankt.
PATS!!
Uitstekende reflectie. En niet alleen voor overheids-ICTprojecten.
Projecten doe je volgens mij nooit alleen, dus falen en succes liggen ook in meerdere handen. Helemaal eens!
@randyeichhirn: ben het er mee eens als de klant op voorhand correct geinformeerd is, herhaaldelijk meegemaakt dat de leverancier van pakketten verzekert dat ‘alles standaard voorzien is, er geen maatwerk nodig is, of ‘dat lossen we dan wel even op,. Alles zal operationeel zijn na 6 laanden, of 12. Eenmaal de deal rond komen anderen, die verklaren: ja maar, zo mag je dat niet zien, daar ….’ En het resultaat is dat je hoogst tevreden mag zijn als het maar 5 keer zovel geld en tijd gekost heeft. Maw. De klant wirdt vaak misleid om de deal binnen te halen, ‘om uw zaak te verdedigen mag je liegen werd mij door een advokaat verteld bij een conflict van mij met een SW-huis. Ik had niets en mijn centen kwijt. Puur bedrog noem ik dat.