Intel kondigt het Intel Cloud for All initiatief aan. Hiermee wil Intel de adoptie van de cloud stimuleren, door het gemakkelijker te maken om publieke, private en hybride cloudoplossingen uit te rollen. Dit gebeurt via een reeks investeringen en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van cloudsoftware. Een eerste stap is gezet met het, samen met Rackspace opgezette, Openstack Innovation Center.
Hoewel clouds van iedere omvang en type kunnen profiteren van het Intel Cloud for All initiatief, zullen vooral grotere organisaties de vruchten ervan plukken. Juist bij enterprises zorgt de complexiteit, het gebrek aan schaalbaarheid en gebrek aan enterprisefunctionaliteit in open source oplossingen er volgens Intel voor dat de adoptie van cloud technologie wordt geremd. Door deze barrières weg te nemen kunnen organisaties beter geoptimaliseerde en schaalbare cloudinfrastructuren uitrollen.
Het Intel Cloud for All initiatief focust in beginsel op drie hoofdgebieden. Allereerst wordt er geïnvesteerd in het ecosysteem om sneller makkelijk uit te rollen sdi-enterpriseoplossingen te realiseren. Ook streeft men naar optimalisatie van sdi-oplossingen om efficiënte clouds te bieden voor verschillende toepassingen, door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Intel-platforms.
Tot slot wil Intel met Cloud for All door betere samenwerking binnen de industrie en door gebruik te maken van de beste standaarden, oplossingen en routes-to-market de cloudadoptie stimuleren.
Samenwerking met Rackspace
Een onderdeel van het initiatief is een samenwerkingsovereenkomst met Rackspace, de mede-uitvinder van het open source cloudsoftwareplatform Openstack. Intel en Rackspace gaan gezamenliik het Openstack Innovation Center opzetten. Dit innovatiecentrum versnelt de ontwikkeling van enterprise-mogelijkheden en vergroot het aantal ontwikkelaars dat een bijdrage levert aan de OpenStack-code. Het project brengt OpenStack-engineers van Rackspace en Intel samen om de schaalbaarheid, beheersbaarheid en betrouwbaarheid van OpenStack verder te verbeteren. Dit wordt gedaan door het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en het reduceren van bugs door bij te dragen aan de OpenStack-code. Het nieuwe OpenStack Innovation Center wordt gevestigd bij het hoofdkantoor van Rackspace in San Antoni in, de Verenigde Staten.
Gebruiken van Cloud als een delivery model is een verandertraject dat verschillende aspecten kent. Techniek is er een van maar zeker niet alles. De vraag is wat deze samenwerking aan andere aspecten doet.
Reza,
Goede constatering. Ik deel je mening dat Cloud niets meer of minder is dan een andere deliverymodel. Wat natuurlijk verschilt per Cloud vorm (IAAS/SAAS/PAAS/BAAS)
Ruud,
“Ik deel je mening dat Cloud niets meer of minder is dan een andere deliverymodel.”
Deze zienswijze op cloud is een ernstige tekortkoming en dit zie ik bij veel it-ers. Zelfs voor IaaS gaat dit niet op. Ik ga geen epistels schrijven, maar dit soort zienswijzen slaan cloud plat tot storage en virtualisatie van servers, iets waarvan je denkt dat het ook wel on-premises kan. Naast dat cloud computing vaak meer is dan dat stap je ook meer even over opex/capex/selfservice/betalen naar gebruik en weet ik wat nog meer heen.
Als je cloud aanvliegt zoals je on-premises hebt aangevlogen blijf je zitten met meer complexiteit, meer kosten, meer van dezelfde problemen die je altijd aan had en geen van de voordelen.
Jammer.
@Henri
Tekortkoming ligt naar mijn mening bij jouw want zolang draadloos stroom nog niet bestaat blijf je gewoon geconfronteerd worden met de dragende infrastructurele componenten van Network, Compute & Storage. Hoe je deze in ‘What-ever-as-a-Service’ met elkaar combineert gaat om de LEVERING van een dienst waarin je kunt kiezen voor uitbesteding maar providers nog steeds tegen hetzelfde investeringsdal van al genoemde infrastructurele componenten aankijken, strijd gaat dus enkel om de marge per vloertegel.
Betreffende de OpEx erken ik de noodzaak van automatisering maar meer dan 20 jaar ervaring leert dat het onvoorspelbare slecht te scripten is, lees wat dat betreft mijn opinie over het verschil tussen beheersbaar en beheerbaar nog eens terug.
Henri,
Hier reageer je weer eens erg kort door de bocht. Het lijkt altijd wel of je jezelf persoonlijk aangevallen voelt als iemand een andere mening over cloud heeft dan jij. Meningen kunnen nu eenmaal verschillen.
Even nog een vraag : Waar hoor je mij roepen dat Cloud alleen maar Storage en Virtualisatie is? Ik heb dat in de jaren dat ik hier blog en reageer nog nooit geroepen. Dus ik hoor graag van je hoe je tot die overhaaste conclusies komt.
Feedback en discussie is goed en leerzaam. Maar laten we het wel fair houden en wegblijven van frustraties. Helaas wordt dit op dit platform steeds vaker in discussies toegepast. Daarom reageer ik ook hier bijna nergens meer op.
Maar terug naar het onderwerp. Ik zie Cloud als ITaas. Dat kan on-premises of off-premises. En in mijn optiek zal dit de komende jaren nog een mix tussen beide zijn. Dus een hybride vorm. En zo zijn de zaken die je noemt (capex/opex/chargeback/portal/self service ) perfect in te regelen. Niet alleen voor de off-premises maar ook voor de on-premises omgevingen. Zo heb je best of both worlds.
Kijk maar eens naar
http://www.emc.com/collateral/solution-overview/h12476-so-hybrid-cloud.pdf
Cloud is niet meer of minder dan een “as a service”. Dus een service die aan je geleverd wordt. En Cloud maakt dus in mijn optiek ook gewoon gebruik van een deliverymodel. Want hoe wil je anders een dienst leveren zonder leveringsmodel?
Natuurlijk is de levering vaak sneller, mooier, en flexibeler en zo nu en dan ook goedkoper. Zeker als je kiest voor een hybride vorm. Want de cloud is nog niet voor alles even kosteneffectief. Ewout slaat in mijn optiek daarom de spijker weer eens perfect op zijn kop.
Suf artikel maar de reacties maar de reacties geven een goed beeld hoe de ICT er in de praktijk bij staat. Wat Cloud betreft, jarenlang dezelfde discussie. Samengevat heeft iedereen nog zo’n beetje dezelfde mening. Cloudwatervrees vs “zolang draadloos stroom nog niet bestaat”.
In fase 2.0 hetzelfde, maar dan wordt verwezen naar eerdere eigen publicaties. In het kader van “zie je wel, heb ik altijd geroepen maar ze wilden niet luisteren”.
En dan wat Byod betreft, vraag Ruud eens naar zijn ervaringen :-). Deze dedup specialist is intussen in fase 3.0 beland : bijna nergens meer op reageren 😉
Jarenlange algemene pleidooien voor security en selfservice op computable, maar de website werkt niet met SSL en je kunt je eigen reacties niet wijzigen. Zelf mis ik een soort dropdown menuutje met Gartner citaten.
@felix
Wat een heerlijke ‘het moet me alles geven maar mag niets kosten’ reactie, inderdaad redelijk systemisch voor de staat van ICT als we kijken naar de econmisch meest voordelige migraties door te besparen op de postzegels maar prijs van enveloppen vergeten. Om in te gaan op je dedup ben ik benieuwd wat opgenomen vermogen van al die kopiëen is, het wordt tenslotte steeds moeilijker om voldoende stroom het datacentrum in te brengen om de All People Seems To Need Data Processing maatschappij te voeden.
Ik roep natuurlijk maar wat maar als de opslag van het bonnetje van Teeven geen cent kostte maar het terug vinden ervan een modaal salaris nodig had dan lijken eerder de verhoudingen in het Information Lifecycle Management dan het bonnetje me zoek. De paradoxale tegenstrijdigheid van een back-up van het Internet maken maar er nooit naar kijken want het zijn tenslotte de gebruikers die denken dat informatie niet meer tot de organisatie behoord als deze naar de cloud is geschreven en vervolgens een drop-down menu willen van een specifieke dataset.
Felix, Discussie is er inderdaad nog steeds, dat betekent niet dat ik maar stop om dezelfde antwoorden te geven op incomplete beweringen die schade doen aan de mogelijkheden van vandaag.
Als cloud alleen een delivery model is van iets wat al bestaat, waarom zou cloud dan in vredesnaam interessant moeten zijn.
Ik ben gewoon allergisch voor dat soort bekrompen zienswijzen die de IT graag in het stenen tijdperk houden. Nu geloof ik zomaar dat Ruud er geen tweede agenda op na houdt, hij heeft vaak de beste intenties. Maar dat betekent dat hij in mijn ogen geen idee heeft wat cloud computing is betekent en oplevert. Hij roept vaak dat hij niet tegen cloud computing is, maar geeft daar nooit concrete voorbeelden bij waardoor het “in name only” blijft.
Is magnetische opslag hetzelfde als SSD? Is Raid hetzelfde als SDS? Is een fileshare hetzelfde als Dropbox / OneDrive / Google Drive? Nee, en de consequenties zijn net zo groot als een propellor versus een Jet engine. De ene brengt je naar de lucht, de ander naar Pluto. En zelfs die vergelijking is minder groot dan traditionele computing en cloud computing.
Maar goed, hou jij maar vast dat cloud een leveringsmodel is.
Henri,
Dat zijn nogal uitspraken die je weer doet.
Ik heb het puur en alleen over een ander deliverymodel. Hoe je het wendt over keert is Cloud het zwart wit gezien ook. En dat daar voordelen, veranderingen en een andere manier van denken en doen bij horen, is mij meer dan duidelijk. Die heb ik ook al meerdere malen genoemd. Dus voorbeelden genoeg als je het mij vraagt. Lees onderstaand nog maar eens door voor dat je weer overhaaste conclusies gaat trekken.
http://emcblog.nl/technical/transformeren-moet-je-leren/
Dat je het dan weer direct op de man af speelt, valt mij een beetje tegen van je. Ik ben namelijk niet de enige die er zo over denkt. Ik zie alleen meer heil in de hybride vorm van cloud. En dat zie ik ook weer terug bij de bedrijven waar ik rondloop. Daar verschillen we mogelijk van mening. Maar ja niet alles past (al) in AWS, Azure of Google. Meningen kunnen nu eenmaal verschillen so be it. Alleen iemand afschilderen als bekrompen en totale nitwit op het gebied van Cloud vind ik alles behalve netjes. Dat zou ik ook nooit publiekelijk doen. Maar dat terzijde. Je zal verbaasd zijn wat ik al met Cloud doe en gedaan heb.
Maar terug naar het topic. De transformatie van on-premises naar off-premises is er 1 die gefaseerd zal gaan plaats vinden. En ik ben natuurlijk ook niet de enige die dat roept. Gartner, IDC en Forrester denken er gelukkig hetzelfde over 😉
Zodat is dat Ruud (en anderen natuurlijk die er hetzelfde over denken, maar ja die ken ik niet). Het dropdown citaten menuutje moet inderdaad ook uit IDC en Forrester kunnen putten. En wees niet te hard voor Henri. Hij strijdt voor de goede zaak : “Incomplete beweringen die schade doen aan de mogelijkheden van vandaag”. Na spider en ant, nu ook Cloudman. En wie kijkt nou naar zo’n superheld met een blik van “maor dah kan toch elemaal nie..”