Het Radboud universitair medisch centrum (umc) heeft zich aangesloten bij een samenwerking tussen ziekenhuizen voor de uitwisseling elektronische patiënten dossiers (epd's). Als een patiënt toestemming geeft, kunnen gegevens uit het epd gedeeld worden met ziekenhuizen in de VS en Canada. De samenwerking is gericht op toeristen die op vakantie in het buitenland in het ziekenhuis belanden.
In eerste instantie gaat het alleen om ziekenhuizen in de VS en Canada die net als het Radboud gebruikmaken van het epd van leverancier Epic. Het Nijmeegse ziekenhuis is 21 juli 2015, de dag van de start van wandelevenement De Vierdaagse, met de uitwisseling begonnen. Het claimt het eerste Nederlandse ziekenhuis te zijn dat zich bij de uitwisseling heeft aangesloten.
Om gegevens uit te kunnen wisselen wordt gebruikt gemaakt van een specifieke module binnen Epic. Het gaat om Care Everywhere. Op dit moment is binnen Radboud alleen de afdeling spoedeisende hulp getraind om met die module te werken. Op termijn moeten ook andere afdelingen en medewerkers met die module overweg kunnen.
Radboud in een toelichting: ‘Epic Care Everywhere is nuttig voor patiënt en behandelteam. Voorwaarde is uiteraard dat de betreffende patiënt daar toestemming voor geeft. Goede, snel beschikbare dossierinformatie geeft de behandelend arts extra handvatten om een op de persoon afgestemd behandelplan te maken.’
Medische voorgeschiedenis
Volgens het ziekenhuis kan Care Everywhere van vitaal belang zijn voor reizigers en bezoekers uit de VS of Canada die in het Radboud belanden, wanneer ze in hun thuisland een Epic-patiëntendossier hebben. Andersom kunnen patiënten van het Radboud die in een Noord-Amerikaans ‘Epic-ziekenhuis’ terechtkomen hun dossier laten raadplegen.
In een toelichting stellen de voorlichters van het ziekenhuis: ‘Over enkele jaren is het waarschijnlijk volledig ingeburgerd dat zorgverleners binnen én buiten de landsgrenzen rechtstreeks digitale patiëntendossiers kunnen opvragen van patiënten die op dat moment zorg nodig hebben in hun ziekenhuis. Het gaat bijvoorbeeld om medicijngebruik, allergieën en onderzoeksuitslagen. De behandelaar ziet de medische voorgeschiedenis van de patiënt en kan er zijn beleid op aanpassen. Bovendien kan dossierinzage in een aantal gevallen het onnodig in gang zetten van onderzoek voorkomen. Onveranderlijke, vaststaande medische feiten hoeven namelijk niet opnieuw te worden aangetoond.’
Privacy
‘Om de nieuwe mogelijkheden voor externe dossierinzage veilig en met respect voor de privacy van de patiënten in te voeren, geldt een strikte procedure’, meldt Radboud. Andere zorgafdelingen gaan de komende maanden ook met de module werken. De verwachting is dat binnen afzienbare termijn nog meer organisaties in binnen- en buitenland bij Care Everywhere aanhaken.
En de Patriot Act dan?
@ Johan, de Patriot Act staat de VS toe om in het buitenland bepaalde gegevens op te vragen. Je medisch dossier behoort daar niet toe.
Laat onverlet dat ik dit een zorgelijke ontwikkeling vindt. Zalfs ik zelf krijg geen toegang tot mijn EPIC dossier in het Radboud, maar een arts in Amerika wel ? Wie gaat hier toezicht op houden ?
Begrijp me niet verkeerd, ik vind een Digitaal EPD zeer practisch, maar door gebrek aan cetrale visie en regelgeving vanuit de overheid gebeuren er steeds meer van dit soort initiatieven, waarbij niemand meer weet wat waar staat, wie er bij kan, en wat er mee gebeurt.
Simpele vraag, wanneer een nederlandse arts een tsjechisch dossier opvraagt, kan hij dat dan lezen?
@Jan: dan haalt de arts het door Google Translate en dan weet iedereen wat die Tsjech mankeert.