Surfnet ontwikkelt en beheert een zeer geavanceerd netwerk met en voor haar doelgroep: onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland. Om aan de steeds hogere eisen van de doelgroep te blijven voldoen, maakt Surfnet regelmatig een innovatieslag. In drie artikelen laten we zien op welke ontwikkelingen de volgende innovatieslag in gaat spelen. In dit artikel: een veelzijdig self-servicenetwerk.
Surfnet biedt aangesloten instellingen een dienstenportfolio, met daarin onder andere internetconnectiviteit, snelle point-to-pointverbindingen (lichtpaden) en multipointverbindingen (e-lan). De volgende generatie van het Surfnet-netwerk moet mogelijkheden bieden om te blijven innoveren en nieuwe diensten te ontwikkelen. Daarnaast vraagt de gebruiker om meer controle over het beheer van het netwerk en de diensten die hij afneemt: hij wil ze makkelijk kunnen aanvragen, configureren en beheren.
Meer controle en network automation
Om gebruikers de gevraagde controle over hun netwerkdiensten te geven, ontwikkelt Surfnet een network service portal. Daarmee kan de gebruiker zelf precies bepalen welke netwerkdiensten hij afneemt via zijn aansluiting, zoals lichtpaden en e-lan’s. Dit kan straks ook via een api, een open interface die het mogelijk maakt om automatisch verbindingen en diensten op te zetten in het netwerk.
Met de portal of via de api kan de gebruiker niet alleen het begin- en eindpunt van een verbinding bepalen, maar bijvoorbeeld ook hoe verkeer gerouteerd moet worden. Hij kan dus zelf kiezen om te optimaliseren op basis van route, delay of jitter.
Bovendien willen gebruikers snel kunnen beschikken over de verschillende diensten. Na een druk op de knop door de gebruiker bij het aanvragen van een nieuwe dienst, moet daarvoor een heleboel in gang gezet worden in het netwerk. Denk aan het configureren van de dienst, checken of de dienst werkt, administratie van de dienst, opname van de dienst in het netwerkmanagementsysteem, enzovoort.
Door automatisering van deze activiteiten (ook wel network automation genoemd) wordt het mogelijk om de diensten ook echt snel beschikbaar te maken. Deze automatiseringsslag heeft grote implicaties voor het netwerk: zo moet je open, programmeerbare toegang tot het netwerk hebben. Hierbij speelt software defined networking (sdn) een belangrijke rol. Daarover meer in het volgende artikel.
Virtuele netwerkfuncties
Naast klassieke netwerkdiensten als internetconnectiviteit en lichtpaden ziet Surfnet mogelijkheden om door de instellingen gewenste ‘value added’ diensten te ontwikkelen. Dit zijn diensten die extra functionaliteit bieden in het netwerk. Denk daarbij aan een firewall, router, load balancer, of intrusion detection systems. Door deze diensten gevirtualiseerd aan te bieden, zijn ze eenvoudig toe te voegen aan het dienstenportfolio. Ze draaien dan als software, geïntegreerd in het netwerk, in plaats van op dedicated hardware. Het aanvragen en beheren van virtuele netwerkfuncties zal straks via de network service portal of de api verlopen.
Meedenken
Door al deze veranderingen kan Surfnet straks een netwerk leveren waarbij de gebruiker nog meer in controle is. Als eerste stap voor deze innovatieslag heeft Surfnet een request for information (rfi) opgesteld www.surfnet.nl/rfi-surfnet8. Deze rfi beschrijft de visie van Surfnet op netwerkontwikkelingen. Marktpartijen worden gevraagd mee te denken over innovatieve oplossingen en de inzet van vooruitstrevende technologieën. Van toekomstige partners wordt ook verwacht dat zij in nauwe samenwerking met Surfnet de netwerkinfrastructuur doorontwikkelen.
In dit artikel bespraken we het tweede uitgangspunt van de rfi: een veelzijdig selfservice-netwerk. In andere artikelen bespreken we de andere twee uitgangspunten van de rfi: een kwalitatief hoogwaardige netwerkarchitectuur en een open, programmeerbaar netwerk.