It werd in het verleden voornamelijk gedreven door hardware. In de hardware-laag was nu eenmaal de intelligentie geplaatst en de software moest maar zorgen dat het compatibel was met de hardwareketens van een it-infrastructuur. Die tijd is inmiddels voorbij. Koning Hardware is inmiddels op leeftijd geraakt en van zijn troon gestoten door Keizer Software.
De transitie van hardware gedreven it naar software gedreven it is een logisch gevolg van de steeds snellere adoptie van de cloud. Software gedreven, ook wel software defined genoemd, zal de komende jaren hoog eindigen in de buzz-woorden top tien. Na cloud is dit een ‘hype’ aan het worden. Een logisch gevolg, aangezien beiden onomstotelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder de flexibiliteit van software kom je natuurlijk nooit in die mooie wolken.
De laatste jaren zien we dat het eigenaarschap zich verplaatst heeft van it naar de business. Organisaties innoveren inmiddels zo snel dat de it dit maar moeilijk kan bijhouden. It is gedreven om tegen zo laag mogelijke kosten de infrastructuur in stand te houden. De business heeft zijn focus op compliancy en een time-to-market-benadering. Waar de business verschuift naar een it-as-a-service (ITaaS) model, heeft it te maken met ontwikkelingen van nieuwe rollen waarbij automation, orchestration, service levels en on-demand belangrijker worden. Tijd voor verandering dus. Tijd voor software!
Wat is het nu precies
Bij een software defined data center (sddc) is de gehele infrastructuur gebaseerd op software. Maar wat houdt dit nu precies in? Software defined zorgt ervoor dat alle hardware en technologie vanuit één centrale management- en regielaag inzichtelijk is, aangepast en beheerd kan worden. Alles wordt één logisch geheel.
Het maakt bij software defined niet meer uit waar je je hardware vandaan haalt. Dit levert natuurlijk extra flexibiliteit op en zorgt ervoor dat de welbekende hardware ‘vendor lock-in’ aan het verdwijnen is. Echter mogen we niet vergeten dat onze data uiteindelijk op hardware landt. In zekere zin creëren we hier een platform waar we simpelweg een andere discussie gaan voeren over hardware.
Wat is er nu allemaal al software defined?
Al meer dan een decennium lang virtualiseren we servers in datacenters. Bij server virtualisatie wordt er een software laag, de hypervisor, geplaatst tussen de fysieke server en het besturingssysteem. Dit heeft als doel de efficiëntie, flexibiliteit en het beheer van de server resources te verbeteren. Tot voor kort was virtualisatie beperkt tot servers. Inmiddels behoren ook netwerk- en storage-virtualisatie tot de softwarelaag. Deze lagen vormen gezamenlijk het software defined data center (sddc).
Software defined storage
Storage virtualisatie maakt het mogelijk om virtuele machines te verplaatsen naar verschillende geografische locaties met weinig tot geen onderbreking. Als er een probleem ontstaat op één locatie, dan kunnen deze virtuele machines volledig automatisch of door een storage administrator verplaatst worden. Software defined storage (sds) heeft het potentieel om de beschikbaarheid naar een ander niveau te brengen door steeds beter bestand te zijn tegen uitval of calamiteiten.
Vandaag de dag is storage virtualisatie uitgegroeid tot een nieuwe standaard binnen datacenter-omgevingen. Storage op commodity servers welke vanuit één logische management stack aangesproken wordt. Of software defined storage waarbij een virtualisatielaag op de bestaande storage infrastructuur wordt aangebracht. Zodat het management van de traditionele storage silo’s afneemt en mogelijke migratieproblematiek niet meer aan de orde is, omdat de ‘storage dozen’ met weinig tot geen inspanning vervangen kunnen worden.
Software defined networking
Netwerk virtualisatie is al vele jaren beschikbaar. Met virtuele lan’s (vlan’s) worden workloads gesegmenteerd op basis van de business unit, type toepassing, data gevoeligheid en prestatiekenmerken. Netwerkbeheer was altijd complex en vaak ook niet flexibel en dynamisch genoeg.
Software defined networking (sdn) brengt een virtualisatielaag over alle fysieke servers aan. Ook hier zal net als bij software defined storage alles als één logisch geheel acteren. Hierdoor kun je bandbreedte aan elkaar vastplakken en netwerkpoorten snel en flexibel naar boven of naar beneden schalen. Migraties worden zo een stuk makkelijker, omdat je de intelligentie onderbrengt in de software laag in plaats van in de hardware laag.
Van ‘die-hard’ naar softie en wat nu
Wat gaat de toekomst ons brengen? Dat blijft altijd lastig in te schatten. Helaas kunnen we nog niet in de toekomst kijken en beschikken we alleen in films over een glazen bol. Wij verwachten dat Software defined een steeds grotere rol gaat spelen. Dit wordt veelal gedreven door de adoptie van de cloud. Steeds meer bedrijven willen de eigenschappen van cloud terugzien in hun eigen it-omgeving.
Flexibiliteit, schaalbaarheid, inzicht, kostenverlaging en dynamiek worden steeds belangrijker voor organisaties. Maar hoe pak je dit nu goed aan? Je kan dit in een ‘big bang’ scenario doen. Ideaal voor nieuwe (applicatie) omgevingen. Ook past een gefaseerde aanpak goed. Zelf kiezen waar, hoe en op welke schaalgrootte je begint heeft zo nu en dan ook zijn voordelen. It moet vooral innoveren!
Roy Mikes, senior partner systems engineer bij EMC
(Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Ruud Mulder)
Wie is Roy Mikes
Roy Mikes is sinds 2014 werkzaam bij EMC en heeft meer dan vijftien jaar brede kennis en ervaring in de it met focus op virtualisatie, storage en cloud architecturen. Vanuit zijn rol als senior partner systems engineer ligt zijn focus op Technical Sales Enablement en is hij verantwoordelijk voor pre-sales activiteiten en go-to-market strategieën binnen de channel. Mikes streeft naar de meest loyale en zelfvoorzienende EMC Partner SE community in de industrie.
Zolang er geen standaard bestaat, zal dit weer voor nieuwe lagen binnen het datacenter (de fysieke plek waar de “Cloud” zich manifesteert) zorgen. Een tweede probleem is troubleshooting.
We moeten niet vergeten dat een server vandaag de dag echt niet anders is dan 30 jaar geleden. Het enige dat verandert is de manier waarop we die server inrichten. Vroeger was dat noeste (fysieke) arbeid en vooral heel lang wachten…….
Maar het idee is hetzelfde. Na de virtualisatie laag boven de basiscomponenten: servers (cpu), storage (opslag/memory) en networking, is nu de deployment kant aan de beurt. Wat het artikel al zegt, de Cloud marketing machine stuwt dat ook aan. Met een druk op de knop kan je tegenwoordig een complete onderneming bij wijze van spreke ICT technisch installeren. Dan nog wat data erop en je bent klaar.
Die deploymentlaag is wederom een laag. Komende vanuit de supportwereld, wil ik wel eens weten wat er gebeurd als een en ander niet meer werkt. Vroeger wist je namelijk waar wat draaide (en niet dat alles toen perfect ging, maar toch). Nu is alles gevirtualiseerd en ook nog eens automatisch geinstalleerd. Je mag dus in nog 2 lagen gaan kijken waar de fout zit.
Er is geen universele standaard voor een software defined datacenter (daar de partijen die daaraan meedoen, zich hebben verenigd in verschillende kampen). Een tweede probleem is dat trouble shooting in dergelijke omgevingen het er nu niet bepaald eenvoudiger op maakt. Ik voorzie dat we er nog lang niet zijn.
Dank voor je reactie Atilla.
Ja Software defined is niets meer of minder dan het verder virtualiseren van je DC. En ja inzicht houden waar mogelijk uitdagingen zitten is key. Gelukkig is hier al genoeg tooling voor te vinden.
Ik wil niet teveel reclame maken, maar standaarden zijn er binnen ons portfolio wel al.
Kijk maar eens EMC Enterprise Hybrid Cloud. Wat we samen met VMware op de markt hebben gebracht.
http://www.emc.com/collateral/solution-overview/h12476-so-hybrid-cloud.pdf
@ruud leuk artikel al miste ik in eerste instantie de nadruk waarmme je software defined zaken (netwerk, opslag) plus vm’s beheerd. Ik tik dit net mijn worstenvingertjes op een smartphone maar heb een stapel computerboeken mee over vmware en openstack oa. De clou zit hem denk ik ook in dit soort software die het leven om met vm’s sdn en ook containers (isolatie) om te gaan. Maar ook duidelijk was voor me, hier ook al gezegd, uiteindelijk draait alles op hardware en ontkom je er niet aan daar ook over na te denken. Dacht ook ontzorgen zou ik het niet noemen. Wel nieuwe en andere mogelijkheden voor beheer, niet beslist eenvoudiger. Wel anders. Wat mij betreft kan het alkemaal Cloud computing genoemd worden. Of moeten we die term bewaren voor saas en die paar cloudbboeren? Die passen trouwens ook binnen deze tools. Zo pin in de handen en groeten uit Frankrijk
Louis,
Dank voor je reactie.
Ja software defined gaat natuurlijk verder dan alleen SDC, SDN en SDS.
De beheer(s)/management/provisioning/reporting /(selfservice) portal schil wordt van cruciaal belang. Zeker om inzicht en controle te houden waar iets staat en hoe het performt. En wat het wel en niet mag (isolatie). Containerisation gaat hier natuurlijk een zeer grote rol in spelen. Om het verhaal nog mobielen en flexibeler te maken.
PS. Fijne vakantie! Het weer zal daar vast veel beter zijn dan dat het hier is 😉
Roy Mikes & Ruud,
Leuk artikel. Toevallig ben ik bezig met het finaliseren van een artikel over SDx.
1- Het is een logische ontwikkeling dat veel ict diensten en componenten SDx zullen worden. Ik heb in mijn vorig artikel gezegd: Cloud is niks meer dan Software Defined Computing met diensten die daarop draaien.
2- SDx moet nog verder ontwikkeld en gestandaardiseerd worden. Neem bijvoorbeeld SDN (Software Defined Networking): De definitie van SDN van Cisco is anders dan Citrix. Dit soort zaken zullen later verder gestroomlijnd worden.
3- Het toepassen van SDx is niet altijd voordelig voor elke organisatie. De kennis en investering die nodig zijn om een SDx omgeving op te zetten en draaiend te houden zijn best moeilijk te verkrijgen. Verder het oplossen van een probleem in een SDx architectuur is zeer complex en ingewikkelder dan in de normale architectuur. Daarom zijn er een aantal spelers die hun producten flink a/h verbeteren voor het monitoren van SDx omgeving.
SDx heeft verborgen kosten in “de keten” en afhankelijk van een aantal zaken kun je pas zeggen of de oplossing voordeliger is dan een non-SDx omgeving.
4- SDx ontwikkelingen zullen als disruptieve ontwikkeling een deel van het traditionele businessmodel van een aantal leveranciers bedreigen. Dit heb ik in mijn nieuwe artikel uitgelegd.
5- SDx zal na een tijd gemeengoed worden. Wat het verschil gaat maken is het eco-systeem erom heen.
Reza,
Dank voor je reactie.
1. Helemaal mee eens. Geen speld tussen te krijgen. SDx wordt ook voornamelijk gedragen door de transitie naar de Cloud.
2. Ook hier sla je de spijker weer op zijn kop. Standaardisatie is nog een punt van aandacht. En ook uitwisselbaarheid/flexibiliteit tussen de verschillende smaken gaat een grote rol spelen.
3. Het staat en valt met inzicht. Een goede tool die je hier in voorziet is key. En net als bij Cloud zal het per case/situatie verschillen wat de TCO/ROI gaat zijn.
4. Ja, de traditionele “dozenschuivers” zullen anders moeten gaan denken en doen.
5. Ja, het zal op termijn de nieuwe standaard worden. Containerisation gaat hier ook een grote rol in spelen om het nog flexiber te maken.
Ik kijk uit naar je nieuwe artikel. Volgens mij zitten we wel op 1 lijn .
Ruud, leuk artikel en niet heel veel op aan te merken (how’s that for a change?), en wat ik aan te merken heb gaat wat te diep voor een korte reactie.
“Wij verwachten dat Software defined een steeds grotere rol gaat spelen. Dit wordt veelal gedreven door de adoptie van de cloud.”
Nee, het is precies anders om. De enige reden dat cloud computing kan bestaan is door “software defined”. Software defined maakt de cloud en maakt cloud modellen mogelijk.
Software defined komt trouwens met een prijs. Software die de hardware niet kent kan nooit optimaal draaien, althans, dat geloof ik. Op zich maakt dit niet uit omdat je kosten uitspaart en dus meer spullenboel voor je geld krijgt. Wel belangrijk is dat de software die je op je software defined spullenboel draait hierop ingesteld is. Scale-out vergt een heel andere benadering dan “scale up”.
Ik roep al een tijdje dat alle bedrijven in meer of mindere mate IT bedrijven worden. Heb net de biografie van Elon Musk gelezen (aanrader) wat o.a. in gaat op de Tesla en dat door software updates de eigenschappen van de auto veranderen. Zo zorgde een software update voor een betere tractie control in heuvels. Prachtig voorbeeld hoe software de hardware aanstuurt.
Klein PS-je. Ik gebruik al jaren een Chromebook (ik schrijf hier nu op). Op mijn Chromebook gemaakt voor Chrome OS draai ik naast Chrome OS ook Ubuntu Linux en kan ik zowel Windows-servers overnemen alsmede OS X gebruiken…
@Henri:
[…] op de Tesla en dat door software updates de eigenschappen van de auto veranderen […]
Op zich niet direct iets nieuws. Er was een tijd toen heette dat chip-tuning omdat de fabrikanten die chips toen nog niet inbouwden.
Wat wel (redelijk) nieuw is dat het zelfs op fietsen beschikbaar is… 🙂
Henri,
Dank voor je reactie.
“Nee, het is precies anders om. De enige reden dat cloud computing kan bestaan is door “software defined”. Software defined maakt de cloud en maakt cloud modellen mogelijk”
Goede nuance. Het is natuurlijk een beetje een kip en het ei discussie.
“Software defined komt trouwens met een prijs. Software die de hardware niet kent kan nooit optimaal draaien, althans, dat geloof ik. Op zich maakt dit niet uit omdat je kosten uitspaart en dus meer spullenboel voor je geld krijgt. Wel belangrijk is dat de software die je op je software defined spullenboel draait hierop ingesteld is. Scale-out vergt een heel andere benadering dan “scale up””
Ja je praat hier over platform 2.5/3 applicaties. Dus afhankelijk van de applicatie kunnen hier mogelijk aanpassingen voor nodig zijn. Net als bij Cloud.
“Ik roep al een tijdje dat alle bedrijven in meer of mindere mate IT bedrijven worden. Heb net de biografie van Elon Musk gelezen (aanrader) wat o.a. in gaat op de Tesla en dat door software updates de eigenschappen van de auto veranderen. Zo zorgde een software update voor een betere tractie control in heuvels. Prachtig voorbeeld hoe software de hardware aanstuurt”
Helemaal eens. Ik las laatst een artikel waar in stond dat ieder bedrijf een software bedrijf aan het worden is. Dit sluit perfect aan op wat jij zegt.
Heerlijk dat we het weer eens eens met elkaar zijn 😉